Καινοτομούν στην τυροκομία
Καλά Νέα

Καινοτομούν στην τυροκομία

Δύο φοιτητές της Φαρμακευτικής Σχολής της Πάτρας δημιούργησαν μία καινοτόμα τεχνολογία, με την οποία η τυροκομία αλλάζει πρόσωπο. Οι τυροκόμοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν την ποσότητα της παραγωγής τυριού χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Ο Δημήτριος-Ιωάννης Κασαρτζιάν και ο Γεώργιος Καρανάσιος, με τη βοήθεια του συντονιστή καθηγητή, Κωνσταντίνου Πουλά, και της εταιρίας Θύρατρον, κατάφεραν τη σύλληψη της ιδέας και τη δημιουργία του «CHEESEBOOST».

 

 

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την αύξηση της τυροποίησης κατά 10 με 20% με τη χρήση ίδιας ποσότητας γάλακτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαρτζιάν, ενώ με την κανονική μέθοδο τυροποίησης από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος ο τυροκόμος παράγει 25 κιλά τυρί, με την υπηρεσία που προσφέρει αυτή η τεχνολογία, από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος θα παράγονται 28 κιλά τυρί.

Το «CHEESEBOOST» έχει τα ίδια αποτελέσματα και με το κατσικίσιο γάλα, καθώς, όπως καταγράφονται στα μέχρι τώρα στοιχεία της ομάδας, με 100 κιλά κατσικίσιο γάλα σήμερα μπορούν να παραχθούν περί τα 17 κιλά τυρί, με τη συσκευή να αυξάνει την παραγωγή στα 20 κιλά.

Η αύξηση αυτή της παραγωγής, σύμφωνα με τους δύο φοιτητές, επιτυγχάνεται μέσω μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής, η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης. Έτσι, ο τυροκόμος έχει αύξηση των εσόδων του, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες του γάλακτος, με τη μορφή τυρογάλακτος -το οποίο αποτελεί, επιπλέον, ρυπαντικό φορτίο του περιβάλλοντος.

 

 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι δύο φοιτητές παρατήρησαν πως η συσκευή που χρησιμοποιούσαν στο εργαστήριο σε καλλιέργειες κυττάρων οδηγούσε στην κρυστάλλωση των πρωτεϊνών. Από εκεί, σκεπτόμενοι ότι το τυρί είναι ένας μεγάλος κρύσταλλος πρωτεϊνών, προχώρησαν σε πειραματικές μελέτες, οι οποίες τους φανέρωσαν πως ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής στο τυρί ήταν παρεμφερής της λειτουργίας της στις πρωτεΐνες των κυττάρων.

«Επίσης, με τη μη θερμική, ενεργειακή επεξεργασία του τυριού προκύπτει ένας μεγαλύτερος κρύσταλλος τυριού, που αξιοποιώντας περισσότερες πρωτεΐνες από το σύνολο του γάλακτος κατά τη διαδικασία της πήξης, μεγάλο μέρος των οποίων, υπό φυσιολογικές συνθήκες τυροποίησης, καταλήγουν στο τυρόγαλο. Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή οδηγεί στην επιτάχυνση και την αύξηση του ρυθμού κρυστάλλωσης των πρωτεϊνών του τυριού» εξήγησαν οι σπουδαστές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έπειτα από φωτομετρικές αναλύσεις, ηλεκτροφορήσεις, ειδικές μετρήσεις πρωτεϊνών, υδατανθράκων, pH, υγρασίας, λακτόζης, καζεϊνών κά, επιβεβαιώνεται η αρχική υποψία των δύο νέων επιστημόνων, ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος παραμένουν αναλλοίωτα. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται στο τυρί δεν είναι καταστροφική.

 

 

Τα γευστικά χαρακτηριστικά του τελικού, παραγόμενου προϊόντος, λοιπόν, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι ταυτόσημα με αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας του «CHEESEBOOST» -αν και προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και των γευστικών δοκιμών.

Το έργο αυτό προβλέπεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη, μιας και τα στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης που έγινε έδειξαν ότι από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής τυροκομικών, το οικονομικό όφελος προβλέπεται να φτάσει στα 30.800.000 ευρώ ετησίως.

Αν, δηλαδή, μια μικρή επιχείρηση που παράγει περίπου 500 τόνους τυρί κάνει χρήση της τεχνολογίας, θα μπορέσει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 70.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, μια μεσαία επιχείρηση με παραγωγή 3.000 τόνων θα φτάσει 300.000 ευρώ τζίρο τον χρόνο, ενώ μια επιχείρηση που παράγει 10.000 τόνους θα δει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνει, σε ετήσια βάση, κατά 1.400.000 ευρώ.

 

 

Στόχος των δύο φοιτητών είναι να αποκτήσουν πελάτες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. «Έχουμε στόχο ως ομάδα την επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και την εφαρμογή της τεχνολογίας και σε υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, πιθανοί ανταγωνιστές προβλέπονται να είναι οι μέθοδοι της υπερδιήθησης και της χρήσης τρανσγλουταμινάσης, οι οποίες όμως μειονεκτούν ως προς την ευκολία χρήσης τους κατά τη διαδικασία της τυροποίησης. Επίσης, αναφέρουν ότι ένας ακόμη στόχος είναι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με την καινοτόμα τεχνολογία που προσφέρουμε, η οποία θα δώσει λύση τόσο σε οικονομικό όσο σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».

Τα κέρδη που προβλέπεται να έχει η ομάδα θα είναι ανάλογη από τις δυνατότητες που διαθέτουν οι επιχειρήσεις με τις οποίες πρόκειται να συνεργαστούν και θα προκύπτουν ύστερα από την ποσοστιαία αύξηση που θα προσφέρει η τεχνολογία τελικά στο παραγόμενο τυρί της εκάστου επιχείρησης.

 

 

Μάλιστα τα επόμενα βήματα των δύο φοιτητών είναι η εφαρμογή αυτής της καινοτομίας σε τυροκομική μονάδα, από την οποία και θα αντληθούν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού. Αποτελέσματα, που όπως λένε, θα μοιράσουν σε διεθνές επίπεδο μέσω συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και επιστημονικών δημοσιεύσεων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ