Εκτοξεύεται ο πρώτος 100% ελληνικός δορυφόρος
Καλά Νέα

Εκτοξεύεται ο πρώτος 100% ελληνικός δορυφόρος

Την Κυριακή 13-7-2014, 19:52 ώρα Ελλάδος θα εκτοξευθεί προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος, τον οποίο κατασκεύασε ο Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Jose, μαζί με μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Ο Δρ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την κατασκευή του δορυφόρου στο συνέδριο του ellines.com, «Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2013, στο Costa Navarino Μεσσηνίας.

Δείτε το βίντεο από το συνέδριο του ellines.com και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Ομιλία Περικλή Παπαδόπουλου  2:36:35)

 

Η κατασκευή του κόστισε σχεδόν 100.000 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος σχεδιασμού και κατασκευής καλύφθηκε από ανώνυμες προσφορές Ελλήνων και το κόστος της εκτόξευσης που αγγίζει τα 3,5 εκατ. δολάρια θα καλυφθεί από τη ΝΑSA.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο Lambdasat θα βρεθεί σε τροχιά για 300 μέρες έχοντας δυο βασικούς στόχους. Πρώτον σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα προσπαθήσει να παρουσιάσει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων και να παρέχει πληροφορίες στα πλοία που απειλούνται από πειρατεία, ειδικά κοντά στις αφρικανικές ακτές.

Δεύτερον σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia  θα πραγματοποιησεί δοκιμές σε περιβάλλον υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας, του υλικού graphene, το οποίο μελλοντικά θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή των τρανζίστορ. Ένα χρόνο νωρίτερα ο  καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας του κατασκεύασαν ένα μικροδορυφόρο, τον παρουσίασαν στη NASA και πήραν τη χρηματοδότηση για την εκτόξευση.

Από την επόμενη μέρα η ελληνική επιστημονική ομάδα δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα στον σταθμό της NASΑ, έχοντας μάλιστα  καταφέρει  να δημιουργήσει από το μηδέν το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης και εντοπισμού AIS του οποίου το κόστος κανονικά ξεπερνά τα 500.000 δολάρια.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον Περικλή Παπαδόπουλο

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ