Ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι
Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης είναι μηχανικός διεθνούς φήμης, που ηγείται της έρευνας για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.
Είναι καθηγητής ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1997, καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2004 και αποτελεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.
Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Η συνεισφορά του εκτείνεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και περιλαμβάνει θεωρητικές μελέτες στα κύματα Ν, μοντέλα για την αλληλεπίδραση των κυμάτων με τις παραλίες, εργαστηριακά πειράματα, έρευνες πεδίου, ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων προσομοίωσης και μελέτη πρακτικών τρόπων μετρίασης των κινδύνων σε περίπτωση πρόκλησης τσουνάμι.
Ως πιο σημαντικό κληροδότημα της έρευνάς του θεωρείται το μοντέλο MOST (Method of Splitting Tsunamis), το οποίο ανέπτυξε μαζί με την ερευνητική του ομάδα και χρησιμοποιείται σήμερα σε πραγματικό χρόνο για προγνώσεις σε τσουνάμι ύστερα από σεισμό.
Η μελέτη της εξέλιξης σεισμογενών τσουνάμι διακρίνεται σε τρία στάδια: την γένεση, την διάδοση και την πλημμύρα στην ακτή. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης ανέπτυξε το μοντέλο προσομοίωσης για εκτιμήσεις των καταστροφών από τσουνάμι MOST (Method of Splitting Tsunamis), το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις τρεις παραπάνω φάσεις και σήμερα χρησιμοποιείται επιχειρησιακά από τα δύο παγκόσμια κέντρα προειδοποίησης του Ειρηνικού και της Αλάσκας της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ο Κ. Συνολάκης ανέπτυξε επίσης τα θεωρητικά μαθηματικά μοντέλα που εξηγούν γιατί μερικές φορές τα τσουνάμι προκαλούν πρώτα γρήγορη απόσυρση της ακτογραμμής και μετά αναρρίχηση του κύματος, ενώ άλλες φορές παρουσιάζουν πρώτα αναρρίχηση και μετά απόσυρση. Επεξήγησε για πρώτη φορά τις διαφορές μεταξύ θαλασσίων κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και εκείνων που προξενούνται από σεισμούς.
Το ερευνητικό ενδιαφέρον του κ. Συνολάκη είναι έντονο και για άλλες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου του ηφαιστειακού κινδύνου στο Αιγαίο, των δασικών πυρκαγιών και του πυρηνικού νέφους.Έχει, μεταξύ άλλων, εργαστεί στην ανάλυση των επιπτώσεων της προϊστορικής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης στον Μινωικό πολιτισμό.
Έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα, ενώ άρθρο του στο περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society περιέχει επισκόπηση των γεωφυσικών φαινομένων που σχετίζονται με το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima. Το 1995, ίδρυσε το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής (μεταξύ αυτών τα Science, Nature και Philosophical Transactions of the Royal Society), έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές.
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 20 εξερευνητικές αποστολές από το 1992 και μετά, από την Παπούα Νέα Γουινέα, μέχρι το Βανουάτου, το Πετροπαβλόσκ και την Αλάσκα για τη διερεύνηση των καταστροφών μετά από πλημμύρες από τσουνάμι.
Για τη σπουδαιότητα και την ποικιλία των επιτευγμάτων του, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης έχει τιμηθεί με τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στο χώρο του.
Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, έχει λάβει το βραβείο ASCE’s 2015 John G. Moffatt-Frank E. Nichol Harbor and Coastal Engineering Award από την ASCE American Society of Civil Engineers, το Sergey Soloviev Medal από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών το 2014, ενώ έχει βραβευθεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ το 1988.
Ο Κώστας Συνολάκης και το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ σχετικών με τις έρευνες πεδίου για σεισμούς και τσουνάμι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς National Geographic, Smithsonian, Discovery Channel, Nova, BBC, ZDF, History και Weather Channel.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Πρόεδρος του Review Board on the Pacific Tsunami Warning Center της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του TUC, Καθηγητής Civil, Environmental, Mechanical and Aerospace Engineering, USC. και Επισκέπτης Καθηγητής στο University of California, Berkeley.
πληρωμενος καθηγητης
-26/10/2020 5:36 μμ
απο τη μια ελεγε οτι το Ματι θα το εκενωνε σε μιση ωρα και από την αλλη οτι για την καταστροφη στην Καρδιτσα δεν μπορουσε να γινει τιποτα