Η πρώτη γυναίκα που παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως στην ιστορία των αγώνων
Σημαντικοί Έλληνες

Η πρώτη γυναίκα που παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως στην ιστορία των αγώνων

Η Άννα Κορακάκη είναι σκοπεύτρια και χρυσή ολυμπιονίκης, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων. Στους ίδιους αγώνες κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων και έγινε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1996, στη Δράμα, με πατέρα τον Τάσο Κορακάκη, αθλητή και τότε μέλος της εθνικής ομάδας. Αρχικά, έδειξε ενδιαφέρον για τον στίβο πριν καταλήξει στη σκοποβολή, ενώ αυτή η μετάβαση έγινε λόγω προβλημάτων υγείας της ίδιας, που δεν της επέτρεψαν πια να συνεχίσει την ενασχόληση με βαριές σωματικές ασκήσεις.

 

 

Από μικρή, παρακολουθούσε τον πατέρα της να αθλείται στο σκοπευτήριο, αλλά δεν είχε ποτέ γοητευτεί η ίδια από το άθλημα ώστε να το δοκιμάσει. Έπειτα όμως από την προτροπή του πατέρα της και τις πρώτες βολές, ανακάλυψε μια ανεξήγητη εξοικείωση με το πιστόλι. 

Οι πρώτες προπονήσεις ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντικές τόσο για εκείνη όσο και για τον πατέρα της, κάνοντας και τους δυο να ενθουσιαστούν με την ιδέα και την Άννα να ξεκινά προπονήσεις. Από τον πρώτο κιόλας αγώνα της, 12-13 χρονών, τα πήγαινε πάρα πολύ καλά, με τα νούμερά της να είναι υψηλά και να βελτιώνονται όσο δούλευε γεωμετρικά. Γοητεύτηκε με τις πρώτες επιτυχίες, όπως έχει πει, και άρχισε να αγαπά τη σκοποβολή. 

 

 

Σε δύο χρόνια από το ξεκίνημα της, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας και, στον πρώτο της αγώνα στο εξωτερικό, κατέλαβε την 8η θέση στο 50ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μόναχο σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Ως Νεάνιδα κατέχει τα πανελλήνια ρεκόρ στα 10 και 25 μέτρα, καθώς έσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Γυναικών στα 10 μέτρα με επίδοση 391/400 και συνεπώς είναι κάτοχος 3 εκ των 4 ρεκόρ στα αγωνίσματα που διαγωνίζεται. 

Το 2011, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυροβόλων Όπλων του Βελιγραδίου, ενώ κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Νεανίδων και την 3η στην κατηγορία των Γυναικών, αντιμετωπίζοντας κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας Σκοποβολής, όπως την Ολυμπιονίκη Γιάσνα Σέκαριτς.

 

 

Το 2013, κέρδισε την 7η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Δανίας και την ίδια θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας στην κατηγορία γυναικών.

Το 2014, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων της Μόσχας, κέρδισε την 1η θέση με κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ τελικού και, την ίδια χρονιά, κατέκτησε την 3η στο αεροβόλο πιστόλι. Ακόμα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γρανάδας του ‘14, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Νανζίνγκ.

Την επόμενη χρονιά, οι επιτυχίες κορυφώθηκαν αφού κατέκτησε την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων στην κατηγορία νεανίδων στο Άρνεμ της Ολλανδίας, τη 2η θέσξ στον τελικό των Παγκοσμίων Κυπέλλων στο Μόναχο της Γερμανίας και την 4η στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σανγουον στην Κορέα -χάνοντας όμως το μετάλλιο και την πρόκριση για την Ολυμπιάδα για 0,1 του ποντου. 

 

 

Παρόλα αυτά, η τότε 19χρονη τότε αθλήτρια, βρήκε τρόπο να εξασφαλίσει μία θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο κερδίζοντας την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Φορτ Μπένινγκ των ΗΠΑ, καθώς και την πρόκρισή της. Επιπλέον, την περίοδο 2015/16, κατέλαβε την 1η θέση με την ομάδα της Waldkirch στο Γερμανικό Πρωτάθλημα της Bundesliga.

Το 2016, κατέκτησε την 4η θέση στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων 2016 στη κατηγορία γυναικών στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, την 1η και τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στο αεροβόλο και το πυροβόλο πιστόλι αντιστοίχως, στη Ζούλ της Γερμανίας, καθώς και τη 2η θέση στο αεροβόλο και το πυροβόλο πιστόλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Μπακού του Αζερμπαιτζάν.

 

 

Στα 20 της χρόνια, η Άννα Κορακάκη έγραψε ιστορία για την Ελλάδα με 2 Ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα -ο τελευταίος αθλητής που το είχε καταφέρει ήταν ο Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912- και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά όλων των ειδικών, που την έφερναν μέσα στην τριάδα στα 25 μέτρα.

«Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται, ελπίζω να υπάρξει ανάλογη συνέχεια για την ελληνική αποστολή» είχε δηλώσει η Άννα Κορακάκη με το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο όπλο γύρω από τον λαιμό της. «Αν η ζωή μου επιτρέψει να συνεχίσω τη σκοποβολή σε αυτό το επίπεδο, θα ήθελα να πάω σε 7-8 Ολυμπιάδες». 

 

 

Το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας στο εν λόγω άθλημα ήρθε μετά από σχεδόν έναν αιώνα και συγκεκριμένα από το 1920, όταν η Ολυμπιακή ομάδα κατέκτησε το αργυρό, στο αυτοματο πιστόλι από 30 μέτρα.

Την ημέρα του χρυσού μεταλλίου, από το πρωί, είχε δείξει ότι είχε τρομερή αυτοπεποίθηση, ακόμη και όταν στο 2ο μισό κομμάτι των προκριματικών, στην ταχεία βολή, είχε την ψυχραιμία να γυρίσει τον αγώνα. Η εμφάνισή της στον ημιτελικό και τον τελικό ήταν εντυπωσιακές και παρότι αγχώθηκε όταν προηγήθηκε με 6-0 και η Γερμανίδα ισοφάρισε σε 6-6, βρήκε την ψυχραιμία στον 7ο γύρο να κερδίσει το μετάλλιο στην τελευταία βολή.

 

 

Την ώρα της απονομής η Άννα Κορακάκη έκλαψε, γιατί όπως είπε πέρασαν από το μυαλό της όλες οι δυσκολίες που έχει περάσει, μαζί με τον πατέρα της και προπονητή της Τάσο Κορακάκη, που έσπευσε να την αγκαλιάσει και για πρώτη φορά άφησε τον εαυτό του να εκδηλωθεί.

«Το δούλευα στο μυαλό μου από καιρό, ήταν ένας αγώνας σαν όλους τους άλλους, δεν ξεκίνησα καλά, αλλά μετά ήμουν ήρεμη. Το μετάλλιο το αφιερώνω στον πατέρα και προπονητή μου και στην υπόλοιπη οικογένεια μου».

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

O αθλητισμός συνεχίζει να μου χαρίζει τόσο μεγάλες συγκινήσεις! Σήμερα, μου ανακοινώθηκε επίσημα πως στις 12 Μαρτίου θα είμαι η πρώτη λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020». Μία εβδομάδα αργότερα, η @stefanidi_katerina θα είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος που παραδίδει τη Φλόγα. Ευχαριστώ την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την τεράστια τιμή, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα στη χώρα μας θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως από την Αρχαία Ολυμπία, πριν ξεκινήσει το μεγάλο του ταξίδι σε όλο τον κόσμο, για να φωτίσει στο Ολυμπιακό στάδιο και την έναρξη των ΧXII Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο!🕊 / Extremely honoured, extremely moved! Today the @hellenic_olympic_committee announced I will have the honor to be the first torchbearer for @tokyo2020 Olympics on March 12! A week later, @stefanidi_katerina will deliver the torch as the last torchbearer. What a GREAT HONOR that is, since it’s the first time in history a woman carries the Olympic Torch from Ancient Olympia, where its journey around the world begins, till it reaches the Tokyo Olympic Stadium on July 24th for the XXII Olympiad!✨ #thankful #olympictorch #torch #olympics #greece #tokyo2020

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Korakaki (@annakorakaki) στις

 

Η χρυσή ολυμπιονίκης αναδείχθηκε «Αθλήτρια της χρονιάς» για το 2016 από την παγκόσμια ομοσπονδία σκοποβολής. Στην ψηφοφορία που διενήργησε η ISSF και συμμετέχουν προπονητές, συναθλητές και δημοσιογράφοι, η Κορακάκη κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους και να κατακτήσει τον τίτλο.

Εμφανώς συγκινημένη, η Κορακάκη δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ISSF ότι «είμαι χαρούμενη γι’ αυτό το βραβείο. Είναι τιμή να μου δίνεται αυτός ο τίτλος από τους προπονητές, τους αθλητές και τους εκπροσώπους του Τύπου. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους».

 

 

Το 2017, κατέκτησε μία ακόμη σημαντική διάκριση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μόναχο, κερδίζοντας την πρώτη θέση και ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο, με αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων.

Τον επόμενο χρόνο, η νεαρή αθλήτρια κατέκτησε τρία μετάλλια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής στις ΗΠΑ, ωστόσο, για εκείνη ιδιαίτερη σημασία είχε αυτό που πήρε με τον αδελφό της Διονύση στο μικτό αγώνισμα του αεροβόλου πιστολιού. Η Ελληνίδα αθλήτρια ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη, που ανέβηκε στο βάθρο μαζί με τον αδελφό της, όπως φάνηκε και από το σχόλιο που συνόδευσε τη φωτογραφία από την απονομή των μεταλλίων.

 

 

Συγκεκριμένα η Άννα Κορακάκη έγραψε: «Δεν έχω αλλά λόγια…ούτε άλλα αγωνίσματα! Πριν λίγες ώρες κερδίσαμε το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό με το αστέρι μου @dionisis_korakakis! Το μετάλλιο αυτό είναι ιστορικό, αφού μας ανακοινώθηκε -σύντομα και επίσημα- από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ότι είμαστε τα πρώτα αδέρφια στην ιστορία του αθλήματος παγκοσμίως που καταφέραμε κάτι τέτοιο!».

Ακόμα, το 2018, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής στην Τσανγκγουόν της Νότιας Κορέας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. H ίδια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου με σκορ 241,1, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Σέρβα αντίπαλό της Ζοράνα Αρούνοβιτς.

 

 

Όπως παραδέχθηκε η ίδια σε συνέντευξή της: «Έχω μείνει άφωνη. Είναι μια μεγάλη μέρα για μένα. Κέρδισα αυτόν τον τίτλο στην πρώτη μου προσπάθεια. Αισθάνομαι υπέροχα για αυτή τη νίκη. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ τώρα να κάνω ένα διάλειμμα πριν ξεκινήσω την προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχω ακόμα δύο χρόνια μέχρι να πάω και θα χρειαστεί να φορτίσω τις μπαταρίες μου, μετά από αυτό το πρωτάθλημα». 

Τον Ιούνιο του 2019, η Άννα Κορακάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα 25 μ. αεροβόλο πιστόλι των γυναικών, στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που διεξάγονται στο Μινσκ, λίγο αφότου είχε κερδίσει και το ασημένιο μετάλλιο στα 10 μ. στον τελικό των 25 μ. με 35 (+3) βολές. Λίγους μήνες αργότερα, κατέκτησε και την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι του Βελιγραδίου ισοφαρίζοντας συγχρόνως το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 587/600.

 

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια σκοποβολής έγινε και πάλι «χρυσή», αυτή τη φορά στη Γερμανία και το Διεθνές Κύπελλο Αεροβόλων Όπλων, που διεξάγεται στο Μόναχο. Η Ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ. και την κορυφή του βάθρου.

Με χρυσό μετάλλιο άρχισε η αγωνιστική χρονιά του 2020, καθώς πήρε μέρος σε γκραν πρι στο Κουβέιτ και, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ.

 

 

Λίγο αργότερα το ίδιο έτος, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Άννα Κορακάκη, ήταν η πρώτη Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», στις 12 Μαρτίου 2020 στην Αρχαία Ολυμπία. Έπειτα από τον πρώτο λαμπαδηδρόμο, διπλωμάτη Κωνσταντίνο Κονδύλη, στην αφή Ολυμπιακής Φλόγας, το 1936, όλοι οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι ήταν άντρες.

Η Ολομέλεια της ΕΟΕ έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα μετέφερε πρώτη το Ολυμπιακό Φως, αμέσως μετά τη γέννησή του στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου.

 

 

Εκτός από την επιτυχημένη της πορεία στο αγαπημένο της άθλημα, η Άννα Κορακάκη είναι και φοιτήτρια στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, ανήκει στον σκοπευτικό όμιλο Ωρίων της Θεσσαλονίκης. Της αρέσει να μοιράζεται την καθημερινότητά της μέσα από τα social media, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τα ταξίδια, τις βόλτες, τους φίλους της. Τον Αύγουστο του 2021 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια θα είναι οι σημαιοφόροι της Ελληνικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που την ελληνική σημαία θα κρατήσουν δύο αθλητές, κατά την είσοδο των αποστολών στο στάδιο κατά την τελετή έναρξης, που ανοίγει πάντα με την ελληνική ομάδα.

Η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή των δύο Ολυμπιονικών, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση της ΔΟΕ στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Είναι πραγματικά σπουδαία η τιμή που μου κάνει η ΕΟΕ και θέλω να την ευχαριστήσω που με επέλεξε. Θα είναι σίγουρα μοναδικό το συναίσθημα να κρατάς τη σημαία της πατρίδας σου στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία ιστορική στιγμή μάλιστα, καθώς αυτό θα το κάνω μαζί με τον Λευτέρη», δήλωσε η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ