Στη δεύτερη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο η ελληνική κουζίνα
Καλά Νέα

Στη δεύτερη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο η ελληνική κουζίνα

Η ελληνική κουζίνα θεωρείται από τους περισσότερους ως η καλύτερη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής. Διακρίνεται για την μεγάλη ποικιλία της, αφού σχεδόν κάθε τόπος, κάθε χωριό, έχει τις δικές του παραλλαγές στα παραδοσιακά φαγητά και όχι μόνο. Από την Κρήτη έως τη Μακεδονία και από τις Κυκλάδες έως τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο, κάθε τοπική κουζίνα προσφέρει έναν πλούτο γεύσεων και παραδόσεων.

Οι περισσότερες ελληνικές συνταγές βασίζονται σε φρέσκα τοπικά υλικά, όπως ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά, αρωματικά μυρωδικά και τυριά. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών προσδίδει σε κάθε πιάτο μια ξεχωριστή γεύση και αυθεντικότητα.

Όλα αυτά τα στοιχεία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι χιλιάδες πολίτες του κόσμου, που χάρισαν στην Ελλάδα την 2η θέση στην παγκόσμια γαστρονομία. Για μία ακόμη χρονιά, η πλατφόρμα Taste Atlas, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μίας ψηφοφορίας που διεξάγεται σε όλο τον κόσμο, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι 100 καλύτερες κουζίνες και τα 100 καλύτερα φαγητά στον κόσμο. Η χώρα μας κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ στην 1η, ισοβάθμησαν Ιταλία και Ιαπωνία.

Στη φετινή ψηφοφορία υπήρξαν συνολικά 395.205 αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 αξιολογήσεις προϊόντων και πρώτων υλών. Συνδυάζοντας αυτές τις δύο αξιολογήσεις, βγήκε ο μέσος όρος για τις κουζίνες και ως αποτέλεσμα η τελική κατάταξη.

Η ελληνική κουζίνα, συγκέντρωσε βαθμολογία 4,64 με άριστα το 5 ενώ η Ιταλία και η Ιαπωνία 4,65. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε η Πορτογαλία με 4,61 και η Κίνα με 4,59.

Η τελική λίστα:

Η τιμητική διάκριση  της ελληνικής κουζίνας στην κορυφή της διεθνούς γαστρονομίας αποτελεί ένα επίτευγμα που αντικατοπτρίζει την πλούσια κληρονομιά και τον πολιτισμό που αναδεικνύεται μέσα από κάθε γεύση.

Η αξιολόγηση από χιλιάδες χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε τη βάση για την κατάταξη, αναδεικνύοντας την προτίμηση και την εκτίμηση για τα ελληνικά πιάτα και συνταγές. Η ποικιλία των γεύσεων, οι αρωματικές μυρωδιές και η ευφάνταστη χρήση των τοπικών συστατικών συνθέτουν έναν πλούσιο πολιτισμό γεύσης που κατακτά τις καρδιές των λάτρεις της γαστρονομίας.

Με τα πιο αγαπημένα πιάτα να αναδεικνύονται στο προσκήνιο, ο ντάκος έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των γευστικών προτιμήσεων καθώς βρίσκεται στην 17η θέση με 4,61 ενώ στην 26η θέση είναι τα παϊδάκια. Τα άλλα ελληνικά πιάτα που κατέκτησαν μια θέση στην πρώτη 100άδα είναι το γιουβέτσι (64 θέση), ο γύρος (69η θέση), το κοκορέτσι (79η θέση), το κλέφτικο (90ή θέση) και το σουβλάκι (95η θέση).

Με την αναγνώριση αυτή, η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας, παρουσιάζοντας στον κόσμο τη μαγεία της και διατηρώντας τη θέση της στην κορυφή των γευστικών προτιμήσεων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ