Οι πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας
Καλά Νέα

Οι πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας

Επτά Έλληνες ομογενείς συμπεριλαμβάνονται στο φετινό κατάλογο με τους 200 πλουσιότερους Αυστραλούς που δημοσιεύει κάθε χρόνο το οικονομικό περιοδικό «BRW» (BRW Rich 200 list).

Στη 45η θέση του καταλόγου και πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας είναι ο Κώστας Μακρής με 940 εκατομμύρια δολάρια.Ο Κώστας Μακρής γεννήθηκε στο Λυγουριό της Επιδαύρου. Η Makris Group κατέχει σημαντικό μέρος στην οικονομία της Νότιας Αυστραλίας, καθώς παρέχει εργασία σε πολλές διαφορετικές ομάδες όπως σε οικοδόμους, σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, λογιστές, τραπεζίτες, δικηγόρους, καθαριστές και πολλούς άλλους. Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Νότια Αυστραλία και του ανήκουν εμπορικά κέντρα στην Αδελαϊδα, στο Σύδνεϋ και την Μελβούρνη, κτίρια γραφείων και πολλές άλλες εμπορικές ιδιοκτησίες στην Αδελαϊδα.

Δείτε το προφίλ του Κώστα Μακρή.

Ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας είναι ο Κέρι Χαρμάνης. Με περιουσία 610 εκατομμύρια δολάρια καταλαμβάνει την 77η θέση.  Δικηγόρος, ο οποίος ασχολείται για πάνω από 3 δεκαετίες με τα ορυχεία εξόρυξης μεταλλευμάτων. Γεννήθηκε στην Αδελαΐδα. Ο πατέρας του μετανάστευσε από την Ελλάδα στην Αυστραλία και ήταν μαραγκός στο επάγγελμα.Η εταιρία του Jubilee το 1996 άλλαξε από χρυσο σε νικέλιο και το 1997 ανακάλυψαν πλούσια κοιτάσματα. Το 2007 πούλησε την εταιρία του Jubilee Mines NL στον ελβετικό κολοσσό Xstrata, με μία προσφορά 3 εκατομμυρίων, που του απέφερε 500 εκατομμύρια δολάρια κέρδη. Η «Talisman Mining» είναι η εταιρία που δημιούργησε αμέσως μετά.

Δείτε το προφίλ του Κέρι Χαρμάνη.

Η οικογένεια του Χάρη Σταμούλη καταλαμβάνει την 86η θέση στη λίστα. Η περιουσία της οικογένειας Σταμούλη ανέρχεται στα 540 εκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία της οικογένειας έχει τις ρίζες της στην εταιρεία αναψυκτικών Gold Metal, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Σπύρο Σταμούλη. Πούλησε την εταιρεία το 2004 και δημιούργησε μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και επενδύσεων. Ο γιος του Χάρης πήρε τον έλεγχο μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2007.

Στη 92η θέση βρίσκεται ο Θεόδωρος Καρύδης, με 500 εκατομμύρια δολάρια. Πούλησε την αλυσίδα Theo’s Liquor το 2002 προς 175 εκατομμύρια δολάρια. Το 1955 άνοιξε ένα Ντελικατέσεν κατάστημα, μόλις έφθασε στο Σύδνευ από τα  Κύθηρα, από όπου κατάγεται. Η αυτοκρατορία του πριν την πουλήσει, περιελάμβανε 48 μαγαζιά και 4 ξενοδοχεία.

Στην θέση 117 βρίσκεται ο Νικ Πολίτης με 410 εκατομμύρια δολάρια. Είναι επιχειρηματίας και πρόεδρος της αυστραλιανής ομάδας Sydney Roosters. Είναι επίσης ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή και πείρα στο άθλημα του ράγκμπι στην χώρα και ουσιαστικά έχει συνδέσει το ονομά του με αυτό της ομάδας.

Δείτε το προφίλ του Νικ Πολίτη.

Ο Γιώργος Κούκης βρίσκεται στη θέση 154 με περιουσία που αγγίζει τα 325 εκατομμύρια δολάρία. Ο κ. Κούκης, που γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία, «Temenos». Μάλιστα, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό «Bilanz», είναι ο πέμπτος πλουσιότερος Έλληνας της Ελβετίας.

Τέλος, η παρουσία Ελλήνων στην λίστα των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στην Αυστραλία ολοκληρώνεται με τον Σπύρο Αλυσανδράτο, ο οποίος με 320 εκατομμύρια δολάρια βρίσκεται στην 163η θέση. Ο κ. Αλυσανδράτος μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1959 από την Κεφαλονιά. Είναι ιδιοκτήτης της  Consolidated Travel και δραστηριοποιείται στον χώρο των υπηρεσιών ταξιδιών.

Δείτε την πλήρη λίστα στο BRW

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ