Ερευνά την κβαντική κρυπτογραφία στις τηλεπικοινωνίες και στο ίντερνετ
Έργα Ελλήνων

Ερευνά την κβαντική κρυπτογραφία στις τηλεπικοινωνίες και στο ίντερνετ

Η Ελένη Διαμαντή είναι ερευνήτρια στο Laboratoire d’Informatique de Paris 6 (LIP6), το εργαστήριο Πληροφορικής που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie του Παρισιού και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επεξεργασία της κβαντικής πληροφορίας, στην κβαντική επικοινωνία, και συγκεκριμένα στη θεωρητική και πειραματική κβαντική κρυπτογραφία, τα κβαντικά δίκτυα και την κβαντική διεμπλοκή φωτονίων.

Είναι μία από τους έξι Έλληνες ερευνητές μεταξύ των 406 Ευρωπαίων ερευνητών που έλαβαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) επιχορηγήσεις για την υλοποίηση της έρευνας τους. Οι ερευνητές θα λάβουν το συνολικό ποσό των 605 εκατομμυρίων ευρώ (έως και 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση) για να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Το ερευνητικό πρόγραμμα που θα αναπτύξει (‘QUSCO: Quantum superiority with coherent states’) αφορά τη κβαντική κρυπτογραφία στις τηλεπικοινωνίες και στο διαδίκτυο. «Στόχος είναι να αποδείξουμε πως μπορεί να γίνει επικοινωνία με κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω κβαντομηχανικής και να είναι πιο αποδοτική. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει αλλαγή όλης της υποδομής, κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα στηρίζονται σε οπτικά συστήματα», έχει δηλώσει μιλώντας στην «Καθημερινή».

Η Ελένη Διαμαντή κατάγεται από την Αθήνα. Το 2000 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ όπου έκανε το Μεταπτυχιακό (2002) και το Διδακτορικό της, στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (2006).

Από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2016, ήταν ερευνήτρια στο LTCI (Laboratoire Traitement et Communication de l’Information), το οποίο είναι ένα κοινό ερευνητικό εργαστήριο μεταξύ του Télécom ParisTech και του CNRS.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ