Έλληνας ερευνητής πίσω από νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο του εγκεφάλου
Καλά Νέα

Έλληνας ερευνητής πίσω από νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Νέους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του καρκίνου του εγκεφάλου εντόπισαν επιστήμονες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Έλληνας ερευνητής.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και επιστήμονες από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής γενετικής Ρίτσαρντ Χούλστον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, ανέλυσαν και συνέκριναν το γονιδίωμα 12.494 ασθενών με γλοίωμα, την πιο συχνή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, και 18.190 ατόμων που δεν ήταν καρκινοπαθείς.

Ο Κωνσταντίνος Γούσιας, ο οποίος είναι ειδικός στη θεραπεία των όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, συμμετείχε στη διεθνή ομάδα ερευνητών.

Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics και ανακάλυψαν 13 νέα γενετικά σφάλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλοιώματος. Διπλασιάσθηκαν έτσι από 13 σε 26 οι γνωστές γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο γλοιώματος.

Μία από τις νέες μεταλλάξεις αυξάνει τον κίνδυνο κατά 33% περίπου και οι άλλες κατά τουλάχιστον 15% η καθεμία. Οι 13 μεταλλάξεις επηρεάζουν πολλές κυτταρικές λειτουργίες, όπως τον πολλαπλασιασμό των νευρικών κυττάρων, την επιδιόρθωση του DNA, την παραγωγή πρωτεϊνών, την πρόκληση φλεγμονής κ.ά.

Η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου λόγω του γενετικού υποβάθρου τους. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη, όσον αφορά τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Περίπου το 40% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνων του εγκεφάλου αφορούν το γλοίωμα, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης, ενώ και οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Το γλοίωμα διακρίνεται σε γλοιοβλάστωμα και μη γλοιοβλάστωμα. Το γλοιοβλάστωμα είναι πολύ επιθετικός καρκίνος και το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι μόνο δέκα έως 15 μήνες μετά τη διάγνωση. Μία από τις 13 μεταλλάξεις (στο γονίδιο HEATR3) αυξάνει τον κίνδυνο γλοιοβλαστώματος κατά 18%.

Ο Κωνσταντίνος Γούσιας είναι Διευθύνων επιμελητής του τμήματος Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Bergmannsheil του Bochum και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Νευροχειρουργικής Έρευνας (στη θεραπεία των όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, στις τραυματικές και εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ