Ο καθηγητής που μιλά στο συναίσθημα
Σημαντικοί Έλληνες

Ο καθηγητής που μιλά στο συναίσθημα

Ο Άγγελος Χανιώτης είναι Έλληνας ιστορικός και μελετητής των κλασικών σπουδών, γνωστός για την πρωτότυπη και ευρείας κλίμακας έρευνά του στην πολιτιστική, θρησκευτική, νομική και οικονομική ιστορία της Ελληνιστικής περιόδου και της Ρωμαϊκής Ανατολής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα 8 Νοεμβρίου του 1959, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, όπου εκεί γνώρισε και τον κόσμο της γνώσης και των βιβλίων, αφού περνούσε πολλές ώρες στην τεράστια βιβλιοθήκη του σχολείου του.  Τελειώνοντας το σχολείο, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας το 1984 και υφηγητής το 1992.

 Διετέλεσε Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Χαϊδελβέργης, όπου χρημάτισε και Αντιπρύτανης και Εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης. Από το 2010 κατέχει την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών στο Πρίνστον.

 

Ο Άγγελος Χανιώτης μεγάλωσε σε μια οικογένεια αποτελούμενη από καλλιεργημένους ανθρώπους, “Οι γονείς μου, ενώ δεν είχαν πανεπιστημιακή παιδεία, ήταν άνθρωποι καλλιεργημένοι. Θυμάμαι τον πατέρα μου να έρχεται κάθε μεσημέρι στο σπίτι με καινούργιο βιβλίο. Της μητέρας μου, πάλι, της άρεσε να μας πηγαίνει, εμένα και τον αδελφό μου, σε μουσεία, εκθέσεις και στο Πεδίον του Άρεως και να μας εξηγεί πράγματα και ιστορίες για τους ήρωες του ’21” έχει πει σε συνέντευξή του. 

 

 

 Στα χρόνια της δικτατορίας ανακάλυψε έναν άλλο κόσμο μέσω κάποιων κρυμμένων εφημερίδων μέσα σε πουφ, “ Η περίοδος της δικτατορίας ήταν μια περίοδος που τα γεγονότα παρουσιάζονταν διαστρεβλωμένα. Στο σπίτι μας είχαμε κάποια πουφ που η μητέρα μου τα γέμιζε με εφημερίδες. Κάθε λίγα χρόνια, λοιπόν, εγώ κι αδελφός μου τις αλλάζαμε. Μια φορά που τα αδειάσαμε, βρήκαμε εφημερίδες του 1965. Ανακαλύψαμε μια άλλη Ελλάδα, στην οποία γίνονταν διαδηλώσεις, υπήρχε Κοινοβούλιο και εκεί διεξάγονταν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ένα άνοιγμα των ματιών και μια έκπληξη για ένα μικρό παιδί, όπως ήμουν εγώ τότε. Γι’ αυτό, ως ιστορικό, πάντοτε με ενδιαφέρουν οι ιστορίες και όχι η Ιστορία.

 

 

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η ιστορία της Κρήτης και της Ελληνικής επιγραφικής. Το 1991 τιμήθηκε με το Βραβείο Νίκου Σβορώνου, το 1997 με το Βραβείο Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 2010 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία του δοκιμίου, το 2013 με τον Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από την ελληνική κυβέρνηση, το 2014 με το Βραβείο Έρευνας του Ιδρύματος Χούμπολτ.

Από το 1998 ως σήμερα έχει εκδώσει είκοσι τόμους του Supplementum Epigraphicum Graecum, του εγκυρότερου επιγραφικού περιοδικού στον κόσμο ενώ παράλληλα διευθύνει τέσσερις σειρές αρχαιογνωστικών μονογραφιών στην Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. 

Το 2017, δημιούργησε μια έκθεση, “Έναν κόσμο συναισθημάτων”, έτσι έγινε γνωστός και στο ευρύ κοινό της Ελλάδας Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και στο Μουσείο της Ακρόπολης, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

 

 

Το έργο του αριθμεί 6 μονογραφίες, 9 συλλογικούς τόμους και πάνω από 200 άρθρα ο Άγγελος Χανιώτης έχει συμβάλει κυρίως στην έρευνα της κοινωνίας και του πολιτισμού των Ελλήνων κατά την ελληνιστική και την αυτοκρατορική εποχή μελετώντας ζητήματα που αφορούν την ιστορική μνήμη, την δημιουργία ταυτοτήτων, τις κοινωνικές διαστάσεις της θρησκείας, την θεατρικότητα στον δημόσιο βίο, το συναίσθημα, τον πόλεμο και την σημασία των αρχαιογνωστικών επιστημών στον σημερινό κόσμο. 

Ο πολυπράγμων καθηγητής έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στο Καλαπόδι Φθιώτιδας και την Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίο Άντρο, Ζώμινθος) ενώ είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία, όπου μελετά το επιγραφικό υλικό και έχει συγγράψει πλείστα σχετικά άρθρα.

Ο κ. Χανιώτης σε ερώτηση της ομάδας του ellines.com για το «Τι σημαίνει για σας Ελλάδα» απαντά με σαφήνεια: «Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο πολιτιστικών παραδόσεων, είναι το θέμα της γλώσσας, αυτό είναι ίσως και το στοιχείο που περισσότερο μου λείπει στο εξωτερικό».

 

 

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή και στη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, μίλησε για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Παρακάτω διαβάζετε τη συνέντευξη: 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ