Επικεφαλής του Νευροχειρουργικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης
Σημαντικοί Έλληνες

Επικεφαλής του Νευροχειρουργικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης

Ο Νικόλας Ζέρβας είναι Καθηγητής Νευροχειρουργικής στην έδρα Higgins της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επικεφαλής του Νευροχειρουργικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης.

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1929 στο Lynn της Μασαχουσέτης. Το 1950 έλαβε το πτυχίο του από το Harvard College. Το 1954 έλαβε το μάστερ του από τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Από το 1958 ως το 1962 υπηρέτησε στη Νευροχειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, και το 1962 έγινε βοηθός καθηγητή στη Χειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Εκεί δίδαξε από το 1967 ως το 2000. Το 1986 διορίστηκε Καθηγητής στην έδρα Higgins της Νευροχειρουργικής. Από το 1967 ως το 1977, ο Δρ. Ζέρβας διετέλεσε επίσης επικεφαλής του Νευροχειρουργικού τμήματος στο Νοσοκομείο Beth του Ισραήλ, την ίδια θέση που θα είχε αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, από το 1977 ως το 2000.

Ο Ζέρβας ήταν ο διευθυντής με την πιο μακρόχρονη θητεία στο τμήμα Νευροχειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Χάρβαρντ. Στη διάρκεια αυτής της θητείας, συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των όγκων υπόφυσης και των αγγειοσπασμών. Η αφοσίωσή του στην εκπαίδευση και προώθηση των νεαρότερων γιατρών και συναδέλφων αντανακλάται στο ότι το Τμήμα συνδέθηκε με διακρίσεις και υψηλά πανεπιστημιακά κριτήρια σε όλο τον κόσμο. Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2000, τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή Χειρουργικής της Έδρας Higgins στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ και του Επισκέπτη Καθηγητή στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Δρ. Ζέρβας υπήρξε μέλος σε περισσότερους από 20 ιατρικούς οργανισμούς, όπως στην Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών, και την Νευροχειρουργική Εταιρεία της Βοστώνης. Συνεισέφερε επίσης σε περισσότερες από 260 δημοσιεύσεις και επιστημονικές περιλήψεις.

Ο Δρ. Ζέρβας είχε επίσης μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, και ήταν ολοκληρωμένος πιανίστας. Τα πάθη του αυτά κατέληξαν σε μια μακρόχρονη θητεία στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης. Ο Δρ. Ζέρβας ανήκε στο διοικητικό συμβούλιο της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης από το 1988 και διετέλεσε Πρόεδρος από το 1994 ως το 2001.

«Ο Δρ. Ζέρβας είναι απίστευτα ταλαντούχος σε πολλούς τομείς. Όντας για 23 έτη Επικεφαλής της Νευροχειρουργικής, διατήρησε την υπεροχή του τμήματος, ελκύοντας και διδάσκοντας μια γενιά από τους καλύτερους νευροχειρουργούς, και εκπαιδεύοντας περισσότερους επικεφαλής και ακαδημαϊκούς καθηγητές νευροχειρουργικής από οποιονδήποτε άλλο. Σαν χειρουργός, ο Δρ. Ζέρβας έγινε ένας από τους κορυφαίους στην αντιμετώπιση όγκων υπόφυσης στον κόσμο, πραγματοποιώντας περισσότερες από 3000 εγχειρήσεις τέτοιου είδους, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Διετέλεσε Πρόεδρος της Συμφωνικής της Βοστώνης και ο ίδιος είναι πολύ ταλαντούχος μουσικός. Έχει μια έμφυτη έμπνευση για όλα τα επιστημονικά και τεχνικά πράγματα, και αυτό τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία αρκετών καινοτόμων τεχνολογιών που έχουν αναπτύξει αρκετά το ιατρικό μας “οπλοστάσιο”. Ένα σπουδαίο ταλέντο του είναι το απίστευτο ένστικτο που έχει για τους ανθρώπους, τα ταλέντα τους, τα κίνητρά τους και τον χαρακτήρα τους. Αυτό χρησιμοποιεί για να ενθαρρύνει και να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των συναδέλφων και φίλων του, πάντα με τα υψηλότερα κριτήρια, κίνητρα, για το καλό της ανθρωπότητας», λέει ο Καθηγητής Eric. r. Cosman του ΜΙΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. Τζινα Καπατσολου

    Αν και απο το αρθρο παρουσιαζεται ως δευτερη γενια μεταναστων, εχω την αισθηση οτι ειναι Ελληνοτραφης. Αληθεια ποσες φορες να εχει επισκεφθει κανεις την Ελλαδα για να θεωρειται γνησιο τεκνο της και να καμαρωνουμε γι’αυτο!”


  2. ELIAS STOUKIS

    I HAD A SURGERY ON A TUMOR IN 6/6/2000 FROM HIM AND HIS TEAM. THE ONLY WRONG THING HE DID IS THAT HE GAVE ME A 17 YEARS, MORE LIFETIME. I’M STILL ALIVE, EVEN AFTER 21 YEARS. THANK GOD AND HIM FOR IT.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ