Θα παρουσιάσει μουσικό έργο για την παιδική κακοποίηση υπό την παρουσία του Πάπα
Καλά Νέα

Θα παρουσιάσει μουσικό έργο για την παιδική κακοποίηση υπό την παρουσία του Πάπα

Η αρχιεπισκοπή του Μονάχου αναθέτει στην ελληνίδα συνθέτρια και διευθύντρια ορχήστρας Κωνσταντία Γουρζή τη σύνθεση νέου έργου με θέμα την παιδική κακοποίηση. Το μουσικό έργο της Κωνσταντίας Γουρζή, Τransformation, πρόκειται για μια νέα σύνθεση για δύο υψίφωνους, δύο μεσόφωνους, ανδρική χορωδία, παιδική χορωδία, μουσικό σύνολο και 10 χορευτές.

Θα παρουσιαστεί στις 6 Οκτωβρίου 2018 υπό την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και άλλων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιγνατίου στη Ρώμη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της καθολικής εκκλησίας για την προστασία των παιδιών κατἀ της κακοποίσησης.

 

 

Την πορεία της μεταμόρφωσης διαπραγματεύεται το μουσικο-σκηνικό έργο, το οποίο είναι δομημένο σε επτά μέρη. Οι ερμηνευτές δίνουν φωνή στους θύτες και τα θύματα, μιλούν για την οργή και την απομόνωση, για τη σιωπή της κοινωνίας που αφήνει τους ανθρώπους αβοήθητους, για την κατάχρηση εξουσίας, για τα τραύματα και τη φρίκη.

Όμως ο προβληματισμός του έργου δεν εστιάζει μόνο στις πλευρές της πραγματικότητας. Οδηγεί μουσικά την πορεία της ανθρώπινης συνείδησης, τη σύνδεση των συγκρούσεων, την ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης και τη διαδρομή από το σκοτάδι στο φως.

 

 

Τα κείμενα που η συνθέτρια μελοποίησε για το έργο αυτό είναι δραματοποιημένες ανώνυμες αφηγήσεις θυμάτων κακοποίησης καθώς και κείμενα της ίδιας της συνθέτριας.

H Κωνσταντία Γουρζή ζει και εργάζεται στη Γερμανία, είναι καθηγήτρια στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου (υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων Μουσικής του 20ου αιώνα) και έχει συνεργαστεί με δεκάδες ορχήστρες, μεταξύ άλλων η Danish Radio Sinfonietta, Ορχήστρα Δωματίου του Ισραήλ, Νεανική Ορχήστρα  World Orchestra, Musica Nova Ισραήλ, Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών και Radio Symphony Orchestra.

 

 

Έχει διδάξει στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου, ενώ το 2003, της ανατέθηκε από την Κρατική Όπερα του Βερολίνου να συμπληρώσει την όπερα του J. Haydn “Philemon and Bausis” δίνοντας σύγχρονο ύφος, μέσα από ένα μουσικό διάλογο μεταξύ του 18ου και 21ου αιώνα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ