Tιμάται από την Google για το επιστημονικό του έργο
Καλά Νέα

Tιμάται από την Google για το επιστημονικό του έργο

Η Google τιμά τον Γεώργιο Παπανικολάου, τον κορυφαίο Έλληνα γιατρό, βιολόγο, επιστήμονα και ερευνητή, τον πρωτοπόρο στην κυτταροπαθολογία, που έσωσε και εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο μέσω του Τεστ Παπ, του πρώιμου εντοπισμού το καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το Google Doodle, στις 13 Μαΐου 2019, αποσκοπεί στο να τιμήσει τη μνήμη του επιστήμονα που άλλαξε την παγκόσμια ιατρική και τα 136 χρόνια από τη γέννησή του.

 

 

Στο βίντεο για το αφιέρωμα αυτό, το επίσημο κανάλι Youtube της Google, Google Doodle Videos, γράφει «Γεννημένος το 1883, ο Παπανικολάου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από κάποιο χρόνο στη Γερμανία (1904 – 1910) μετανάστευσε το 1913 στις ΗΠΑ. Το 1923 ο Γιώργος Παπανικολάου ανέπτυξε μια μέθοδο ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αναγνώρισε ότι τα κακοήθη κύτταρα μπορούν να φαίνονται κάτω από το μικροσκόπιο.

Το λεγόμενο Papanicolaou smear («Pap smear») επιτρέπει την έγκαιρη κυτταρολογική διάγνωση. Η θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε στη συνέχεια κατά τα δύο τρίτα. Αυτή η εξέταση εξακολουθεί να εκτελείται καθημερινά από τους γυναικολόγους σήμερα. Ο Παπανικολάου πέθανε το 1962».

 

 

Αναλυτικότερα, το 1917, ο Γεώργιος Παπανικολάου, από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και συσχέτισε τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες για τη διαγνωστική αξία της εξέτασης των κυττάρων του κολπικού επιχρίσματος στον άνθρωπο, με τις πρώτες δοκιμές να γίνονται στη γυναίκα του. Η έρευνά του επεκτάθηκε αργότερα σε γυναίκες του «Women’s Hospital» της Νέας Υόρκης και αποτέλεσε τη βάση για τη θεμελίωση της μεθόδου του για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

 

 

Το 1928, έγινε η πρώτη ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου», αρχικά έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό, καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη, για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή, επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη. Τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μέχρι την εποχή εκείνη, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου. Ο Έλληνας γιατρός όμως, όντας απολύτως βέβαιος για την αξία της μεθόδου του, συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο τις έρευνές του.

Μετά από μακρές έρευνες επί της εκφυλιστικής κληρονομικής επίδρασης του οινοπνεύματος σε ινδικά χοιρίδια, ο Παπανικολάου στράφηκε σε προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών.

 

 

Οι έρευνες του Γεώργιου Παπανικολάου επεκτάθηκαν στη συνέχεια στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου, των οποίων τα πορίσματα δημοσίευσε, το 1943, από κοινού με τον καθηγητή γυναικολογίας, Έρμπερτ Τράουτ, σε ειδική μονογραφία υπό τον τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων» (Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear).

Η δημοσίευση της εργασίας αυτής ήταν επόμενο να κεντρίσει το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει την άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία. Το 1944, έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Το 1954, δημοσίευσε το μνημειώδες έργο «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» (Atlas of Exfoliative Cytology), εδραιώνοντας και επίσημα πλέον τη νέα ιατρική πρακτική και ειδικότητα, που ανέπτυξε από το μηδέν.

 

 

Ο Γεώργιος Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής του νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού, ενώ η καινοτόμα μέθοδος πρόληψης, που άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο, έλαβε προς τιμήν του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» και κατά συγκοπή «Τεστ Παπ».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ