Έλληνας θα ηγηθεί στο νέο Κέντρο Μηχανικής Ιστών στις ΗΠΑ
Καλά Νέα

Έλληνας θα ηγηθεί στο νέο Κέντρο Μηχανικής Ιστών στις ΗΠΑ

Το Πανεπιστήμιο Rice, στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έλαβαν επιχορήγηση 6,25 εκατομμύρια δολάρια από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) για τη δημιουργία του Κέντρου Μηχανικής Ιστών (CECT). Το κέντρο, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 15 Απριλίου θα συμβάλει ώστε η μηχανική ιστών να μεταφερθεί από το εργαστήριο στην κλινική με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και χρησιμεύοντας ως ένα συνεργατικό κομβικό σημείο για την ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητα των χειρουργών, εμπειρογνωμόνων βιοϋλικών και μηχανικών που επικεντρώνονται στην αναγεννητική ιατρική.

Ο Αντώνιος Μίκος, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας στη Μηχανική Ιστών και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μηχανικής J.W. Cox, θα είναι ο κύριος ερευνητής του Πανεπιστημίου Rice και αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου.

Η μηχανική ιστών, επίσης γνωστή ως αναγεννητική ιατρική, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των φυσικών αναρρωτικών δυνάμεων του σώματος συνδυάζοντας τα κύτταρα, τα βιολογικά δραστικά μόρια και βιοδιασπώμενα πρότυπα για τα κύτταρα να αναπτυχθούν σε λειτουργικούς ιστούς. Η μηχανική ιστών έχει ως στόχο να δημιουργήσει λειτουργικές δομές που μπορούν να αποκαταστήσουν, διατηρήσουν ή να βελτιώσουν κατεστραμμένους ιστούς ή όργανα.

Η CECT θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ποιότητα της ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους που επιβαρύνονται από τον πόνο και την περιορισμένη κινητικότητα και που συνδέονται με ορθοπεδικά ελαττώματα με το μετασχηματισμό σε τρέχουσες τρισδιάστατες τεχνολογίες εκτύπωσης και της μηχανικής ιστών σε βελτιωμένες πλατφόρμες για καθημερινές χρήσεις της αναγεννητικής ιατρικής και ανάπτυξη βιοϊατρικής συσκευής.

«Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο μαζί με τους συναδέλφους μας, στο Ιατρικό Κέντρο του Τέξας. Η CECT είναι μια θαυμάσια αναγνώριση όλων των προσπαθειών συνεργασίας μας και παρουσιάζει μια συναρπαστική αρχή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ως κοινότητα στις νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.»

Το κέντρο θα παράγει νέες κατασκευές μηχανικής ιστών με καινοτόμες ιδιότητες και δυνατότητες μεταμόσχευσης. Οι ειδικοί στα 3 ηγετικά ιδρύματα θα επικεντρωθούν το καθένα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ενός πυρήνα. Το Πανεπιστήμιο Maryland θα ηγηθεί προσπάθειες με 3-D τυπωμένους βιοαντιδραστήρες για καλλιέργειες κυττάρων. Το Wake Forest θα επικεντρωθεί στην βιοεκτύπωση σχηματοποίησης για την καλλιέργεια κυττάρων και το Rice θα επικεντρωθεί στην βιοεκτύπωση για σύνθετες κατασκευές ικριώματος.

«Η CECT είναι μοναδική, καθώς εστιάζει τόσο στην τεχνολογία των σύνθετων ιστών όσο και στο αναπτυσσόμενο πεδίο της βιοεκτύπωσης ή bioprinting», είπε ο Μίκος. «Η επιχορήγηση αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και ευθύνη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα και την μετακίνηση του στην κλινική.»

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ