Η Ελληνίδα ιστορικός που παρασημοφόρησε ο Γκιούλ
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα ιστορικός που παρασημοφόρησε ο Γκιούλ

Γεννημένη, στην Καβάλα το 1955, η Ευαγγελία Μπαλτά σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφια ΙΚΥ, ενώ με υποτροφία του Ιδρύματος »Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη και Ecole Pratique des Hautes Etudes IV Section. Έγινε διδάκτορας της οθωμανικής ιστορίας το 1983. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, ενώ από το 1987 εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το ενδιαφέρον της, επικεντρώνονται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των οθωμανικών χρόνων και στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού. Παράλληλα με τα ερευνητικά της καθήκοντα σε προγράμματα του ΕΙΕ εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος για την ίδρυση του Μουσείου Ελιάς στη Σπάρτη, του Μουσείου Λαδιού στη Μυτιλήνη, τα Μουσεία Οίνου (κτήμα Χατζημιχάλη) και κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή). Παράλληλα διατέλεσε επιστημονική υπεύθυνος στην αναστήλωση και αποκατάσταση του ΚAYAKAPI στο Urgup της Τουρκίας.

Απο τo 2008 διοργανώνει Διεθνείς Επιστημονικές Συναντήσεις για τις Καραμανλίδικες Σπουδές και από το 2011 διδάσκει στο Intensive Ottoman and Turkish Summer School of Harvard University’s Department of Near Eastern Languages and Civilizations.

Στις 11 Ιουνίου 2014 η Ευαγγελία Μπαλτά παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ με το Παράσημο Αριστείας. Η κυρία Ευαγγελία Μπαλτά επιμελήθηκε του κύκλου ιστορικών διαλέξεων  «Γλώσσες και αλφάβητα μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων υπηκόων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», που είχε πραγματοποιηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη από το Νοέμβριο 2013 έως το Μάιο 2014.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ