Ο μουσικός της φιλίας, της αλληλεγγύης και του αγώνα
Ο Μάνος Λοΐζος ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια. Όλα σε θυμίζουν, Τζαμάικα, Σ’ακολουθώ, Το ακορντεόν, Ο δρόμος, Τσε είναι μόνο λίγα από τα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες.
Ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν από χωριό της Λάρνακας Κύπρου και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο. Μόλις σε ηλικία 7 ετών άρχισε να μελετά βιολί και πήγε στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας. Αφού αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955, ήρθε στην Αθήνα για σπουδές. Αρχικά γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στις αρχές του 1956 την εγκατέλειψε με σκοπό να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φοίτησε στην Σχολή Βακαλό θέλοντας να σπουδάσει ζωγραφική.
Το 1960 εγκατέλειψε τις σπουδές του και εργάστηκε σε περιστασιακές δουλειές. Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Την άνοιξη του 1962 ο Μίκης Θεοδωράκης τον επιλέγει ως διευθυντή της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής στις παραστάσεις της Όμορφης Πόλης. Το 1962, μετά από μεσολάβηση του Μίμη Πλέσσα, ηχογραφεί το πρώτο του σαρανταπεντάρι «Το τραγούδι του δρόμου» σε στίχους Γκαρθία Λόρκα και ερμηνεία του Γιώργου Μούτσιου. Το Σεπτέμβριο του 1967 με την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών έφυγε για την Αγγλία, για να επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Το 1972 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ) που συστήνεται για την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου συνελήφθη στο σπίτι του στο Χολαργό και παρέμεινε κρατούμενος για δέκα ημέρες. Στο τέλος του 1974 κυκλοφόρησε το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας.
Το 1978 έγινε πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος. Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Χάρις Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα και άλλους πολλούς.
Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο. Τον Αύγουστο ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υφίσταται δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. “Εφυγε από τη ζωή δέκα ημέρες αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982.
Μάνος Λοΐζος | πρόβες για το «Όλα σε θυμίζουν» από το αρχείο της κόρης του Μυρσίνης
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
- Το 1954 ο πατέρας του τού αγόρασε το πρώτο του πιάνο.
- Στις 30 Δεκεμβρίου 1961 μια ομάδα 83 νέων με το όνομα “Φίλοι της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη” στέλνουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας “δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των”. Το όνομα Μανώλης Λοΐζου είναι το δεύτερο στη σειρά.
- Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου θα συλληφθεί στο σπίτι του στο Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα ημέρες.