Έλληνας ο νέος διεθνής πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»
Καλά Νέα

Έλληνας ο νέος διεθνής πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

O χειρουργός και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Χρήστος Χρήστου, αναλαμβάνει νέος διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης, διαδεχόμενος στην προεδρία την Τζοάν Λιου. Ο κ. Χρήστου εξελέγη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Γενικής Συνέλευσης της ΜΚΟ, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2019 και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από αρχές Σεπτεμβρίου της ίδια χρονιάς.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε μεταπτυχιακό στη Διεθνή Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών -στο οποίο και παραμένει ως μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του- και διδακτορικό στη Χειρουργική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Πηγή: TEDxAthens

 

Ο Χρήστος Χρήστου ειδικεύτηκε στη Γενική και Επείγουσα Ιατρική στο Τμήμα Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, ενώ, το 2013, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο King’s College Hospital.

Το 2018, έγινε Σύμβουλος Ορθοκολικής και Επείγουσας Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Middlesex της Αγγλίας και, την ίδια χρονιά, τιμήθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού.

 

 

Εντάχθηκε στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» το 2002 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές τους με διάφορες ιδιότητες. Αρχικά, δούλεψε στην Ελλάδα ως γιατρός σε πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες και, στη συνέχεια, συμμετείχε σε προγράμματα της οργάνωσης στη Ζάμπια, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ και, πιο πρόσφατα, στο Καμερούν, όπου εργάστηκε ως Χειρουργός Τραύματος και Επειγουσών Παθήσεων.

Διετέλεσε ΓΓ, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», από το 2005 μέχρι και την εκλογή του ως διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης.

 

Ο χειρουργός Χ. Χρήστου με την εθνική ιατρική ομάδα

 

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση της οργάνωσης, «Η διεθνής ανθρωπιστική, ιατρική δράση βρίσκεται σήμερα -περισσότερο ίσως από ποτέ- αντιμέτωπη με πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες.

»Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο, βασικό μας μέλημα παραμένει ο σεβασμός και η φροντίδα των ανθρώπων μας και κυρίως των ασθενών μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να διατηρούμε ψηλά στην ατζέντα και στο δημόσιο διάλογο τόσο τις μεγάλες, όσο και τις ξεχασμένες κρίσεις, και να καταδικάζουμε τις καταστροφικές πολιτικές των οποίων τα θύματα περιθάλπουμε ανά τον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ