Ανάμεσα στους 100 κορυφαίους οφθαλμιάτρους στον κόσμο
Σημαντικοί Έλληνες

Ανάμεσα στους 100 κορυφαίους οφθαλμιάτρους στον κόσμο

Ο Ευάγγελος Γραγουδάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 100 κορυφαίους οφθαλμιάτρους του κόσμου. Έχει κερδίσει το βραβείο Champalimaud Vision Award 2014, το οποίο θεωρείται το Νόμπελ στην έρευνα για την όραση.

Μία εκ των εδρών  στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ φέρει το όνομά του, ενώ το πορτρέτο του είναι αναρτημένο στο αμφιθέατρο της Κλινικής Ματιού και Αυτιού της Μασαχουσέτης και η προτομή του κοσμεί το προαύλιό της.

Με καταγωγή από τη Βρίσα της Λέσβου, ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας διαπρέπει τα τελευταία 46 χρόνια στην Αμερική, όπου διδάσκει οφθαλμολογία.

Στα 74 του χρόνια, ο Ευάγγελος Γραγουδάς εξακολουθεί να χειρουργεί τρεις φορές την εβδομάδα δύσκολα περιστατικά και εκπαιδεύει νέους επιστήμονες. Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι τέτοια που υποδέχεται πάντα με χαρά και υπερηφάνεια νέους γιατρούς από την πατρίδα.

Επικεφαλής της έδρας «Gragoudas Chair» στο Χάρβαρντ, η οποία χρηματοδοτείται με 3,5 εκατ. Δολάρια, είναι πλέον ο σπουδαίος καθηγητής οφθαλμολογίας, Ντιν Ελλιοτ, επίσης ελληνικής καταγωγής, το επίθετο του προπάππου του ήταν Ηλιόπουλος.

Ο Ευάγγελος Γραγούδας, ένας από τους κορυφαίους οφθαλμιάτρους στον κόσμο, αναγορεύτηκε πρόσφατα επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής στο ΑΠΘ.

 «Είναι πολύ σπουδαίο να αναγνωρίζεται η αξία μου από την πατρίδα. Νιώθω την ίδια συγκίνηση κάθε φορά, αλλά ειδικά τώρα αυτό είναι πιο σημαντικό γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη και τραγική θα έλεγα περίοδο. Ολοι εμείς που ζούμε χρόνια στο εξωτερικό και έχουμε μάθει σε έναν άλλο τρόπο ζωής και αξιολόγησης, θλιβόμαστε όταν η πατρίδα μας πάει πίσω ή μένει στάσιμη.», λέει στο «Έθνος».

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το 1969 έφυγε για τη Βοστόνη, όπου κέρδισε υποτροφία για την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στην οποία για πολλά χρόνια στη συνέχεια δίδαξε.

Ο 74χρονος καθηγητής έρχεται 2-3 φορές τον χρόνο στην Ελλάδα, όπου διατηρεί σπίτι στην Αθήνα, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ?


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ