Ο εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού
Μύθοι

Ο εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού

Ο Νίκος Γκάτσος είναι ο  εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού, στιχουργός και μεταφραστής θεατρικών έργων.

Γεννήθηκε το 1911 στην Κάτω Ασέα της Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο.

Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1943 εξέδωσε το βιβλίο του «Αμοργός», που ήταν τελικά και το μοναδικό βιβλίο του, με το ομώνυμο ποίημα, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρείται ένα από τα κορυφαία ποιήματα της υπερρεαλιστικής τάσης.

Μετά την Αμοργό, δημοσίευσε μόλις  τρία ποιήματα: το «Ελεγείο» το  1946, το «Ο Ιππότης και ο θάνατος» το 1947 και το «Τραγούδι του παλιού καιρού» το 1963.

Με το τέλος του πολέμου, καθώς η οικονομική κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνεργάστηκε με την «Αγγλοελληνική Επιθεώρηση» ως μεταφραστής και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως μεταφραστής, διασκευαστής και ραδιοσκηνοθέτης.

Παράλληλα άρχισε να γράφει στίχους πάνω στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.  Επίσης, συνεργάστηκε με επιφανείς συνθέτες όπως ο Μ. Θεοδωράκης και ο Στ. Ξαρχάκος. Όλοι γνωρίζουμε τους στίχους του, μερικά από τα πιο γνωστά τραγούσια του είναι :

«Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Ρεμπέτικο», «Αρχιπέλαγος», «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Λαϊκή Αγορά», «Η μικρή Ραλλού», «Μια γλώσσα μια πατρίδα», «Αν θυμηθείς τ” όνειρό μου», “Χάρτινο το Φεγγαράκι”.

Ο Ν. Γκάτσος ασχολήθηκε εκτενώς με τη μετάφραση θεατρικών έργων, τα οποία «ανέβηκαν» στο  Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και στο Λαϊκό Θέατρο.

Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων, και το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης.

Ο Ν. Γκάτσος πέθανε στις 12 Μαϊου 1992 και ενταφιάστηκε στη γενέτειρα του.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


  1. Έγραψε τους  στίχους των τραγουδιών για την ταινία του Εlia Kazan, America America, σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι

  2.  Η Αμοργός είναι η μόνη ποιητική σύνθεση που εξέδωσε όσο ζούσε. Κυκλοφόρησε στην Κατοχή σε 308 αντίτυπα. Την έγραψε μέσα σε ένα βράδυ με την μέθοδο της «αυτόματης γραφής».
  3. Το τραγούδι του «Πάει καιρός» απαγορεύθηκε από την δικτατορία.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Κ. Καλογιανωβ

    Χαρικα παρα πολυ που διαβασα την ιστορια, για την ζωη του μεγαλου μασ Εθνικου ποιητι ο Διονυσιος Σολωμος,που εμελλε να συνδεσει το ονομα του, με τη συγγραφη του ποιηματος<>,οποιου οι πρωτεσ δυο στροφες,εγιναν ο Εθνικος Υμνος τησ Ελλαδας!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ