Η Ελληνίδα ιστορικός που παρασημοφόρησε ο Γκιούλ
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα ιστορικός που παρασημοφόρησε ο Γκιούλ

Γεννημένη, στην Καβάλα το 1955, η Ευαγγελία Μπαλτά σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφια ΙΚΥ, ενώ με υποτροφία του Ιδρύματος »Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη και Ecole Pratique des Hautes Etudes IV Section. Έγινε διδάκτορας της οθωμανικής ιστορίας το 1983. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, ενώ από το 1987 εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το ενδιαφέρον της, επικεντρώνονται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των οθωμανικών χρόνων και στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού. Παράλληλα με τα ερευνητικά της καθήκοντα σε προγράμματα του ΕΙΕ εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος για την ίδρυση του Μουσείου Ελιάς στη Σπάρτη, του Μουσείου Λαδιού στη Μυτιλήνη, τα Μουσεία Οίνου (κτήμα Χατζημιχάλη) και κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή). Παράλληλα διατέλεσε επιστημονική υπεύθυνος στην αναστήλωση και αποκατάσταση του ΚAYAKAPI στο Urgup της Τουρκίας.

Απο τo 2008 διοργανώνει Διεθνείς Επιστημονικές Συναντήσεις για τις Καραμανλίδικες Σπουδές και από το 2011 διδάσκει στο Intensive Ottoman and Turkish Summer School of Harvard University’s Department of Near Eastern Languages and Civilizations.

Στις 11 Ιουνίου 2014 η Ευαγγελία Μπαλτά παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ με το Παράσημο Αριστείας. Η κυρία Ευαγγελία Μπαλτά επιμελήθηκε του κύκλου ιστορικών διαλέξεων  «Γλώσσες και αλφάβητα μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων υπηκόων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», που είχε πραγματοποιηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη από το Νοέμβριο 2013 έως το Μάιο 2014.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

 1. Αντώνης Ξυπολιάς

  Κυρία Μπαλτά καλημέρα.
  Αναζητώ το οθωμανικό κατάστιχο του 1645 ,[απογραφικό],που αφορά και την περιοχή Ναυπλίου .Σας είναι εύκολο να μου γνωρίσετε που θα μπορούσα να το βρώ ;;
  Σας ευχαριστώ
  Με τιμή
  Αντώνης Ξυπολιάς αρχιτέκτονας μηχανικός -[και ερευνητής],6979005060


  • Κώστας Παπαγεωργίου

   Κυρία Μπαλτά “ΚΑΛΟΝ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ”. Θα ήθελα αρχικά να σας συγχαρώ για την μέχρι σήμερα εκπαιδευτική κ ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σας, η οποία ομολογουμένως τιμά όλους μας. Αν έχετε την ευγενική καλοσύνη, ενημερώστε με, πώς μπορώ να βρω τους φορολογηθέντες για το έτος 1823 κατοίκους του χωρίου Τσέρι – (τουρκιστί Ceri) το οποίο υπαγόταν στον Καζά Κυθρέας στην Κύπρο. Είδα παρόμοια δική σας εργασία, στο βιβλίο “Αναφωτία” της επαρχίας Λάρνακας.

   Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Κ.Π.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ