Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες

Ο Θεόδωρος Αντωνίου είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση με τον Μανώλη Καλομοίρη και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στο Εθνικό και στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας.

Συνέχισε με σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και στο Ντάρμστατ, με τους Ρήντλ, Λιγκέτι, Στοκχάουζεν, Μπέριο και Μπουλέζ. Έχοντας διδάξει στα Πανεπιστήμια του Στανφορντ και της Γιούτα και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας, από το 1979 είναι καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει δεχτεί παραγγελίες από τα ιδρύματα Φρομ, Γκούγγενχάιμ και Κουσεβίτσκυ, καθώς και από την πόλη του Μονάχου, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972. Πολλές χρονιές έλαβε το βραβείο ΑSCAP και, το 1991, πήρε το βραβείο Μέτκαλφ για την εξαίρετη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Διηύθυνε πολλές ορχήστρες και μουσικά σύνολα, μεταξύ των οποίων οι Συμφωνικές Ορχήστρες της Ραδιοφωνίας του Παρισιού και του Βερολίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η Ορχήστρα Tονχάλε της Ζυρίχης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Φεστιβάλ Tάνγκελγουντ κ.α.

Ο Θόδωρος Αντωνίου είναι πολύ γνωστός για τις οργανωτικές του προσπάθειες για την προώθηση της σύγχρονης Μουσικής. Ίδρυσε τις ορχήστρες Alea (Alea I, Alea II και Alea III), το Συγκρότημα Νέας Μουσικής της Φιλαδέλφειας και τον Ελληνικο Σύνδεσμο Σύγχρονης Μουσικής. Το 1974 έγινε βοηθός διευθυντής Σύγχρονων Δραστηριοτήτων στο μουσικό κέντρο Τανγκλγουντ, θέση στην οποία έμεινε μέχρι το 1985. Διευθύνει επίσης το διαγωνισμό σύνθεσης Αlea III στη Βοστώνη.

Από το 1989 είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο της Μουσικής Σύνθεσης.

Έχουν εκδοθεί πάνω από 150 έργα του (από τους οίκους Baerenreiter και Gunmar), και η μουσική του εκτελείται από πολλές ορχήστρες σε όλον τον κόσμο. Έχει συνθέσει μουσική για πολλά θεατρικά και κινηματογραφικά έργα και παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, καθώς και εισαγωγές, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά κ.ά. Μερικά από τα έργα του είναι ΕRTNOS, Σκόλιον, Περίανδρος, Κασσάνδρα, Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, Κοντσερτίνο, Παιχνίδια, Κλυταιμνήστρα, Κάθαρσις, Θρήνος για τον Γιάννη Χρήστου, Χειρονομίες, Χωρόχρονος, Λευκό Ρόδο, Fluxus, Βάκχες, Προμηθέας, Κοντάκιον.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ