Η πρώτη που σύστησε τα τυριά chèvres στην Ελλάδα
Επιχειρώ

Η πρώτη που σύστησε τα τυριά chèvres στην Ελλάδα

Στην πανέμορφη Εύβοια, στο χωριό Στύρα, σε ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει αρμονικά την αύρα της θάλασσας και τον αέρα του βουνού, δημιουργήθηκε η MALTEZOS FARM, μια πρωτότυπη φάρμα κατσικιών που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα παγκοσμίως γνωστά γαλλικά chèvres τυριά.

Φρέσκα, αφράτα, σκέτα ή με συνδυασμούς μπαχαρικών, βοτάνων και μυρωδικών, που τους ταιριάζουν πολύ (κόκκοι πιπεριών, πάπρικα, μαύρο σπασμένο πιπέρι, κουρκουμάς, ακόμα και στάχτη από γαλλικά κλήματα). Ιδιαίτερη κατηγορία είναι το ημιώριμο σκληρό, τύπου crottin, με το κίτρινο περίβλημα και τη δυνατή, πικάντικη και πολύπλοκη γεύση.

 

 

Η Φάρμα Μαλτέζου εγκατεστημένη εκεί από το 1989, δίπλα στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού, σε ιδιόκτητο αγρόκτημα 50 στρεμμάτων, που περιβάλλεται από 1500 περίπου στρέμματα ιδιόχρηστα βοσκοτόπια, αποτελεί το πρωτοποριακό και καινοτόμο όραμα του ιδρυτή και εμπνευστή της Λάζαρου Μαλτέζου.

Εκείνος προερχόμενος από οικογένεια με μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση -ο παππούς του προμήθευε με τυριά τη βασιλική αυλή- και παρότι ήταν μαθηματικός, μαθήτευσε στα καλύτερα τυροκομεία της Γαλλίας, από όπου και έφερε πρώτος τις συνταγές των chèvres.

 

 

Τα τυριά της MALTEZOS FARM έγιναν γρήγορα περιζήτητα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας και catering υψηλής γαστρονομίας, μέχρι που ήρθε η καταστροφή, με τη μορφή της μεγάλης πυρκαγιάς του 2007. Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις εγκαταστάσεις της φάρμας και αφάνισε τα κοπάδια του.

Το ελληνικό chèvre ξεχάστηκε, μέχρι το 2014, όταν ο Λάζαρος Μαλτέζος συνάντησε τον επιχειρηματία, Στέφανο Κοτσώλη, που αναγνώρισε αμέσως την ιδιαιτερότητα και τη δυναμική αυτής της παραγωγής. Μέσα σε εννέα μόλις μήνες, η φάρμα ξαναστήθηκε από την αρχή, στον ίδιο χώρο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και, τον πρώτο Δεκέμβριο εκείνου του έτους, τα πρώτα προϊόντα έκαναν την επανεμφάνισή τους σε λίγα σημεία πώλησης της Αθήνας.

 

 

Tο chèvre είναι ένα μοναδικό, μεστό, ξηροκαρπάτο τυρί, με γεμάτη γεύση και επίμονη επίγευση, χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης του. Με βελούδινη υφή και εκλεπτυσμένη γεύση, είναι το τυρί που χαρίζει μοναδικές γευστικές εμπειρίες τόσο στο καθημερινό όσο και το κυριακάτικο τραπέζι.

Διαθέτει χαμηλά λιπαρά αλλά μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Ευχάριστο στο στόμα και με καλή διάρκεια, αναδεικνύει κάθε πιάτο που συνοδεύει. Ακόμα, έχουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με έντονο άρωμα γάλακτος, που οφείλεται στην ελεύθερη βοσκή των ζώων και στη χαμηλή απόδοση.

 

 

Άλλο χαρακτηριστικό τους, είναι η μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, που τα κάνει πιο εύπεπτα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά ή όσους έχουν δυσανεξία. Χρησιμοποιείται ωμό ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά είναι εξαιρετικό και ψημένο, συνοδεύοντας πολλά πιάτα ή πράσινες σαλάτες, ενώ είναι ιδανικό και για κρύα σάντουιτς.

Στις πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της MALTEZOS FARM λειτουργεί το τυροκομείο, όπου εκτρέφονται πάνω από 500 κατσίκες, με δυνατότητα να φτάσουν τις 2000, από τις φυλές Μούρθια και Δαμασκού. Η Μούρθια είναι η ισπανική Murciano-Granadina, αυτόχθονη ισπανική φυλή με υψηλή γαλακτοπαραγωγή και πλούσιο σε λιπαρά γάλα, που έχει προσαρμοστεί άριστα στις συνθήκες της περιοχής. Η Δαμασκού (Damascus) είναι μια όμορφη κοκκινωπή ή παρδαλή κατσίκα που κατάγεται από τη Νουβία και εκτρέφεται στη Μ.Ανατολή. Βγάζει και αυτή ένα πλούσιο σε λιπαρά γάλα.

 

 

Τρέφονται με την πλούσια σε θυμάρια βλάστηση της περιοχής και συμπληρώνουν την τροφή τους με ζωοτροφή που παράγεται στη φάρμα. Με κατάλληλο προγραμματισμό των γεννήσεων, επιτυγχάνεται η διαθεσιμότητα του γάλακτος σε 12μηνη βάση, για την παρασκευή των φρέσκων τυριών σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Όραμα της MALTEZOS FARM είναι η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα σε μια άρτια και σύγχρονη μονάδα παραγωγής με την επεξεργασία 100% τοπικού ελληνικού γάλακτος. Όλα τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα ελληνικά και τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.