Απέναντι στο ΟΧΙ, βάλε ΝΑΙ
Απόψεις

Απέναντι στο ΟΧΙ, βάλε ΝΑΙ

Κάνε το ΟΧΙ, ΝΑΙ για μια φορά.

Σήμερα ξεκινώντας. Και σκέψου πρώτα θετικά, αντί αφορισμούς να προτιμήσεις πάλι.

ΝΑΙ, να δεις καθαρά την αλήθεια της Ιστορίας, του χθες κι αυτής που γράφεις σήμερα. Ναι, περήφανα, και όχι υποτελώς, το αύριο να χτίσεις.

ΝΑΙ, γιατί σε τούτο το κομμάτι γης, δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Μπλε είναι, απ’το βαθύ της θάλασσας, στο καθαρό και διάφανο σχεδόν, του ουρανού. Κι ας έχουν σύννεφα και κύματα, μπλε είναι.

Τόσα χρόνια, ΟΧΙ καμαρώνεις ότι λες, αλλά αλήθεια, πόσα «ναι σε όλα» βροντοφώναξες, θυμάσαι; Στο βολεμένο σατέν τίποτα, στον καναπέ, και στα λεφτά που υπήρχαν. Πόσες φορές συγκαταβατικά κούνησες, χαμηλώνοντας εν τέλει, το κεφάλι όταν «για την Πατρίδα» σου έλεγαν, κι έσβηναν παραγράφους ολόκληρες από το Σύνταγμα, καταπατούσαν νόμους, κατέστρεφαν ζωές, ξεχνούσαν δήθεν, να διαβάσουν όσα για σένα υπέγραφαν, κλέβοντας το στυλό σου με όπλο τη δική σου ψήφο; Κι ακόμα.

Φέτος ξεκίνα και πες ΝΑΙ στα «τι», τα «γιατί», τα «πώς», που απάντηση σε όλα τα όχι τους θα είναι: να παλέψεις, τη λογική να επιλέξεις, να τους νικήσεις σε γήπεδο δικό σου: στο μυαλό, στο σπίτι, στο δρόμο, στο επιχείρημα, στην κάλπη.
ΝΑΙ, θετικά και δημιουργικά, χωρίς να περιμένεις άλλον, μεσσία, σωτήρα κι ηγέτη.
ΝΑΙ, περιφρόνησε και ισοπέδωσε, κάθε όχι, κάθε άρνηση, κάθε ένταση. Κατάργησε με έργο μικρό ή μεγάλο, με λόγο κι αντίλογο, κάθε άκρο κι απέναντι.
ΝΑΙ, πολέμους και συγκρούσεις κι εξυπνάδες εξυπηρετικές, φτηνές, πολύχρωμες σταμάτα να γυρεύεις. Πάψε εχθρούς ν’αναζητάς, ή να δημιουργείς για να υπάρχεις. Σκιαμαχία είναι, μάθε, με τον αστείο και μικρό σου εαυτό κυνηγιέσαι, χωρίς ποτέ τον ίσκιο σου να καταρρίπτεις. Μεγαλύτερος είναι, πισώπλατα χτυπά, και δεν τον προλαβαίνεις.

ΝΑΙ, γιατί με όχι δε γεννήθηκε ο κόσμος, δεν ξημέρωσε όνειρο, δεν πήγε βόλτα η παρέα.

Σήμερα, τώρα, άλλαξε ρότα και σκέψου και οργάνωσε τα ΝΑΙ σου. Όχι τα εύκολα, τα δύσκολα τα ΝΑΙ σου. Εκείνα που θέλουν δουλειά, επιμονή και πίστη, στόχους και πόρους και «μαζί». Εκείνα που αλλάζουν τη ζωή σου.

ΝΑΙ, 73 χρόνια μετά: τούτο το ΝΑΙ, το πιο ισχυρό σου ΟΧΙ θα ναι.

Ντεμίνα Μασούλα

PhD Σύμβουλος Στρατηγικής

(Photo by Deminius)

Bορειοανατολικά της πλ. Συντάγματος

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ