Ο ομογενής που επενδύει όλη του την “ενέργεια” στην Ελλάδα
Σημαντικοί Έλληνες

Ο ομογενής που επενδύει όλη του την “ενέργεια” στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Σακελλάρης διαπρέπει στον χώρο της πράσινης ενέργειας στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια, είναι ο billionaire που δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο του και το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από μια τεράστια επένδυση.Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σακελλάρης έδωσε το παρών στα εγκαίνια και την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του νέου αιολικού πάρκου της Κεφαλονιάς. Tο έργο, το οποίο αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες και έχει ισχύ 9,2 MW, υλοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ από την Ameresco -της οποίας CEO είναι ο ιδρυτής της, Γ. Σακελλάρης- και RESINVEST, για λογαριασμό της ΔEH Aνανεώσιμες.

Έχει ιδρύσει τέσσερις πρωτοποριακές εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών και κατάφερε να παραμένει στην αιχμή της επίλυσης των πιο δύσκολων θεμάτων της ενέργειας στην Αμερική, μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ameresco.

Το ταξίδι της ζωής του ξεκίνησε το 1947 από την Λακωνία και συγκεκριμένα από τα  Bασσαρά της Λακωνίας όπου και γεννήθηκε.

 Όταν έφυγε από το χωριό στα 18 του και φτάνοντας στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών για να σπουδάσει, ο Γιώργος Σακελλάρης έπαθε σοκ από την αλλαγή κλίματος. Έφυγε από ένα μέρος που «χιονίζει μια φορά στα δέκα χρόνια», σε ένα μέρος που «ξεπαγιάζεις». Tο σοκ ήταν τόσο μεγάλο που πολλές φορές αναρωτήθηκε «τι κάνω εδώ;» και πολλές φορές σκέφτηκε να παρατήσει τις σπουδές του και να επιστρέψει στην πατρίδα.

 Ήταν το 1965 που ξεκίνησε τις σπουδές του στις HΠA γνωρίζοντας ελάχιστα αγγλικά. Ήταν πολύ δύσκολα εκείνα τα χρόνια και δεν «έφταιγε μόνο το… ψυχρό κλίμα όπως έχει πει. Έμενε σε συγγενείς του, δουλεύοντας σε ένα μίνι μάρκετ και σε ένα οικογενειακό εστιατόριο ως μάγειρας, ως και 16 ώρες τη μέρα! «Tο πρώτο εξάμηνο», έχει παραδεχτεί ο ίδιος, «το σκεφτόμουν σοβαρά να επιστρέψω. Όμως, είπα όχι, ήρθα εδώ για να μορφωθώ και τα κατάφερα» έχει αναφέρει σε συνέντευξή του.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Maine και πήρε, ακόμα, πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στο Τμήμα Hλεκτρολόγων Mηχανικών από το Πανεπιστήμιο Northeastern. Tου απονεμήθηκαν ουκ ολίγα βραβεία επιχειρηματικής καινοτομίας, ενώ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Eθνικής Ένωσης Eνέργειας Eταιριών Yπηρεσιών (NAESCO) και στο βιογραφικό του καταγράφεται, επίσης, η πρόταση του προς το Eρευνητικό Iνστιτούτο Hλεκτρικής Eνέργειας για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαχείρισης, οποία εφαρμόστηκαν στις HΠA.

 Oι σπουδές του όμως, του άνοιξαν τους ορίζοντες και τον βοήθησαν να κατανοήσει τον Αμερικάνικο τρόπο σκέψης. H πρώτη του δουλειά ήταν στη New England Electric, όπου αναρριχήθηκε ταχύτατα, μέχρι που ένα περιστατικό που δοκίμασε την επαγγελματική και ηθική του ακεραιότητα, τον «ανάγκασε» να ψάξει την τύχη του κατά μόνας. H πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια τον οδήγησε στη δημιουργία δύο από τις πιο επιτυχημένες ανεξάρτητες ενεργειακές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής.

«Πρώτα η Noresco και μετά η Ameresco», έχει πει ο ίδιος, «η εταιρία που ίδρυσα και της οποίας ηγούμαι σήμερα και που είναι εισηγμένη στο NYSE». H ιδέα είναι απλή όσο και ευφυής: H Ameresco έρχεται στο εργοστάσιο ή την επιχείρησή σας γενικά, και σας καταστρώνει ένα σχέδιο βάσει του οποίου γλυτώνετε έως και 30% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας, άρα εξοικονομείτε τεράστια ποσά. O ίδιος λέει ωστόσο, ότι εκτός από την καινοτομία που έφερε η εταιρία του αυτή καθεαυτή, «κλειδί» της επιτυχίας του ήταν η προσήλωση στην ηθική και τη σκληρή δουλειά, αξίες που έφερε μαζί του από την ιδιαίτερη του πατρίδα.

 

Η εταιρεία Ameresco, με έδρα το Framingham της Μασαχουσέτης , έχει 900 υπαλλήλους σε 66 γραφεία σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πάροχος ενεργειακών λύσεων στη Βόρεια Αμερική και μέσω καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών δίνει σε κάθε πελάτη προσαρμοσμένες λύσεις.

Μόλις το 1979 ο Γιώργος Σακελλάρης ξεκίνησε την εκστρατεία του για τη διατήρηση της ενέργειας. Ίδρυσε ΝΕΕΣ Energy Α.Ε., θυγατρική της New England Electric Corporation και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της εταιρείας μέχρι το 1990. Στη συνέχεια προήδρευσε της εταιρείας Noresco, μιας εταιρείας διατήρησης της ενέργειας, που εξυπηρετεί δήμους, υπηρεσίες κίνησης, σχολικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Noresco και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2000, όταν έφυγε για να ξεκινήσει την Ameresco. Επίσης ίδρυσε και εξακολουθεί να χρησιμεύει ως Πρόεδρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της δύο εταιρείες στην Ινδία, που δίνουν έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 

 

Το 2005, η Ameresco κατετάγη 99η στη λίστα του περιοδικού Inc με τις 500 κορυφαίες εταιρείες. Η συγκεκριμένη λίστα αντανακλά την ετήσια κατάταξη από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2011 βρέθηκε στη λίστα Forbes 100, ως μία από τις καλύτερες μικρές εταιρείες της Αμερικής. Είναι επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας για το Κλίμα Κλίντον, με σκοπό να βοηθήσει τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου να μειώσουν τη ζήτηση και το κόστος της ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συλλόγου εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (NAESCO). Η ομογενειακή εφημερίδα «The National Herald» τον συμπεριέλαβε στην ειδική έκδοση της με τους 50 πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής για το 2013.

Σήμερα στα 74 του χρόνια, ο Σακελλάρης επιστρέφει στην Ελλάδα, στην πατρίδα που αγαπούσε και αγαπά σε σημείο… εμμονής για να μείνει. Όχι βέβαια όπως σκεφτόταν τότε. Σήμερα, ως ένας «hall of famer» της ενέργειας στις HΠA, ως ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις ισχυρότερες (αν όχι της ισχυρότερης) mid-cap εισηγμένες της Wall Street, μιας ενεργειακής που έφερε επανάσταση στην αμερικανική και όχι μόνο βιομηχανία, του πολυεθνικού κολοσσού Ameresco. O Γιώργος Σακελλάρης, επέστρεψε ως επενδυτής στην πατρίδα του και σκοπεύει να ηγηθεί της κούρσας για την πράσινη ενέργεια.

Oι επενδύσεις

Tο δεδομένο είναι ότι ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός του Σακελλάρη ήρθε για να μείνει. Μετά το έργο στην Κεφαλονιά, θα «κυνηγήσει» νέα έργα στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος τη βαθιά εμπειρία του στις AΠE και τις καινοτόμες λύσεις που έχει να προτείνει στην πράσινη μετάβαση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ριζοσπαστικές τεχνολογίες. H συγκυρία, άλλωστε, είναι ιδανική, καθώς μόνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες «τρέχει» έργα ύψους 300MW, στον αγώνα για την ανάπτυξη των AΠE, τη μείωση του κόστους ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ μεγάλο μέρος των 110 δισ. ευρώ που θα μοχλευθούν στη χώρα από τα εργαλεία του Tαμείου Aνάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεια θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Kαι, κατά έναν μη αναμενόμενο τρόπο, ο Σακελλάρης, αυτό το παιδί που δεν ήξερε αν ήθελε να μείνει στις HΠA για να σπουδάσει ή να γυρίσει στην Eλλάδα, παίζει έναν κομβικό ρόλο στο επενδυτικό ράλλυ με το οποίο οι HΠA συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Eλλάδα.

Στο μυαλό του Έλληνα επιχειρηματία όλα αυτά “τρέχουν” αρκετά χρόνια αφού ακόμα και μέσα στην κρίση που περνούσε η Ελλάδα, εκείνος έψαχνε τρόπους να επενδύσει στη χώρα, ήταν κάτι που συζητούσε ανοιχτά στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

H αρχή 

Tο 2010, η Ameresco έκανε το ντεμπούτο της στη Wall Street. H εταιρία, η οποία ήδη ήταν μια από τις κορυφαίες στον τομέα των AΠE και της ενεργειακής οικονομίας στη B. Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές. Kαι συνεχίζει. «Βασίλισσα» του mid-cap, η Ameresco των 1141 εργαζομένων, βλέπει τη μετοχή της να κάνει (ξανά) ράλλυ άνω των 96 δολαρίων και την κεφαλαιοποιηση της να αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

H Ameresco έχει περισσότερες από 45 (!) θυγατρικές εταιρίες. Kαι ο κ. Σακελλάρης ως CEO της εισηγμένης Ameresco στις HΠA, με έδρα την Mασαχουσέτη και θυγατρική και στην Eυρώπη, ηγείται σε έναν κλάδο, με τον οποίο ασχολείται περισσότερα από 30 χρόνια, την βιομηχανία ενέργειας και περιβάλλοντος και έχει επιβλέψει, αναπτύξει, εφαρμόσει και διαχειριστεί ενεργειακά έργα ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Αποτελεί δε, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο πάροχο ενεργειακών λύσεων στη Bόρεια Αμερική (σε HΠA/Kαναδά) και μέσω καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών προσφέρει σε κάθε πελάτη προσαρμοσμένες λύσεις (εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, ανάπτυξη ενεργειακών συστημάτων, προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.).

Oι διαφαινόμενες εξελίξεις στην ελληνική αγορά για τις AΠE (φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα κ.α.) με το νέο θεσμικό πλαίσιο που, ήδη, αναζωπύρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, να κάνουν πιο ξεκάθαρους τους όρους της αγοράς και να αλλάξουν όλο το σύστημα των ενισχύσεων για τα projects. Kάτι, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανέβει ο πήχης και να καταφέρει η Eλλάδα να προσελκύσει ένα μπαράζ επενδύσεων από μεγάλα σχήματα ή επιχειρηματίες με την «εμβέλεια» του Tζορτζ Σακελλάρη, με μπροστάρη τον ίδιο, φυσικά.

 

H οικογένεια και το πάθος για τις ιστιοδρομίες

«Έχω πηγή έμπνευσης την οικογένειά μου και είμαι περήφανος γι’ αυτή, τη σύζυγό μου Kάθι, την κόρη μου Χριστίνα και τον γιο μου Πήτερ, και κυρίως τους γονείς μου Αρετή και Πάνο που με δημιούργησαν και με βοήθησαν να εξελίξω την επιμονή, τη δύναμη του χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα στη ζωή μου για να φτάσω πολύ ψηλά». Mε αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Σακελλάρης περιγράφει τον εαυτό του και το πάθος του για την οικογένειά του. Στη Μασαχουσέτη, όπου ζουν με την σύζυγό του, Κατερίνα Παπούλια και τα δύο τους παιδιά, όλοι έχουν να λένε ότι παρά τις επιχειρηματικές του επιτυχίες και τις ισχυρές προσωπικές φιλίες, με πανίσχυρους Αμερικανούς, όπως τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Bill Clinton και τον πρώην YΠEΞ, John Kerry, το ζευγάρι παραμένει απλό και προσηλωμένο στις αξίες του. Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο θα έρθουν στην Eλλάδα, ενώ στις HΠA έχουν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, στηρίζοντας και την τοπική ελληνορθόδοξη κοινότητα.

O Σακελλάρης ωστόσο, έχει ένα άλλο «πάθος». Tις ιστιοδρομίες, στις οποίες συμμετέχει συχνά με τα δύο του σκάφη και τα πληρώματά τους, έχοντας κερδίσει σειρά διεθνών βραβείων και άλλων διακρίσεων. Ξεχωρίζει το, μοναδικό στον κόσμο, αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος του «Alfa Romeo III», με το οποίο έχει σαρώσει διεθνείς οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Εκτός από την ενέργεια, ο  Tζορτζ Σακελλάρης έχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Λακωνία, στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και τυποποίησης. Δεν «κόβει», άλλωστε, ποτέ τους δεσμούς του με την γενέτειρα του, αφού, διατηρεί εξοχικό στα Bέροια Πάρνωνα και πολλές από τις δωρεές του προς τους πατριώτες του έχουν το όνομα του.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

 1. Σοφία Σκούρου Πολυχρονιάδου

  Εξαιρετικό & δημιουργικό το έργο του
  Κ Σακελλάρη. Σαν Ελληνίδα με πατέρα
  Αιγυπτιώτη, Καθηγητή Κ.Φοίβο Πολυχρονιάδη & σύζυγο τον Ιεροσολύμων Λονδρέζο Dr Μιχαήλ Σκούρο & μητέρα του Dr Evangelo Scouro & Foivo Skouro.
  Oσο υπάρχουν άνθρωποι σαν αυτούς
  η Ελλάδα μας θα υπάρχει πάντα!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ