Αντικυθηρα: Οι νέες έρευνες φέρνουν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα
Καλά Νέα

Αντικυθηρα: Οι νέες έρευνες φέρνουν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

Η αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα. Σιδερένια αντικείμενα και αγάλματα εικάζεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα. Οι ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία των ερευνών και τα ευρήματα αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η διεθνής ομάδα αρχαιολόγων έχει ήδη προχωρήσει στη χαρτογράφηση του βυθού στην ευρύτερη περιοχή. Πριν από λίγες ώρες έφθασε την περιοχή το πλοίο «Θέτις» του Πολεμικού Ναυτικού, στο κατάστρωμα του πλοίου βρίσκεται η καταδυτική στολή τελευταίας τεχνολογίας, EXOSUIT, με τη βοήθεια της οποίας οι επιστήμονες αναμένεται να έχουν σύντομα αποτελέσματα. Η εξελιγμένη στολή διευρύνει τον χρόνο παραμονής στο βυθό αλλά και το βάθος που μπορεί ο δύτης να φτάσει (150 μέτρα βάθος).

Επίσης, μια ομάδα ΟΥΚ θα προσφέρει την υποστήριξή της στην αποστολή. Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος δάνεισε το σκάφος «Γλάρος» για τις ανάγκες της έρευνας, ήταν αυτός που δοκίμασε την καταδυτική στολή στην πρώτη δοκιμαστική κατάδυση στα ελληνικά νερά.

«Το ευχάριστο είναι πως φαίνεται ότι οι χορηγοί έχουν ενθουσιαστεί από την έρευνα αυτή και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν τα επόμενα χρόνια… Το ναυάγιο έχει πολύ δουλειά ακόμα. Είναι ένα πλωτό Μουσείο με καλλιτεχνήματα και διαχρονικά ευρήματα που ελληνικού πολιτισμού» δήλωσε ο κ. Λασκαρίδης.

Η ενάλια ανασκαφή πραγματοποιείται από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό την διεύθυνση Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με Προϊσταμένη την Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωση, και την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης.

«Η διαφορά της εδώ ανασκαφής με την Αμφίπολη, όπου γίνονται διαρκώς ανακοινώσεις, είναι ότι εδώ είναι θάλασσα, εδώ οι άνθρωποι βουτούν στα 50 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικά και θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της ανασκαφής» τόνισε η κ. Σίμωση.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ