Φοιτητές του ΑΠΘ που μετέφρασαν το κλάμα των μωρών
Καλά Νέα

Φοιτητές του ΑΠΘ που μετέφρασαν το κλάμα των μωρών

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία κατέγραψε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς η Ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που έγινε στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

 

 

Το iCry2Talk χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning), ένα υποπεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που αναπτύχθηκε από τη μελέτη της αναγνώρισης προτύπων και της υπολογιστικής θεωρίας μάθησης στην τεχνητή νοημοσύνη. Η μηχανική μάθηση, δηλαδή, διερευνά τη μελέτη και την κατασκευή αλγορίθμων που μπορούν να μαθαίνουν από καταγεγραμμένα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Αναστασία Ντράχα, ο Ανδρέας Λουτζίδης και ο Ιάσονας Χατζηκώστας δημιούργησαν την εφαρμογή, η οποία μπορεί να μεταφράζει το κλάμα του νεογνού σε αιτία που ο γονιός μαθαίνει άμεσα, κι έτσι μπορεί να προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται το μωρού του πιο γρήγορα και στοχευμένα. Το κλάμα ηχογραφείται για επτά δευτερόλεπτα και η πρόβλεψη της αιτίας έρχεται με μορφή εικόνας, κειμένου και ήχου στο τάμπλετ ή το κινητό του γονέα.

 

 

Αναλύει ηχητικά το κλάμα και το «συγκρίνει» με τα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων της -η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με «αποκωδικοποιημένα» κλάματα μωρών σε συνεργασία με γιατρούς και εθελοντές γονείς- αποκωδικοποιώντας το κλάμα σε μια σειρά αναγκών, όπως είναι η πείνα, ο πόνος, η αλλαγή πάνας, η αυξομείωση θερμοκρασίας, η ανάγκη για ρέψιμο ή για ύπνο. «Μέχρι τώρα προσδιορίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πόνο και την πείνα» σημειώνει η Αναστασία Ντράχα.

Η ομάδα δεν επιδιώκει την αντικατάσταση των γονέων από μία «μηχανή» που θα αυτοματοποιήσει τη φροντίδα των μωρών, αλλά στοχεύει στη διευκόλυνση των νέων και άπειρων γονιών που δεν μπορούν ακόμα να βασίζονται αποκλειστικά στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους. Μέσω αυτού του αντικειμενικού εργαλείου αναγνώρισης του λόγου της δυσφορίας των νεογνών όμως, το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ αυτών και των γονέων μπορεί να γεφυρωθεί αισθητά.

Επιπλέον, η ομάδα επιδιώκει τη διεύρυνση της κοινότητας εθελοντών γονέων και ιατρών, προτρέποντάς τους να γίνουν «δωρητές κλάματος», επικοινωνώντας μαζί τους στο icry2talkinfo@gmail.com και βοηθώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογή τους.

 

 

Η ομάδα iCry2Talk, που αποτελείται από τους προαναφερθέντες προπτυχιακούς φοιτητές, συστάθηκε στα τέλη του 2017 και αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, διαγωνίσθηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται στις τέσσερις αυτού του σταδίου που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό.

Το «Imagine Cup» αποτελεί τα τελευταία δεκαέξι χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες. Ομάδες του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες επτά φορές στο παρελθόν (το 2004, το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015 και το 2016,), καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ημιτελικών και τελικών του διαγωνισμού.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ