Ειδικός στη θεραπεία των όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού
Έργα Ελλήνων

Ειδικός στη θεραπεία των όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού

O Κωνσταντίνος Γούσιας είναι Διευθύνων επιμελητής του τμήματος Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Bergmannsheil του Bochum στη Γερμανία και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Νευροχειρουργικής Έρευνας. Είναι ειδικός στη θεραπεία των όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού.

Γεννήθηκε το 1978 στα Ιωάννινα. Το 2004 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, ενώ έκανε και τη διδακτορική διατριβή του στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Συμμετείχε στη διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής γενετικής Ρίτσαρντ Χούλστον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον καρκίνο στο Λονδίνο, οι οποίοι εντόπισαν νέους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του καρκίνου του εγκεφάλου. Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και επιστήμονες από πολλές χώρες ανέλυσαν και συνέκριναν το γονιδίωμα 12.494 ασθενών με γλοίωμα, την πιο συχνή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, και 18.190 ατόμων που δεν ήταν καρκινοπαθείς. Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics και ανακάλυψαν 13 νέα γενετικά σφάλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλοιώματος. Διπλασιάσθηκαν έτσι από 13 σε 26 οι γνωστές γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο γλοιώματος.

Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής διεθνών ιατρικών περιοδικών και συγγραφέας ιατρικών βιβλίων με θέμα τη χειρουργική και μοριακή ανάλυση όγκων εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας ερευνητής πίσω από νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο του εγκεφάλου

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ