O Τζέιμς Σταυρίδης πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με την Χ. Κλίντον
Καλά Νέα

O Τζέιμς Σταυρίδης πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με την Χ. Κλίντον

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, ναύαρχος τεσσάρων αστέρων εν αποστρατεία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, εξετάζεται από το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον ως πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρος της, σύμφωνα με τους New York Times.

Άνθρωποι κοντά στην Χίλαρι Κλίντον, αναφέρουν ότι ήθελε να έχει στη λίστα με τους πιθανούς αντιπροέδρους κάποιον με στρατιωτική εμπειρία, και ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρύτανης του Fletcher School στο Tufts University, πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κατά τα τέσσερα χρόνια στο πόστο του επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο κ. Σταυρίδης επέβλεψε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή (Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία), καθώς και στα Βαλκάνια και την Αφρική (για την αντιμετώπιση της πειρατείας).

Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι ελληνικής καταγωγής, καθώς οι παππούδες του ήταν Έλληνες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός, στιβαρός Έλληνας δάσκαλος, ονόματι Δημήτριος Σταυρίδης, εκτοπίστηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης (πογκρόμ) σε βάρος των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατάφερε να ξεφύγει παρατρίχα, με ένα μικρό σκάφος, περνώντας το Αιγαίο για την Αθήνα και από εκεί στη Νήσο Έλλις. Ο αδελφός του δεν ήταν τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στο πλαίσιο της βίας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας» έγραψε στο βιβλίο του που εξέδωσε το 2008 “Destroyer Captain: Lessons of a First Command”.

Αναφερόμενος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Τουρκίας, στην οποία συμμετείχε, έκανε λόγο για μια «απίστευτη ιστορική ειρωνεία», γράφοντας για τον παππού του: «Ο εγγονός του, που μιλά ελάχιστα ελληνικά, επέστρεφε διοικώντας ένα αντιτορπιλικό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια πόλη – τη Σμύρνη, που σήμερα αποκαλείται Ιζμίρ- από την οποία έφυγε με ένα σκάφος προσφύγων πριν από τόσα χρόνια».

Ο Σταυρίδης υπηρέτησε 30 χρόνια στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και ηγήθηκε επίσης του think tank του ναυτικού των ΗΠΑ για την καινοτομία μετά την 9/11, «Deep Blue». Έχει λάβει πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις, περιλαμβανομένων 28 από άλλες χώρες, ενώ έχει διοικήσει μοίρα αντιτορπιλικών και ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων.

Είναι, μεταξύ άλλων, κάτοχος PhD από το Fletcher School, BS από τη US Naval Academy, καθώς και ακαδημαϊκών διακρίσεων από τα National και Naval War Colleges. Είναι παντρεμένος, με δύο κόρες. Είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media και έχει χιλιάδες φίλους σε Twitter και Facebook.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ