13 Έλληνες στους 100 πιο ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς ναυτιλίας
Καλά Νέα

13 Έλληνες στους 100 πιο ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς ναυτιλίας

13 Έλληνες περιλαμβάνονται για το 2019 στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, με βάση τη σχετική κατάταξη που καταρτίζει ετησίως η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. 1ος Έλληνας είναι για ακόμα μια χρονιά ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος βρίσκεται στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. 

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως είναι ο πρόεδρος της COSCO, Xu Lirong, μαζί με τον Li Jianhong επικεφαλής της China Merchants Group, δύο κινεζικοί όμιλοι με παρουσία αμφότεροι στην Ελλάδα, στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. 

 

 

Στη 2η θέση βρίσκεται ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, ενώ στην 3η, δύο Δανοί, ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller Holding, Robert Uggla και ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller-Maersk, Soren Skou.

Στην 4η θέση είναι δύο Κινέζοι τραπεζίτες, οι Zhao Jiong της Bocom Financial Leasing και ο Zhao Guicai της ICBC Financial, ενώ στην 5η η Αμερικανίδα αξιωματούχος Andrea Gacki που ηγείται του OFAC, του οργανισμού που επιβάλλει τις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τα εμπάργκο προς χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.

 

 

Στην 6η θέση έχει ανέβει φέτος η οικογένεια Saade που ελέγχει την ναυτιλιακή CMA-CGM, η οποία μαζί με την Cosco και τη Maersk είναι οι τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά τον Γιάννη Αγγελικούση της 7ης θέσης, ο επόμενος Έλληνας στο Top 100 του Lloyd’s List έρχεται στη 13η και είναι ο Γιώργος Προκοπίου της Dynacom / Dynagas. Ακολουθεί στη 19η ο Γιώργος Οικονόμου της TMS, και στην 20ή η Αγγελική Φράγκου της Navios.

 

 

Ο Παναγιώτης Γ. Λιβανός της GasLog κατατάχθηκε στην 25η θέση, ενώ λίγο μετά, στην 29η, βρίσκεται ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης βρίσκεται στην 32η θέση. 

Στην 59η θέση είναι ο Ευάγγελος Μαρινάκης, στην 61η ο επικεφαλής της Costamare, Κωστής Κωνσταντακόπουλος, στην 71η ο Γιώργος Λογοθέτης της Libra, στην 81η ο Νικόλας Τσάκος με την TEN και στην 82η ο πρόεδρος της Intercargo, Δημήτρης Φαφαλιός.

 

 

Οι ελληνικές συμμετοχές ολοκληρώνονται στην 95η θέση, με την Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, την πρόεδρο της WISTA (Women’s International Shipping & Trading Association).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα ελληνόκτητα πλοία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, και ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο, με 4.936 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 389,69 εκατομμυρίων τόνων (dwt) και παρουσιάζει – σε σχέση με το προηγούμενο έτος – αύξηση περίπου 6,63%. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστημα 2007-2018. Ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε dwt και το 20,9% του παγκόσμιου στόλου σε dwt.

 

 

Τέλος, το ελληνικό νηολόγιο αριθμεί 720 πλοία (άνω των 1.000 gt), των οποίων η χωρητικότητα ανέρχεται σε 39,61 εκατομμύρια gt. Ο στόλος με ελληνική σημαία κατατάσσεται στην 8η θέση διεθνώς και δεύτερος στην ΕΕ (σε όρους dwt). Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 31,99% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων αργού πετρελαίου, το 23,12% του παγκόσμιου στόλου πλοίων χύδην ξηρού φορτίου και το 15,17% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ