Ερευνά την αναγέννηση και επιδιόρθωση των οστών
Ο Αντώνιος Μίκος είναι πρωτοπόρος στη βιομηχανική, χημική και βιομοριακή μηχανική, είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Rice και θεωρείται κορυφαίος στον κλάδο του. Είναι ένας από τους 27 Έλληνες στη λίστα της Thomson Reuters με τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο για το 2015.
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στις 15 Ιουνίου 2016 τον Αντ. Μίκο, καθηγητή Εμβιομηχανικής-Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Rice των ΗΠΑ, ως αντεπιστέλλον μέλος της στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Η έρευνα του επικεντρώνεται στη σύνθεση, επεξεργασία και αξιολόγηση νέων βιοϋλικών ως στήριγμα των ιστών, ως φορείς για ελεγχόμενη παροχή φαρμάκων και γονιδιακές θεραπείες. Πολλά καινοτόμα βιοϋλικά για ορθοπεδική, οδοντιατρική, καρδιοαγγεική, νευρολογική ή οφθαλμολογική χρήση έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της έρευνας του.
“Ερευνούμε την αναγέννηση οστών και την επισκευή τους χρησιμοποιώντας ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές ικρίωμα είτε με πρόκληση αύξησης του ιστού του οστού μετά την εμφύτευση ή με σπορά του ικριώματος με κύτταρα του οστού πριν από την εμφύτευση” τονίζει.
Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του και το διδακτορικό του στον ίδιο τομέα στο πανεπιστήμιο Purdue και απο το 1990 ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο ΜΙΤ έως το 1991.
Ο ίδιος και η ομάδα του, η Mikos Research Group, δουλεύουν πάνω σε διάφορα πεδία. Αναπτύσουν νέες ταχείες πρωτότυπες μεθόδους για κατασκευή τρισδιάστατων βιοδιασπώμενων πολυμερών στηριγμάτων με ανατομικά σχέδια και ακριβή αρχιτεκτονική, ερευνούν την ελεγχόμενη απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων από πολυμερή στηρίγματα, εξετάζουν την αναγέννηση και επισκευή του οστού χρησιμοποιώντας ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές στήριγμα και κατασκευάζουν νέα νανοσύνθετα υλικά χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια και τοιχώματα νανοσωλήνων άνθρακα ως ενισχυτικά μέσα για τη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων των στηριγμάτων για δημιουργία ιστών οστού.
Επίσης συνθέτουν νέα βιομιμητικά υλικά που εμφανίζουν τη μηχανική ανταπόκριση και τις βιομηχανικές δυνατότητες των ζωντανών κυττάρων και ιστών και κατασκευάζουν ενέσιμα βιοδιασπώμενα σύνθετα στηρίγματα ως μέσα για τα κύτταρα των οστών και χόνδρου προκειμένου να βελτιώσουν τη ποιότητα του ιστού που δημιουργήθηκε σε εντοπισμένες περιοχές μετά από τραυματισμό.
Ο κ. Μίκος πρωτοστάτησε στη δημιουργία βιοαντιδραστήρων συνεχούς ροής και διάχυσης για κυτταροκαλλιέργεια και περιέγραψε την επίδραση της μεταφοράς μάζας και διατμητικών τάσεων των ρευστών στη βιωσιμότητα και διαφοροποίηση των κυττάρων σε τρισδιάστατο περιβάλλον. Σχεδίασε τέτοιους βιοαντιδραστήρες για την τρισδιάστατη καλλιέργεια βλαστοκυττάρων η οποία επέτρεψε την επίστρωση ενός βιολογικά αδρανούς υλικού με βιολογικά ενεργή εξωκυττάρια μήτρα που παρήγαγαν τα κύτταρα. Η προσέγγιση αυτή δημιούργησε βιοενεργά υλικά τα οποία, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν κύτταρα, προάγουν την αναγέννηση ιστών in vivo, κι έδωσε νέες κατευθύνσεις σχετικά με το ρόλο των αυξητικών παραγόντων στην ιστομηχανική. Τα ίδια συστήματα βιοαντιδραστήρων χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία νέων τρισδιάστατων μοντέλων καρκινικών όγκων, με σημαντικές δυνατότητες παροχής υψηλής απόδοσης φαρμακολογικού ελέγχου σε εφαρμογές προσωποποιημένης ιατρικής για θεραπείες κατά του καρκίνου.
Ο Μίκος έχει λάβει δεκάδες βραβεία και διακρίσεις. Μερικά από αυτά είναι : το Edith and Peter O’Donnell Award in Engineering από την Ακαδημία Ιατρικής, το βραβείο Engineering and Science of Texas, το Marshall R. Urist Award για την άριστη έρευνα πάνω στην αναγέννηση ιστού από την Orthopaedic Research Society, το διακεκριμένο Scientist Award – Isaac Schour Memorial Award από τον Διεθνή Οργανισμό Οδοντιατρικής Έρευνας και το διακεκριμένο Alumnus Award του πανεπιστημίου Purdue.
Ο Μίκος είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής και μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής, Μηχανικής και Επιστήμης του Τέξας. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του οργανισμού Tissue Engineering and Regenerative Medicine International Society.
Είναι ο εκδότης και αρχι-συντάκτης των περιοδικών Tissue Engineering Part A, Tissue Engineering Part B: Reviews και Tissue Engineering Part C: Methods.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΣΑΣ
-17/10/2016 12:55 μμ
ΑΝΤΩΝΗ , ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΧΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !!!
γιωργος φωλας
-13/03/2017 7:31 μμ
ΑΝΤΩΝΗ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑ