Οι Έλληνες στην ελίτ των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ευρώπης
Καλά Νέα

Οι Έλληνες στην ελίτ των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ευρώπης

Στον πυρήνα της αρτιότητας των Ελλήνων στρατιωτικών δυνάμεων αναδεικνύεται μια συνεχής αφοσίωση στην υψηλή απόδοση και την ακρίβεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που η εστίασή τους στην εξαιρετική απόδοση ξεπερνά τα εγχώρια σύνορα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και κατακτώντας τον σεβασμό των ομολόγων τους σε διεθνές επίπεδο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι αυτό των μαχητικών αεροσκαφών, όπου οι Έλληνες πιλότοι αποτελούν αναμφισβήτητα ένα πρότυπο αριστείας, κερδίζοντας σχεδόν κάθε χρόνο την αναγνώριση ως οι κορυφαίοι στο NATO.

Ωστόσο, η υψηλή απόδοση των Ελλήνων στρατιωτικών δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα. Η εξαιρετική τους εκπαίδευση, αποφασιστικότητα και συνέπεια αποτελούν το θεμέλιο της ανώτερης ικανότητάς τους σε κάθε τομέα.

Στα μέσα του Οκτωβρίου, ήρθε μία σπουδαία διάκριση για τους Οι Έλληνες SOF της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου οι οποίοι κατέκτησαν την 4η και την 5η θέση στον διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2023». O διεθνής στρατιωτικός διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών έλαβε χώρα στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ ενώ συμμετείχαν 45 ομάδες από 25 χώρες. Με την εκπληκτική τους ακρίβεια και το στρατηγικό τους μυαλό, απέδειξαν για μία ακόμη φορά τη συνεχή αφοσίωση και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που διακρίνουν τους Έλληνες στρατιωτικούς σε κάθε επιχείρηση.

Η κατάκτηση της 4ης και 5ης θέσης έρχεται ως συνέχεια των επίσης υψηλών επιδόσεων στον «European Best Sniper Team Competition 2022», κατά τον οποίο οι Έλληνες Ελεύθεροι Σκοπευτές κατετάγησαν στην 1η και 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες. Ο φετινός διαγωνισμός ήταν δυσκολότερος, καθώς συμμετείχαν περισσότερες χώρες. Τα αποτελέσματα των τελευταίων τριών ετών, όχι μόνο στους διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και σε όλες τις διεθνείς δραστηριότητες που συμμετέχει η ΔΕΠ δείχνουν ότι η σύσταση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων κάτω απο μία ενιαία διοίκηση έχει αποφέρει τους ανάλογους καρπούς και αποτέλεσε ορόσημο στην εξελικτική τους πορεία.

«Μπορώ να κάνω βολή στα 1.500 μέτρα»

Ένας από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές της χώρας μας, σε μία σπάνια συνέντευξή στους «πρωταγωνιστές», αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα… μυστικά της δουλειάς.

«Μπορείς να κάνεις βολή εύκολα και στα 1.500 μέτρα. Εξαρτάται πάντα από τις συνθήκες. Η νύχτα επηρεάζει, μπορεί να σε ρίξει στα 800 με 1.000 αλλά και πάλι είναι μεγάλη απόσταση, για να κάνεις την δουλειά σου» ανέφερε ο ελεύθερος σκοπευτής και πρόσθεσε: «Εννοείται το αγαπάω το όπλο μου. Θέλει πολλή μελέτη και πολλή προσοχή».

«Κάποιος μπορεί να είναι ελεύθερος σκοπευτής όσο αντέχει. Δεν είναι τα μάτια που σε προδίδουν πρώτα. Το σώμα σου και η ψυχολογία σου θα σε εγκαταλείψουν πρώτα. Θέλει καλή φυσική κατάσταση οπότε θα αντέξεις στο πεδίο για 10-15 χρόνια. Αυτό που θέλουμε είναι να πετυχαίνουμε πάντα το στόχο μας», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας παράλληλα ένα πλαίσιο σχετικά με τη σπουδαιότητα της πνευματικής προετοιμασίας πριν από κάθε αποστολή.

Αποστολή, που οι περισσότεροι από εμάς, ως απλοί πολίτες, έχουμε παρακολουθήσει μόνο από τις ταινίες. «Οι ταινίες έχουν ένα μεγάλο κομμάτι αληθοφάνειας. Η υπομονή είναι αρετή για τον ελεύθερο σκοπευτή», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Το άλλο στοιχείο είναι προσαρμοστικότητα. Ένας σκοπευτής είναι μόνος του και πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο καθαρός στόχος. Ανάλογα την αποστολή του, δεν είναι πάντα ο στόχος, πολλές φορές είναι και οι πληροφορίες».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ