Κέρδισε το Grand Jury Prize στο Φεστιβάλ Βενετίας
Καλά Νέα

Κέρδισε το Grand Jury Prize στο Φεστιβάλ Βενετίας

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η νέα του ταινία «The Favourite» θριάμβευσαν στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου απέσπασαν δύο βραβεία. Η νέα ταινία εποχής του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη κέρδισε το Grand Jury Prize, ενώ η πρωταγωνίστριά του, Ολίβια Κόλμαν, κατέκτησε το βραβείο του Φεστιβάλ για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία.

Η ταινία ήταν συμπαραγωγή Αγγλίας, Ιρλανδίας και Αμερικής με δύο ακόμα πρωταγωνίστριες, την οσκαρική Έμα Στόουν και τη Ρέιτσελ Βάις. Κατά τη βράβευσή της η Κόλμαν δήλωσε «Αποτελεί τιμή για μένα ότι το Φεστιβάλ Βενετίας ερωτεύτηκε το έργο μας. Λάτρεψα κάθε δευτερόλεπτο αυτής της συνεργασίας».

 

 

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Λάνθιμος έφυγε με βραβείο από τη Βενετία, καθώς το 2011, οι «Άλπεις» είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου. Στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Βενετίας ο Γιώργος Λάνθιμος είχε δηλώσει για το «The Favourite» «Η ταινία εστιάζει σε τρεις γυναίκες που είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, ενώ η αντρική ματιά στο σινεμά βλέπει τις γυναίκες ως συζύγους, ερωμένες, αντικείμενα του πόθου. Εμείς πλάσαμε πολυδιάστατες, υπέροχες, εφιαλτικές γυναίκες. Σύνθετες, όπως κάθε άνθρωπος».

Από τις ταινίες που ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ, το «The Favourite» παίρνει, πλέον, από τη Βενετία το χρίσμα για να λάβει συμμετοχή στην οσκαρική επικείμενη απονομή. Στον ρόλο της Βασίλισσας Άννας της Αγγλίας και με έναν ρόλο γραμμένο και σκηνοθετημένο πάνω στη λεπτή γραμμή της καρικατούρας και της μελαγχολίας μιας μοναχικής γυναίκας, η Ολίβια Κόλμαν βρίσκεται επίσης καθ’ οδόν προς τις οσκαρικές υποψηφιότητες με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει Οσκαρ ή Α΄ ή Β΄ Γυναικείου Ρόλου με τη συμπρωταγωνίστριά της, ΄Εμα Στόουν, να διεκδικήσει, επίσης, Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Ως έξοχη έχει χαρακτηριστεί και η Ρέιτσελ Βάιζ.

 

 

Αυτή η ταινία είναι η πρώτη κωμωδία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου, μια καυστική ματιά πάνω στην ιστορία της βρετανικής βασιλείας. Είναι, ακόμα, και η πρώτη ταινία με την οποία ο Έλληνας σκηνοθέτης -ο οποίος υπήρξε μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004- σταδιακά ξεφεύγει από τη φόρμα με την οποία πρωτοσυστήθηκε και το «περίεργο» σινεμά. Η γραφή του συνεχίζει να είναι σαφής και ξεκάθαρη κι οι ιστορίες του να παραμένουν σκοτεινές και δυσοίωνες, αλλά ταυτόχρονα μεταμορφώνονται σε κάτι περισσότερο οικείο, πολύ πιο φιλόξενο για το ευρύ κοινό.

Κάθε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου από τον «Κυνόδοντα», το 2009, μέχρι την τελευταία του, κερδίζει διαρκώς βραβεία στα φεστιβάλ. Εκείνη τη χρονιά, ο Κυνόδοντας κέρδισε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Prix Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, και στις 25 Ιανουαρίου 2011, ανακοινώθηκε πως είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011, τιμήθηκε με το Βραβείο Osella «Καλύτερου Σεναρίου» στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Αλπεις», ενώ το 2015, με το «Βραβείο Κριτών» του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ο Αστακός». Στο ίδιο φεστιβάλ απέσπασε και πάλι το βραβείο σεναρίου για την ταινία «Θάνατος του ιερού ελαφιού».

 

 

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ο μοναδικός Έλληνας σκηνοθέτης που οι ταινίες του κατάφεραν να βρεθούν δύο φορές υποψήφιες για Όσκαρ. Είναι 45 ετών, ο πατέρας του, Αντώνης Λάνθιμος, ήταν πολύ γνωστός μπασκετμπολίστας στην ομάδα του Παγκρατίου. Ο Λάνθιμος σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου. Οι συμφοιτητές του μιλούσαν τότε για πολύ χαμηλών τόνων και σεμνό άνθρωπο. Το ξεκίνημά του έγινε με μουσικά βίντεο κλιπ και διαφημιστικές ταινίες με τις οποίες κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία.

Πρώτη του σκηνοθεσία ήταν όταν ανέλαβε την κωμωδία του Λάκη Λαζόπουλου, «Ο καλύτερος μου φίλος», ενώ ακολούθησε «Η Κινέττα» και το μεγάλο του άλμα προς τη διεθνή καταξίωση τον Κυνόδοντα, που όταν προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών «Un Certain Regard» κέρδισε το πρώτο βραβείο αυτού του παράλληλου προγράμματος. Αυτή η επιτυχία του τον καθιέρωσε διεθνώς ιδιαίτερα στην Αγγλία όπου αμέσως για την επόμενη ταινία του, ο Αστακός, οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί ανέλαβαν την παραγωγή της ταινίας.

 

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών ήταν Άγγλοι, ανάμεσά τους ο Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Βάις και η Ολίβια Κόλμαν. Με αυτή την ταινία κέρδισε υποψηφιότητα Όσκαρ σεναρίου το οποίο είχε γράψει μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου.

Μετά και από αυτή την επιτυχία άρχισαν πάρα πολλοί σταρς του κινηματογράφου να στέλνουν μηνύματα για επόμενη συνεργασία μαζί του -ανάμεσά τους και η Νικόλ Κίντμαν. Έτσι, στην προηγούμενη ταινία του «Ο Θάνατος ενός Ιερού Ελαφιού» πρωταγωνίστησαν η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φάρελ. Η διεθνής καταξίωσή του ήταν απόλυτη. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η τελευταία του ταινία είναι αμιγώς Αγγλοαμερικανική.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ