Η θρυλική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας
Προορισμοί

Η θρυλική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας

Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Αποτελεί την έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου Σπαρτιατών με έκταση που φτάνει τα 1.181,78 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμός 38.079 κάτοικοι.

 Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Λακωνίας και είναι μια πόλη με σύγχρονη ρυμοτόμηση, καλές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες καθώς και πολλές υποδομές για διαμονή και περιηγήσεις. Διαθέτει νοσοκομείο, αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, τουριστική αστυνομία και μικρό αεροδρόμιο ενώ επικοινωνεί οδικώς με την Καλαμάτα και την Τρίπολη. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 220 χλμ., από την Τρίπολη 60 χλμ. και από την Καλαμάτα 58 χλμ. Εντός των ορίων του νομού, η Σπάρτη απέχει 40 χλμ. από το Γύθειο, 63 χλμ. από την Αρεόπολη, 94 χλμ. από τη Μονεμβασιά και 132 χλμ. από τη Νεάπολη. Η καστροπολιτεία του Μυστρά απέχει μόλις 6 χλμ. από την πόλη.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Έχει αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και μουσείο της ελιάς. Είναι η μόνη πόλη πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου που δε συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο
– Η θυσία των 300 του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων στο στενό των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. θα γινόταν το συγκλονιστικότερο γεγονός αυτής της περιόδου, καθώς οι Σπαρτιάτες έπεσαν υπακούοντας στον άγραφο νόμο που όριζε ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης.
– Το Σπαρταθλον λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 1983. Είναι ένας υπερμαραθώνιος που ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στην Σπάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. John Vasilakos

    My parents are from Sparta. My father from Logastra;and my mother from Mystras. The first Greek immigrants to America;were from several villages near Sparta,in the 1880’s and 1890s. Christos Tsakonas was one of the earliest Greek immigrants from Tsintznian,Sparta


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ