Το μυθικό βουνό της Πελοποννήσου
Προορισμοί

Το μυθικό βουνό της Πελοποννήσου

Το Μαίναλο, πηγή ζωής και ευτυχίας για όλη την Πελοπόννησο, απλώνεται αγέρωχο από το υψίπεδο της Τρίπολης μέχρι το φαράγγι του Λούσιου και από την Λίμνη του Λάδωνα μέχρι την Μεγαλόπολη. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας. Το όνομά του έχει αρχαιοελληνική προέλευση, καθώς σημαίνει την ιερή μανία, δηλαδή τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση.

Με συνολική έκταση 680.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 400.000 είναι δάσος, το Μαίναλο βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα, από άποψη πυκνής δάσωσης, βουνά της Ελλάδας. Μέσα στον ορεινό του όγκο, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας πανίδας που μαζί με την πλούσια βλάστηση το αναδεικνύουν σε ένα μοναδικό και πανέμορφο βιότοπο.

 

 

Ανάμεσα στις πολυάριθμες οροσειρές και κορυφές του Μαινάλου, ξεχωρίζει η κορυφή “Προφήτης Ηλίας” της Οστρακίνας, που είναι και η υψηλότερη με υψόμετρο 1981 μέτρα. Η Οστρακίνα είναι ισχυρός πόλος έλξης για πολλούς ορειβάτες, αλλά και τους λάτρεις των χειμερινών σπόρ και των ορεινών δραστηριοτήτων.

Εκεί, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, βρίσκεται ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, που το χειμώνα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Διαθέτει τέσσερις αναβατήρες, οκτώ πίστες, καταφύγιο και ξενώνα. Απέχει 162 χλμ. από την Αθήνα, όντας το κοντινότερο στην πρωτεύουσα, 120 χλμ. από την Καλαμάτα, 90 χλμ. από τη Σπάρτη και το Ναύπλιο και μόλις 30 χλμ. από την Τρίπολη.

 

 

Ski, snowboard, rafting ή kayak στον Λούσιο, mountain-bike, trekking, πεζοπορία, ορειβασία, και διαδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει εκεί, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού. Ο ένας είναι ο Λούσιος, που πηγάζει από τα βορειοδυτικά του βουνού, κοντά στο χωριό Καρκαλού και δημιουργεί ρέοντας ένα περίφημο φαράγγι. Ο άλλος είναι ο Ελισσώνας ο οποίος πηγάζει από το κεντρικό τμήμα του βουνού ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα και συναντάει τον Αλφειό κοντά στη Μεγαλόπολη.

Στην αγκαλιά του Μαινάλου, απλώνονται πανέμορφα χωριά και παραδοσιακοί πετρόχτιστοι οικισμοί όπως η Δημητσάνα, η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, η Ελάτη, το Λεβίδι, τα Μαγούλιανα και η Βλαχέρνα. Οι οικισμοί αυτοί είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες σε όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά, περιποιημένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία φροντίζουν για τις γαστρονομικές απολαύσεις τους.

 

 

Η πλούσια -από τα αρχαία χρόνια- ιστορία του Μαινάλου, έχει αφήσει βαθιά ίχνη στην περιοχή, η οποία βρίθει από αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες, καθώς και μέρη λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, τα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και τα διάφορα μουσεία, αξίζουν το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών.

Η ευρύτερη περιοχή του, κατοικείται από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Αρκάδες. Εκτός από τους άλλους Ολύμπιους θεούς λάτρευαν τον θεό Πάνα, του οποίου η λατρεία εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σημαντικές αρχαίες πόλεις της περιοχής ήταν ο Ορχομενός, η Μαντίνεια, η Τεγέα, η Υψούς (στη σημερινή Στεμνίτσα), τα Δίπαια και το Ορέσθειο, ενώ κατά την ελληνιστική περίοδο αναπτύχθηκε κυρίως η Μεγαλόπολη.

Τον μεσαίωνα στην Αρκαδία όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Πελοποννήσου εγκαταστάθηκαν Σλάβοι, όπως μαρτυρούν και τα πολυάριθμα Σλαβικά τοπωνύμια (Βαλτέτσι, Στεμνίτσα, Ζυγοβίστι κλπ.). Κατά τον 10ο αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται μοναστική κοινότητα στο φαράγγι του Λούσιου, με πιό γνωστή τη Μονή Φιλοσόφου, την οποία αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

 

 

Η καρδιά του Μαινάλου πρωτοστάτησε στην Επανάσταση του 1821, παρέχοντας πυρομαχικά από τους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας, ασφαλή ορμητήρια από τα δύσβατα ορεινά της περιοχής, και στρατό από τα επαναστατημένα χωριά.

Στο χωριό Χρυσοβίτσι υπάρχει το Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανικής επανάστασης στον αρκαδικό χώρο και στη σημασία του Μαινάλου για την ιστορία του τόπου.

 

 

Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, η ευκολία πρόσβασης και η πληθώρα δραστηριοτήτων και καταλυμάτων φιλοξενίας, καθιστούν το Μαίναλο ως έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς.    

Το ελατοσκέπαστο Μαίναλο, πάντα φιλόξενο και συναρπαστικό, γαλήνιο αλλά και επιβλητικό, μυθικό αλλά και πραγματικό παράλληλα, περιμένει να το ανακαλύψετε. 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ