Η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στην Συμφωνική της Βιέννης
Καλά Νέα

Η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στην Συμφωνική της Βιέννης

Την Ελληνίδα συνθέτρια και μαέστρο Κωνσταντία Γουρζή, μια σημαντική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής μουσικής, τιμά το διεθνές μουσικό φεστιβάλ Granefegg της Αυστρίας ως Composer in Residence 2020 και της αναθέτει τη διεύθυνση ορχήστρας της Βιέννης.

Ο θεσμός Composer in Residence -ενταγμένος εδώ και πολλά χρόνια στη πολιτιστική πρακτική μεγάλων οργανισμών- στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής να παρουσιάσουν νέα πρωτότυπα έργα στο κοινό, φωτίζοντας παράλληλα το πορτραίτο του δημιουργού μέσα από ένα πλέγμα δράσεων (συναυλίες, εργαστήρια, διαλέξεις).

Η διακεκριμένη συνθέτρια και διευθύντρια ορχήστρας θα παρουσιάσει τη νέα της σύνθεση στην εναρκτήρια συναυλία της διοργάνωσης, καθώς και το κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, και τα δύο αναθέσεις του φεστιβάλ Granefegg.

Το κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, θα εκτελεστεί σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα στις 22 Αυγούστου 2020, από την Tonkünstler Orchestra της Βιέννης, υπό τη μουσική διεύθυνση της ίδιας της συνθέτριας.

Έργα μουσικής δωματίου της Κωνσταντίας Γουρζή θα ερμηνεύσουν επίσης μουσικά σύνολα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Ένα Masterclass της Κωνσταντίας Γουρζή για νέους συνθέτες και μαέστρους υπό τον τίτλο INK STILL WET, ολοκληρώνει το τιμητικό αφιέρωμα στη συνθέτρια. Το master class αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους νέους καλλιτέχνες καθώς ένα υπεράριθμο σύνολο αιτήσεων έχει ήδη κατατεθεί.

 

 

Η Κωνταντία Γουρζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα και το Βερολίνο. Από το 2002 είναι καθηγήτρια στο Hochschule für Musik und Theater του Μονάχου υπεύθυνη για τα σύνολα σύγχρονης μουσικής.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα ως συνθέτρια, μαέστρος αλλά και ως παιδαγωγός διακρίνεται εδώ και καιρό από την ανάγκη ενοποίησης ήχων διαφορετικών μουσικών εποχών ψάχνοντας επίμονα να δημιουργηθούν γέφυρες στο παλιό και το καινούριο, την παράδοση και τη συνέχεια της.

Έτσι, ο μουσικός τρόπος γίνεται ένα νέο κλειδί κατανόησης, όπου ο ακροατής μπορεί να καταλάβει καλύτερα τη θέση του στο σήμερα, να ακονίσει τη φαντασία του, να ανοίξει νέους δρόμους στο νου του και πάνω απ’ όλα, να συναισθανθεί βαθιά και να σεβαστεί τον συνάνθρωπο.

 

Αναθέσεις έργων έχει λάβει από πολύ σημαντικούς μουσικούς και έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και οργανισμούς όπως μεταξύ άλλων η Όπερα του Βερολίνου, του Μονάχου, Ορχήστρες Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης, του Μονάχου, του Ανοβέρου, της Στοκχόλμης. Ορχήστρα Νέων Ισραήλ, Φεστιβάλ της Λουκέρνης, Φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ρωσία και Ισραήλ. Έχει ηχογραφήσει για την ECM Νew Series, τη Sony Classics, τη NAXOS, τη ΝΕΟS κ.α.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του μέντορα της Claudio Abbado έχει ιδρύσει πολλά μουσικά σύνολα, στηρίζοντας έμπρακτα τους νέους μουσικούς.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ