Ο “βασιλιάς” των κρίκων
Σημαντικοί Έλληνες

Ο “βασιλιάς” των κρίκων

Ο Ελευθέριος Πετρούνιας είναι Έλληνας γυμναστής και ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των κρίκων. Είναι χρυσός Ολυμπιονίκης του 2016, δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής και τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους. Έχει μέχρι σήμερα κατακτήσει περισσότερα από 20 μετάλλια και συνολικά περισσότερες από 30 διακρίσεις, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο “Μίδας των Κρίκων” και μια κυρίαρχη φυσιογνωμία του αθλήματος, ειδικά από τη στιγμή που η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομά του σε μια άσκηση στους κρίκους, μιας άσκησης που ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας E (0,50 βαθμοί).

Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1990 και σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε να προπονείται στο γυμναστήριο ενόργανης του Πανιωνίου. Οι προπονήτες καταλαβαίνουν αμέσως πως μπροστά τους έχουν ένα πολλά υποσχόμενο αθλητή.

“Ούτε και εγώ κατάλαβα πώς ξεκίνησαν οι αγώνες στη ζωή μου. Ήμουν μικρός πολύ όταν για πρώτη φορά άρχισα τις προπονήσεις. Ένα παιδί νευρικό και με πολύ όρεξη και ενέργεια που ήταν σαν να βρέθηκε σε ένα τεράστιο λούνα παρκ” δηλώνει ο Πετρουνιάς.

To 2000 στον Σαρωνικό, καταφέρνει να κερδίσει 7 μετάλλια στην ενόργανη γυμναστική. Μέχρι και το 2004 όπως δηλώνει και ο ίδιος η ζωή του ήταν σχολείο-γυμναστήριο-σπίτι. Στην ηλικία των 14, αποφασίζει να σταματήσει τον αθλητισμό λόγω κούρασης. Το 2008 όμως  αποφασίζει να ασχοληθεί ξανά με τον αθλητισμό και αυτή τη φορά είναι απόλυτα αποφασισμένος για το μέλλον του.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2010 κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη, ενώ δύο μήνες περίπου αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, κατέκτησε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γκλασκώβη. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους του 2011 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και στη συνέχεια κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 9 Απριλίου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου κερδίζει τη πρώτη θέση σε 3 συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής. Πρώτα στη Γάνδη, μετά στο Μάριμπορ και στη συνέχεια στην Οστράβα. To 2012 αποφασίζει να ασχοληθεί με τους κρίκους. Ο Πετρούνιας αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και το 2013.

“Είμαι αθλητής της ενόργανης. Αλλά η αγάπη μου είναι στους κρίκους. Μεγάλωσα βλέποντας τον Ταμπάκο τον οποίο και είχα πρότυπο. Και ασκησιολογικά ήμουν πάντα μπροστά από την ηλικία μου”

Στις 24 Ιουνίου του 2014, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας κατέλαβε την έκτη θέση. Τον Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους που εκτέλεσε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Δύο ακόμα χρυσά μετάλλια έρχονται. Το πρώτο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μονπελιέ και το δεύτερο στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Στις 31 Οκτωβρίου του 2015, ο Ελευθέριος Πετρούνιας κατακτά το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κρίκων στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς. Η διάκριση αυτή του δίνει και το εισιτήριο της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Σε ερώτηση που του έγινε για το πως αισθάνθηκε για τη νίκη του απάντησε: “Υπερήφανος που είμαι Έλληνας, υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε με τον προπονητή, για το χορηγό μου και ανακουφισμένος. Απέδειξα αυτό που προσπαθούσα τόσα χρόνια. Δύσκολα πανηγυρίζω, αλλά αυτή τη φορά ήξερα πως τα είχα καταφέρει από την πρώτη στιγμή που πάτησα στο έδαφος”.

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ. Στις 21 Απριλίου 2016, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής έγινε ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως από την πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, στην Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια ο Πετρούνιας μεταλαμπάδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο που είναι ο Βραζιλιάνος πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο.

Στις 29 Μαΐου 2016 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας. Ήταν κορυφαίος όλων στον τελικό των κρίκων με 15.866 βαθμούς. Μάλιστα, ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος αθλητής την τελευταία 20ετία, που κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο όργανο, στον 6ο μεγάλο τελικό της καριέρας του, σε ισάριθμες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο πρωταθλητής προκρίθηκε στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις 15 Αυγούστου 2016, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με 16.000 πόντους (6.800 δυσκολία και 9.200 για την εκτέλεση).

Ο Έλληνας πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής κατέλαβε την πρώτη θέση στο στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης “AGF Trophy 2017” με 15,466 βαθμούς, αφού εκτέλεσε εξαιρετικά το πρόγραμμά του με συντελεστή δυσκολίας 6,30. Τον Απρίλιο του 2017 κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο, με 15.433 βαθμούς, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Κλούζ.

Στις 7 Οκτωβρίου 2017 κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στο Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι μόλις ο 9ος αθλητής από το 1903 που διατηρεί τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Ο Έλληνας κορυφαίος αθλητής στον κόσμο στους Κρίκους συγκέντρωσε 15.433 βαθμούς συνολικά με συντελεστή δυσκολίας 6,30.

Ο Έλληνας αθλητής, το 2018, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξήχθη στο Μπακού συγκεντρώνοντας 15,333 βαθμούς και το 8ο συνεχόμενο χρυσό που κατέκτησε τους τελευταίους 22 μήνες. Επίσης, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Πετρούνιας αναδείχθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης με 15,466 βαθμούς στον τελικό των κρίκων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γλασκώβη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του ιταλού Γιούρι Kέκι.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ