Έκθεση φωτογραφίας για τον εορτασμό 100 χρόνων
Η αλυσίδα ξενοδοχείων-ορόσημο για τον κόσμο, Hilton, κλείνει 100 χρόνια από τα εγκαίνια της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας της και το Αθηναϊκό Hilton το γιορτάζει με μία φωτογραφική έκθεση και εικαστικές ξεναγήσεις ελεύθερης εισόδου.
Το ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό, σηματοδότησε μία νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, σημαδεύοντας τον αστικό ιστό της πόλης στην κομβική περίοδο ανοικοδόμησής της. Συμμετείχε ενεργά στη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας με τις δράσεις του, στράφηκε εξαρχής στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και συνέδεσε το όνομά του με μία ολόκληρη περιοχή.
Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο, οι οποίοι υπογράμμισαν την ελληνικότητά του με τη χρήση πεντελικού μαρμάρου και ανάγλυφες διακοσμητικές συνθέσεις με αρχαϊκή θεματολογία του Γιάννη Μόραλη, που έδωσε στο κτίριο μια δωρική εξωτερική διακόσμηση. Το εσωτερικό του ήταν μεγαλοπρεπές, καλοσχεδιασμένο και λιτό. Το κτίσμα συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια και τη σύγχρονη αισθητική με την αρχαιοελληνική αρμονία.
Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους από όλο τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά των Αθηνών. Στην τελετή των εγκαινίων, παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Κόνραντ Χίλτον, ο οποίος είχε δηλώσει «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο των Αθηνών είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου».
Το Hilton αποτέλεσε το πρώτο δείγμα της «αρχιτεκτονικής γοήτρου», που συμβόλισε τις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας. Ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα και από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες της εποχής, όπως οι Αριστοτέλης Ωνάσης, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Άντονι Κουίν, κ.ά.
Επιπλέον, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης, μέσω των ιστορικών εκθέσεων της «Αίθουσας Τέχνης Αθηνών Χίλτον», την περίοδο 1963-1973.
Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ανακαινίστηκε ριζικά από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη, ενώ προστέθηκε και μια νέα πτέρυγα, αποδεικνύοντας ότι σαν ζωντανός οργανισμός, αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Το 2004, αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.
Το 2019, η περίφημη αλυσίδα που ίδρυσε ο Χίλτον κλείνει έναν αιώνα ζωής και από ένα μόλις ξενοδοχείο στο Τέξας έφτασε τα 5.500 σε 106 χώρες του κόσμου. Από το 1919 μέχρι σήμερα, έχει φιλοξενήσει 3 δισ. επισκέπτες, ενώ ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων υπολογίζεται σε δέκα εκατομμύρια. Πέρα από αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία, το Χίλτον άλλαξε πολλές πόλεις με τον τρόπο που διαμόρφωσε την Αθήνα, μιας και ήταν η πρώτη παγκόσμια αλυσίδα στον τομέα αυτό.
Με αφορμή την επέτειο αυτή των 100 χρόνων του ομίλου, διοργανώνεται στο Aethrion Lounge μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κατερίνας Κοσκινά, η οποία στόχο έχει να «ταξιδέψει» Αθηναίους και επισκέπτες στην ιστορία του ξενοδοχείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν της νεότερης Ελλάδας.
Η έκθεση είναι μία ξενάγηση στο παρελθόν, με φωτογραφίες όπου το Hilton ήταν μόνο μία φιλόδοξη μακέτα, με τη βραδιά των λαμπερών εγκαινίων να αποτελεί το κοσμικό γεγονός της χρονιάς, με το κατάμεστο lobby του ξενοδοχείου και τους πολυάριθμους καλεσμένους, να γεμίζουν την αίθουσα χορού «Τερψιχόρη» για να αρχίσει το πάρτι.
Ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί από τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας «Le Casse» («Οι ληστές») του Ανρί Βερνέιγ, που σε μεγάλο μέρος γυρίστηκε στο Hilton Αθηνών, και την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εργοτάξιο του Hilton στις 24 Ιανουαρίου 1959, μέχρι την τελετή θεμελίωσης στις 26 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, με πλήθος επισήμων και παρόντα τον Κόνραντ Χίλτον.
Κόντραλ Χίλτον, Παναγιώτης Παπαλέγουρας, Στρατής Ανδρεάδης (εγκαίνια Hilton Athens)
Σε μία άλλη φωτογραφία, ο Κόνραντ Χίλτον υπογράφει περιχαρής το βιβλίο επισκεπτών και σε μία άλλη χορεύει μαζί με την αδελφή του το αγαπημένο του βαλς «Varsoviana», κάτι που συνήθιζε να κάνει για γούρι στα εγκαίνια όλων των ξενοδοχείων του. Μία άλλη φανερώνει την αισθητική του «Galaxy Bar» το 1965, που παραμένει αγαπημένο στέκι και τόπος συνάντησης μέχρι σήμερα, εδώ και 56 χρόνια, και αποτελεί σημείο αναφοράς, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής ζωής της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Υπάρχουν στιγμιότυπα με τον Αριστοτέλη Ωνάση χαμογελαστό και εμβληματικό το 1963, τη σπουδαία Ελα Φιτζέραλντ το 1979, τον Χιου Χέφνερ του θρυλικού Playboy, συνοδευόμενο από ένα πανέμορφο μοντέλο το 1970, τον γοητευτικό Τζέρεμι Αϊρονς το 1996, τον Τέλι Σαβάλα με γυαλιά ηλίου μπροστά από το Hilton το 1971, τους Platters, που έδωσαν συναυλία στην πισίνα του ξενοδοχείου το 1980, και πολλούς ακόμα που σφράγισαν με τη ζωή και το έργο τους μία ολόκληρη εποχή.
Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Hilton Αθηνών, Μάρτιος 1988.
Επίσης, διοργανώνονται για πρώτη φορά οργανωμένες περιηγήσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει τα έργα σύγχρονης τέχνης που βρίσκονται στους χώρους του εμβληματικού ξενοδοχείου. Εκτός από τον Γιάννη Μόραλη και την Ελένη Βερναρδάκη, που άφησαν την καλλιτεχνική τους σφραγίδα σε δύο όψεις του, οι Γιώργος Ζογγολόπουλος, Χρύσα, Γιώργος Λάππας, Παύλος είναι μερικοί ακόμα από τους καλλιτέχνες των οποίων έργα τοποθετήθηκαν στο Hilton Aθηνών από την Κατερίνα Κοσκινά το 2003, μετά την πλήρη ανακαίνισή του.
Όραμα του ιδρυτή της αλυσίδας Hilton, Conrad Hilton -που καθιέρωσε πρώτος την κατηγορία μονάδων φιλοξενίας για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους- ήταν να παρέχει θαλπωρή και ποιοτικές υπηρεσίες, εστιάζοντας στην εξέλιξή τους, αλλά και στις ανάγκες των ταξιδιωτών. Ιστορικά, οι εμπειρίες που πρώτα τα ξενοδοχεία Hilton προσέφεραν στους πελάτες τους υπήρξαν πολλές, καθώς μεταξύ άλλων, εγκατέστησαν τηλεοράσεις στα δωμάτια και καθιέρωσαν την υπηρεσία του room service.
Το περίφημο κοκτέιλ pina colada ήταν έμπνευση του bartender του Hilton στο Puerto Rico (1954), ενώ Hilton ήταν και το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε κοντά σε αεροδρόμιο (San Francisco Airport Hilton).
Πέρα όμως από τα εντυπωσιακά στοιχεία που καθιστούν τη Hilton αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο ξενοδοχειακό γίγνεσθαι, είναι αξιοσημείωτο ότι η διεθνής αυτή αλυσίδα άσκησε τεράστια επιρροή στην ανάπτυξη των πόλεων και χωρών, στις οποίες έχτισε τις μονάδες της.
Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που έχει τίτλο «The Hilton Effect» με συγγραφείς τους Τσιπ Χιθ, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, και την Κάρλα Σταρ, δημοσιογράφο που ειδικεύεται στο επιχειρηματικό ρεπορτάζ, με αφορμή τα 100 χρόνια ζωής του. Μέσα από την έρευνά τους καταγράφεται αυτή η σημαντική επιρροή των ξενοδοχείων Hilton στις περιοχές που οικοδομήθηκαν.
H φωτογραφική έκθεση φιλοξενείται στο Aethrion Lounge έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με ελεύθερη είσοδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού και έχουν διάρκεια μία ώρα.