O Κριμιζής σε πείραμα για την εξερεύνηση του Δία
Καλά Νέα

O Κριμιζής σε πείραμα για την εξερεύνηση του Δία

Ο Έλληνας αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής, επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, επιλέχθηκε μεταξύ των ερευνητών που συμμετέχουν στο πείραμα Particle Environment Package του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την αποστολή Jupiter ICy moons Explorer, που θα εκτοξευθεί το 2022, με σκοπό την εξερεύνηση του πλανήτη Δία και ειδικότερα των παγωμένων δορυφόρων του.

To Particle Environment Package είναι ανάμεσα στα 11 πειράματα που επιλέχθηκαν μετά από σκληρό ανταγωνισμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Στην ουσία πρόκειται για ένα ανιχνευτή φορτισμένων και ουδέτερων σωματιδίων που υλοποιεί τεχνολογίες αιχμής της διαστημικής έρευνας, όπως η απεικόνιση ΕΝΑ και οι τελευταίας γενιάς μετρητές πλάσματος.

Μέρος επίσης στο πείραμα λαμβάνει ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ο επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Σαρρής, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα του ESA θα συνεχισθεί και στην επόμενη γενιά. Η νέα επιτυχία αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών με μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως αυτή έχει θεμελιωθεί με τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ακαδημίας στις δραστηριότητες των αποστολών Voyager (στα όρια της Ηλιόσφαιρας), Cassini (στον πλανήτη Κρόνο) και MESSENGER (στον πλανήτη Ερμή).

Ο Σταμάτης Κριμιζής ήταν από τους βασικούς ομιλητές στο 1ο Συνέδριο του ellines.com και η ομιλία του καθήλωσε τους παρευρισκόμενους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ