O Έλληνας ορειβάτης που στοχεύει να κατακτήσει ξανά τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου
Καλά Νέα

O Έλληνας ορειβάτης που στοχεύει να κατακτήσει ξανά τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου

Ο Αντώνης Συκάρης είναι ο Έλληνας ορειβάτης που έχει βάλει στόχο να συνεχίσει να γράφει ιστορία στο χώρο της ορειβασίας, αφού με την 29χρονη πορεία του στα βουνά του κόσμου φιλοδοξεί να προσθέσει άλλες δύο κορυφές με υψόμετρο άνω των 8000m στο ενεργητικό του από το λεγόμενο «Grand Slam» (14 κορυφές πάνω από 8.000m).

Μέχρι σήμερα, έχει σκαρφαλώσει με επιτυχία στις τρεις από τις δυσκολότερες κορυφές του κόσμου την ψηλότερη το Everest 8.848m την τρίτη ψηλότερη το Kangchenjunga 8.586m την όγδοη ψηλότερη το Manaslu 8.163m και έχει προσπαθήσει την έβδομη ψηλότερη το Dhaulagiri 8.167m (έφτασε μέχρι τα 6.600m), ενώ είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει όλα τα παραπάνω.   

 

 

Η νέα ελληνική ορειβατική αποστολή στις δύο ακόμα 8.000 μέτρων κορυφών των Ιμαλαΐων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2019 και συγκεκριμένα από τις 8 Απριλίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου 2019, πρώτα στο ορος Μακαλού (Makalu) 8.485m και μετά στο όρος Λότσε (Lhozê) 8.516m.

Στο βουνό Μακαλού έχασε την ζωή του την 26η Μαΐου του 2010 ο Έλληνας Χάρης Κυριακάκης κατά την διάρκεια της κατάβασης μετά τον θρίαμβο της ανάβασης του στην κορυφή, προσθέτοντας το όνομα του στην λίστα των γενναίων που έπεσαν στην προσπάθεια τους να φέρουν την ανθρώπινη ψυχή στα απόλυτα όριά της.

Η ζωή του Χάρη Κυριακάκη μπορεί να χάθηκε, όμως για όσους αιώνες τα Ιμαλάια θα καλύπτονται από χιόνια και πάγους, το σώμα του θα παραμένει όπως ήταν στην πιο γενναία του στιγμή. Είναι ένα είδος φόρου τιμής που αποτίουν τα υψηλότερα και πιο άγρια βουνά της Γης σε εκείνους που πέφτουν προσπαθώντας να τα κατακτήσουν.

 

 

Το Λότσε (Νεπαλικά: ल्होत्से; 洛子峰 Luòzǐ Fēng, =ལྷོ་རྩེ) είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στη Γη και συνδέεται με το Έβερεστ μέσω του Νότιου Περάσματος. Η λέξη Λότσε σημαίνει Νότια Κορυφή στα Θιβετιανά. Εκτός από την κύρια κορυφή του στα 8.516m (Ανατολικά) υπάρχει το Μεσαίο Λότσε (8.414m) και το Λότσε Σαρ (8.383 m). Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Θιβέτ, της Κίνας και της περιοχής Κούμπου του Νεπάλ.

Το όρος Λότσε κατέκτησαν για πρώτη φορά οι Ελβετοί Ernst Reiss και Fritz Luchsinger που συμμετείχαν σε ελβετική αποστολή την 18 Μαΐου 1956. Η διαδρομή απο το Base camp μέχρι τα 7.800m είναι η ίδια με εκείνη του Έβερεστ, αλλά από εκεί και ψηλότερα προς το camp-IV γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη λόγω του πλήθους των πτώσεων βράχων. To Λότσε εχει ποσοστό θνησιμότητας 2.45% για αυτούς που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή.

 

 

Το όρος Μακαλού (στην Νεπαλική γλώσσα मकालु) είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό στη Γη, με ύψος 8.485m και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του όρους Έβερεστ, στα σύνορα Κίνας και Νεπάλ. Η μορφή του Μακαλού μοιάζει με αυτή μιας τετράπλευρης πυραμίδας. Το όνομα Μακαλού σημαίνει «μαύρο βουνό». Το όρος Μακαλού κατέκτησαν για πρώτη φορά οι Γάλλοι  Λιονέλ Τερέ και Ζαν Κουζί που συμμετείχαν σε μια γαλλική αποστολή, στις 15 Μαΐου 1955

Μόνο 5 από τις 16 πρώτες αποστολές κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του Makalu, το οποίο έχει πολύ απαιτητικές ορθοπλαγιές στενές και μαχαιρωτές κόψεις. Από τα 8.000m και πάνω παρουσιάζει μεγάλη τεχνική δυσκολία και το σκαρφάλωμα γίνεται σε μικτό πεδίο βράχου και πάγου.

 

 

Το εγχείρημα του κ. Αντώνη Συκάρη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών (ΣΕΟ), την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ