Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου κέρδισαν το Βραβείο Σεναρίου
Καλά Νέα

Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου κέρδισαν το Βραβείο Σεναρίου

Το βραβείο Σεναρίου κέρδισε ο Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου στο Φεστιβάλ Καννών. Το βραβείο μοιράστηκαν με την Λιν Ράμσεϊ για το «You Were Never Really Here».

Το δίδυμο των Ευθύμη Φιλίππου και Γιώργου Λάνθιμου έχει βραβευθεί πολλές φορές στο παρελθόν με σημαντικότερα τα βραβεία σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας για τις «Αλπεις», το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σεναρίου και φυσικά την υποψηφιότητα για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «The Lobster».

«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή γι’ αυτό το ωραίο δώρο», δήλωσε ο Γιώργος Λάνθιμος, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Το «The Killing of a Sacred Deer», αφορά στην σχέση ενός πετυχημένου καρδιοχειρουργού με ένα νεαρό αγόρι το οποίο έχει πάρει υπό την προστασία του, και του οποίου η συμπεριφορά καταλήγει να απειλεί ολόκληρη την οικογένειά του. Η ταινία μετά την επιτυχία της στο Φεστιβάλ των Καννών ετοιμάζεται για τη διεθνή πορεία της στα υπόλοιπα φεστιβάλ του κόσμου και στους κινηματογράφους, ενώ έχει ήδη λάβει διανομή για την Αμερική τον Νοέμβριο.

Αναλυτικά οι νικητές:

Χρυσός Φοίνικας: «The Square» του Ρούμπεν Έστλουντ
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σοφία Κόπολα για το «The Beguiled»
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «120 Βattements par Μinute» του Ρομπέν Καμπιγιό
Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Χοακίν Φίνιξ για το «You Were Never Really Here» της Λιν Ράμσεϊ
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Νταιάν Κρούγκερ για το «In the Fade» του Φατίχ Ακίν
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Γιώργος Λάνθιμος – Ευθύμης Φιλίππου για το «The Killing of a Sacred Deer» και Λιν Ράμσεϊ για το «You Were Never Really Here»
Βραβείο της Επιτροπής: «Loveless» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
Camera D’ Or – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: «Jeune Femme» της Λεονόρ Σεράιγ (Γαλλία, Βέλγιο)
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας: «A Gentle Night» του Κι Γιου (Κίνα) / Ειδική Μνεία στο «Katto» του Tέπο Αϊράκσινεν (Φινλανδία)

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Λάνθιμος έχει βραβευθεί για πρώτη φορά στις Κάννες το 2009 (μεγάλο βραβείο στον Κυνόδοντα στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα») και το 2015 είχε κερδίσει με το «The Lobster» το Βραβείο Επιτροπής.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ