Η πρώτη Ελληνίδα υπουργός της Γαλλίας 
Έργα Ελλήνων

Η πρώτη Ελληνίδα υπουργός της Γαλλίας 

Μία δυναμική γυναίκα, μία εξαίρετη χειρουργός -γυναικολόγος στη Γαλλία, μια Σπαρτιάτισσα με βαθιά γνώση και αγάπη της ευρωπαϊκής της “ταυτότητας” της, αυτή είναι  η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η νέα υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία. Γεννήθηκε στη Σπάρτη στις 7 Μαΐου του 1976 και μεγάλωσε στο Κιάτο. Έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 18 ετών για σπουδάσει Ιατρική στη Ρώμη και στη συνέχεια στο Στρασβούργο.

 

 «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης», είχε πει στοη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. «Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης , ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της με αφορμή την τότε εκλογή της στο ευρωκοινοβούλιο, «Η Γαλλία μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας και ανοικτών μυαλών, για αυτό είμαι με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Εύχομαι και στην Ελλάδα οι προοδευτικές δυνάμεις να κερδίσουν», είχε πει τότε.

 

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου  ίδρυσε πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία την Ενωση «Info Endometriosis» με στόχο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει πάνω από 11 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Με πρωτοβουλία της Χρυσούλας, η Info-Endometriosis έχει υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης με τα υπουργεία Παιδείας, Οικογενειών και Δικαιωμάτων των Γυναικών και το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας. Οι συμφωνίες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στην Ένωση να προωθεί προγράμματα ενημέρωσης για την ενδομητρίωση σε όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της Γαλλίας, αλλά και σε νοσοκομεία και σε ενώσεις οικογενειακού προγραμματισμού. Η αφοσίωση της στην επιστήμη αλλά και η ευαισθησία της σε ότι αφορά τις γυναίκες -και όχι μόνο- την κάνουν ιδιαιτέρως ξεχωριστή.

Λίγα χρόνια πριν τιμήθηκε με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» από τον Φρανσουά Ολάντ για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιατρικά θέματα και κυρίως στην ενδομητρίωση.

Το 2019 εντάχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος LREM του Μακρόν και εξελέγη. Παράλληλα με την ευρωβουλή εργαζόταν μια ημέρα την εβδομάδα και στο νοσοκομείο, ανέφερε η Monde.

Οι συνάδελφοί της ευρωβουλευτές την περιγράφουν σαν «ανθρωπίστρια» ενώ η ίδια δηλώνει ανήσυχη για την ξενοφοβία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας ανάλαβε συμπρόεδρος του μηχανισμού COVAX, με τον οποίο πλουσιότερες χώρες κάνουν διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων σε αναπτυσσόμενες. Όπως τόνιζε η ίδια σε συνέντευξη το 2021 στο Paris Match, «η αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής εκστρατείας μας θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό στην Αφρική, που είναι στην άμεση γειτονία μας».

 

Τα χρόνια της πανδημίας η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου επέστρεψε και στην άσκηση του ιατρικού της επαγγέλματος για να συνεισφέρει στη διαλογή των ασθενών σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Όταν δίνεις τον όρκο του Ιπποκράτη, το κάνεις για πάντα, ισχύει για όλη σου τη ζωή. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, δεν μπορούσα να μείνω σπίτι και να παρακολουθώ απλώς» είπε πει χαρακτηριστικά.

 

Το χαρτοφυλάκιο  που ανέλαβε στην κυβέρνηση Μακρόν αφορά την Ανάπτυξη, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, που υπάγεται στο υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών.

 

Η νέα υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης είναι παντρεμένη με Γάλλο και ζει στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια. Η βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα είναι σχεδόν πάντα εμφανής σε κάθε δημόσιο λόγο της. Επισκέπτεται την οικογένεια της συχνά στη Σπάρτη και όχι μόνο, αναδεικνύοντας μάλιστα τις ομορφιές του τόπου της σε κάθε ευκαιρία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ