Έλληνας γλύπτης εκθέτει τα έργα του στο Μουσείο του Ελ Γκρέκο
Καλά Νέα

Έλληνας γλύπτης εκθέτει τα έργα του στο Μουσείο του Ελ Γκρέκο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κρατικό Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Museo del Greco) στο Τολέδο της Ισπανίας, φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης δίπλα στις αυθεντικές δημιουργίες του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου. Η μεγάλη τιμή γίνεται στο πρόσωπο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, ο οποίος παρουσιάζει στο διάσημο Μουσείο-κατοικία του Ελ Γκρέκο πέντε γλυπτές δημιουργίες του, μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένες από το έργο του Θεοτοκόπουλου.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας γλύπτης ανασύνθεσε κορυφαία έργα του Γκρέκο χρησιμοποιώντας με σπάνια επιδεξιότητα ένα σύγχρονο υλικό, το χρωματιστό αλουμίνιο. Από αυτό το υλικό φιλοτέχνησε πέντε ψηφιδωτούς ανάγλυφους πίνακες, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο σεβασμό το πρωτότυπο έργο του Θεοτοκόπουλου ως προς τη γεωμετρική σχηματοποίηση και τη χρήση των χρωμάτων.

Τα πέντε έργα του Νίκου Φλώρου στην έκθεση είναι τα εξής:

«Ανάσταση του Ιησού Χριστού» (διαστάσεις 4,5μ Χ 3m)

«Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού» (5,5μ. Χ 3μ.)

« Σταύρωση του Ιησού» (3μ.Χ 2μ.)

«Αποκαθήλωση» ( 2μ.Χ3μ.) .

«Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο» (1,10μ. επί 80μ.)

Με τον τίτλο «Φως στο Σκοτάδι» η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015, στο Κρατικό Μουσείο του Ελ Γκρέκο, στο Τολέδο, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και της διεύθυνσης του Μουσείου. Θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.

«Σήμερα πραγματοποιώ ένα παιδικό μου όνειρο. Να παρουσιάσω έργα μου δίπλα στα έργα του μεγάλου Δασκάλου. Το Τολέδο πρόσφερε στον Γκρέκο τα μέσα να αναπτύξει την τέχνη του. Είναι σημαντικό για εμάς τους καλλιτέχνες να ανακαλύψουμε το δικό μας Τολέδο.»

«Χρειάστηκαν 400 χρόνια για να «συναντηθεί» ο Ελ Γκρέκο με ένα σύγχρονο Ελληνα Καλλιτέχνη», σημείωσε ο Ελληνας πρέσβης κ. Νικόλαος  Πάζιος.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

 1. Πανικκος παναγη χατζηδακης

  Απο το 2019 εχω εργο μου ζωγραφικον με εργα του ελγκρεκο αυθεντικα και αλλων κρητικων ζωγραφων εμαμουηλ,θ.πουλακη κ αλλων κρητικης σχολης στην συλλογην του Μουσειου της βενετιας Correr .
  Σας ευχαριστω
  Ο πρωτος μετα απο 400 χρονια σε τετοιαν συλλογην επισημα με πρωτοκολλον.
  Καταγομαο απο την κρητην
  Στο google θα με βρειται πανικκος παναγη Χατζηδακης


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ