Ο Έλληνας σκηνοθέτης των επιτυχιών
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας σκηνοθέτης των επιτυχιών

Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έγινε γνωστός για τη σκηνοθεσία των ταινιών «Το κοράκι», «I Robot», «Knowing» και «Dark City». Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ όπως ο Will Smith και ο Nicholas Cage.

Γεννήθηκε το 1963 στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς, ωστόσο μεγάλωσε στην Αυστραλία, όπου μετακόμισε η οικογένεια του όταν ήταν μόλις 3 ετών.

Από μικρός έδειξε το πάθος του για τον κινηματογράφο, οι γονείς του, του χάρισαν την πρώτη του βιντεοκάμερα στα δέκατα γενέθλια του. Σε ηλικία μόλις 17 ετών μπήκε στη Σχολή Κινηματογράφου και Ραδιοτηλεόρασης της Αυστραλίας πρωτοφανές για την ηλικία του και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησε να σκηνοθετεί βίντεο-κλιπ.

Βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 1982, σε ηλικία μόλις 19 ετών, στο Παγκόσμια Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Σύντομα κατάλαβε πως για να αποκτήσει την καριέρα που φανταζόταν, έπρεπε να βρεθεί στο Χόλιγουντ.

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρο του και το κατάφερε. Στην αρχή σκηνοθετούσε βίντεο κλιπ για το MTV και διαφημιστικά μεγάλων εταιρειών αλλά δεν άργησαν να τον προσέξουν.

Το 1994 ο Πρόγιας σκηνοθέτησε το θρίλερ «The Crow» με πρωταγωνιστή τον Brandon Lee. Ο πρωταγωνιστής όμως σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, μόλις 8 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της ταινίας. Ο Πρόγιας αποφάσισε να ολοκληρώσει την ταινία με ειδικά εφέ και σωσίες και αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία, ενώ δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές. Η επόμενη ταινία του, «Dark City» δεν συνοδεύτηκε από εισπρακτική επιτυχία, αλλά δέχθηκε πολλά βραβεία.

Το 2004 ακολούθησε το «I, Robot» με πρωταγωνιστή τον Will Smith, το οποίο αν και «έσπασε τα ταμεία», προκάλεσε και αντιδράσεις.

Οι ταινίες του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Το 1994 μάλιστα είχε προταθεί και για τον Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει μέχρι σήμερα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ