Ο Μεσσήνιος αστροφυσικός της NASA
Ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής και αστροφυσικός Περικλής Παπαδόπουλος κατάγεται από την Καλαμάτα, όπου και γεννήθηκε το 1963.
Το 1982 αποφάσισε να αφήσει πίσω την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρο του στην Αμερική. Ήθελε να σπουδάσει Αεροναυτική και Αεροναυπηγική, με ειδικότητα στην εξερεύνηση πλανητών.
Το 1992 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Stanford, το οποίο συνόδευαν και πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της καλύτερης διατριβής. Από το 1987, εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames στην Καλιφόρνια. Δούλεψε για περισσότερα από 10 χρόνια στο πρόγραμμα προσεδάφισης του Curiosity στον πλανήτη Άρη και ήταν υπεύθυνος για το θερμικό προστατευτικό σύστημα.
Το 2003 ίδρυσε την εταιρία Space Systems LLC και ηγείται μιας ομάδας ερευνητών που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία πολλά προγράμματα και αποστολές για την εξερεύνηση του Διαστήματος και πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, ως ειδικός στο αντικείμενο της υπερηχητικής επανένταξης. Έχει βραβευτεί από τη NASA για την προσφορά του και του απενεμήθη και το βαρύτιμο βραβείο Turning Goals Into Reality (TGIR).
Διατηρεί έδρα καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose.
Το φθινόπωρο του 2013 ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, με τη συμμετοχή 20 Ελλήνων επιστημόνων κάτω των 25 ετών, ενώ η εκτόξευσή του πραγματοποιήθηκε από διαστημικό σταθμό της NASA στις 13-7-2014.
Ο Δρ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την κατασκευή του δορυφόρου στο συνέδριο του ellines.com, «Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2013, στο Costa Navarino Μεσσηνίας.
Ο Δρ. Παπαδόπουλος λατρεύει την Ελλάδα, την οποία και επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, με όνειρο ζωής να επιστρέψει στην γενέτειρα του Καλαμάτα, μόλις συνταξιοδοτηθεί.
Κώστας Τσιαντής
-02/02/2017 1:05 πμ
Καλό μήνα Περικλη. Νοσταλγώ τις μπύρες που ήπιαμε στη γειτονιά του πανεπιστημίου του Τέξας (στο συνέδριοπου οργάνωσε ο Βασίλης). Μαςκάνεις περήφανους. Καλή δύναμη στα μεγάλα άξια και καλά σου έργα. Κώστας Τσιαντής
Ελένη Πατίδου
-14/08/2019 1:54 μμ
Συγχαρητήρια που επεκτείνετε το έργο σας και στην Ελλάδα. Εύχομαι όλοι οι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες να βάζουν το λιθαράκι τους για την ανάπτυξη και εξέλιξη της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.