O δημιουργός του The History Channel
Σημαντικοί Έλληνες

O δημιουργός του The History Channel

Ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Νταβατζής δημιούργησε και ανέπτυξε δύο εκ των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων της Αμερικής, του A&E Network και του γνωστού μας, The History Channel, που έχει 150 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. Η A&E ιδρύθηκε το 1983 με τη συγχώνευση της ABC και της ARTS Network, δημιουργώντας μια τόσο απίστευτη συνεργασία όσο και η επιτυχία της.

Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1942 και είναι γιος Ελλήνων μεταναστών, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στην Αμερική και μεγάλωσε στην περιοχή Chelsea της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το St. John’s University, από όπου έλαβε και επίτιμο Διδακτορικό Δίπλωμα. Μετά από δώδεκα χρόνια με τη Xerox, προσλήφθηκε για να εργαστεί για τον Gus Hauser στη Warner Amex, στην οποία ανήκαν συστήματα καλωδιακής τηλεόρασης και υπηρεσίες προγραμματισμού -μέρος που δημιουργήθηκαν και τα MTV και Nickelodeon.

Στη Warner Amex, ο Νικ Νταβατζής έμαθε τα βασικά στοιχεία της του χώρου της καλωδιακής και βοήθησε στην ανάπτυξη μερικών από τα καινοτόμα συστήματα που η εταιρεία έχτισε σε πόλεις όπως το Ντάλας. Επίσης, του δόθηκε η εμπειρία της συνεργασίας με το franchising, τον προγραμματισμό και την κατασκευή και λειτουργία των διαδραστικών συστημάτων QUBE.

 

 

Το 1983, προσλήφθηκε για τη διαχείριση της συγχώνευσης δύο αποτυχημένων τηλεοπτικών δικτύων, το Entertainment Network, το οποίο ανήκε στη RCA (Radio Corporation of America) και την οικογένεια Rockefeller, και το δίκτυο ARTS, το οποίο ανήκε στη Hearst και την ABC. Από τα συντρίμμια αυτών, δημιούργησε το δίκτυο A&E, το οποίο έφερε κερδοφορία μέσα σε τρία μόλις χρόνια.

Με τον καιρό, απέκτησε διανομή, προϊόν και καθιέρωσε ταυτότητα για το νέο δίκτυο με επιτυχίες όπως οι σειρές «Biography», «Hornblower», «100 Center Street» και το «A Nero Wolfe Mystery». Το 1995, η A&E εγκαινίασε ένα δεύτερο δίκτυο, το The Channel History, το οποίο έγινε, επίσης, γρήγορα επιτυχία στους τηλεθεατές και τους διαφημιζόμενους.

Για περισσότερα από δεκαεπτά χρόνια, έχει καταφέρει να διαχειριστεί ειδικά θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία μιας επιχείρησης που ανήκει σε διάφορους συνεργάτες και κατάφερε να κρατήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέλη ικανοποιημένα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών να παραμένει ενεργή για το περισσότερο χρονικό διάστημα στον χώρο της τηλεόρασης. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει αναπτύξει επιπρόσθετα επιτυχή προγράμματα, όπως το Channel Biography, History Channel International και το History Channel en Español.

 

 

Ο ίδιος όντας παιδί μεταναστών, βετεράνος των αμερικανικών Ναυτικών Σωμάτων γοητεύτηκε από την ιστορία, ενώ έμπνευσή του υπήρξε ο πατέρας του, ο οποίος υπηρέτησε τόσο τον ελληνικό στρατό, τη δεκαετία του 1920 πριν μεταναστεύσει στην Αμερική, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. «Είδε πολλά για τον κόσμο» έχει πει ο κος Νταβατζής, «Και, φυσικά, μεγαλώνοντας σε μια ελληνική οικογένεια μεταναστών, άκουσα πολλά για τις δόξες της αρχαίας Ελλάδας».

«Η ιστορία γίνεται όλο και πιο σημαντικό θέμα, και καθώς ο κόσμος γίνεται μικρότερος και πιο δύσκολος, πρέπει να κατανοήσουμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε το μέλλον. Οι άνθρωποι συχνά, όμως, σκέφτονται την ιστορία με τον τρόπο που το έμαθαν στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, ως απομνημόνευση ημερομηνιών». Σε αυτο αναφέρει πως συμβάλλει το τηλεοπτικό δίκτυο, αφού «Ένα από τα υπέροχα πράγματα για την τηλεόραση είναι ότι κάνει τα πράγματα ζωντανά».

Καθώς η τηλεόραση και το Ίντερνετ γίνονται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενα, ο ίδιος αναμένει ότι το The History Channel θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Επί του παρόντος, το History.com, η τοποθεσία του καναλιού στο Web, παρέχει σύντομα μαθήματα ιστορίας μέσω βίντεο κλιπ και συνδέσεων ήχου σε διάσημες ομιλίες. «Ένα από τα αγαπημένα μου λόγια είναι «Εάν δεν αγκαλιάσετε την τεχνολογία, θα σας ποδοπατήσει»» λέει πιο αναλυτικά. Περισσότερες από εκατόν τριάντα χώρες έχουν πρόγραμμα Channel History, αλλά εκείνος ελπίζει να οικοδομήσει περισσότερες συλλογικές διεθνής συνεργασιές.

 

 

Επί του παρόντος, υπηρετεί ως σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του National Cable & Telecommunications Association, μια πρωτοβουλία στην οποία τα δίκτυα και οι πάροχοι τηλεοπτικών υπηρεσιών προμηθεύουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίς εμπορικούς σκοπούς σε 250.000 εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα. «Οι εκπαιδευτικοί αναζητούν εργαλεία που απογειώνουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους» εξηγεί ο ίδιος. «Η οπτική μορφή είναι ο κύριος γνωστικός τρόπος μάθησης αυτές τις μέρες. Παρέχοντας δωρεάν τηλεοπτικά προγράμματα, αυξάνουμε τις πιθανότητες επιτυχίας των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών». Επιπλέον, αν και έχει παραιτηθεί από πρόεδρος της A&E από το 2005, πλέον διατελεί επίτιμος Διευθύνων Σύμβουλος της A&E.

Έχει λάβει το «Marine Corps Historical Foundation Heritage Award» για την υποστήριξή του προς το ίδρυμα, το Εθνικό Ανθρωπιστικό Μετάλλιο από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και έγινε δεκτός στην αίθουσα φήμης Phi Kappa Tau, το 2006. Τον Οκτώβριο του 2005, το Cable Center μύησε τον Νικόλαο Νταβατζή στην Cable Television Hall of Fame Class of 2005 για να τιμήσει τις σημαντικές του συνεισφορές στη βιομηχανία καλωδιακών τηλεπικοινωνιών. Τον Ιούνιο του 2003, έλαβε το βραβείο Vanguard 2003 για διακεκριμένη ηγεσία από την εθνική ένωση καλωδιακής τηλεόρασης.

Για τους παρατηρητές, ο Νικ φαίνεται ήσυχος και χαμηλών τόνων, αλλά είναι πραγματικά παθιασμένος με τη δουλειά, το έργο του και τους κοινωνικούς αγώνες, ειδικά στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης. Εργάζεται στο διοικητικό συμβούλιο του St. John’s University, του οποίου η αποστολή είναι να εκπαιδεύει τα παιδιά των φτωχών.
Είναι παντρεμένος με τη σύζυγό του, Ντόρι, εδώ και 38 χρόνια, ενώ έχουν δύο γιους, ο ένας καθηγητής δομικής γεωλογίας στο Temple University και ο άλλος οικονομικός διευθυντής στο GE Capital.

 

 

Είναι παντρεμένος με τη σύζυγό του, Ντόρι, εδώ και 38 χρόνια, ενώ έχουν δύο γιους, ο ένας καθηγητής δομικής γεωλογίας στο Temple University και ο άλλος οικονομικός διευθυντής στο GE Capital.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ