Στόχος του η οικονομική σταθερότητα των νοικοκυριών
Έργα Ελλήνων

Στόχος του η οικονομική σταθερότητα των νοικοκυριών

Ο Μιχάλης Χαλιάσος γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1959 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ όπου και συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Νομπελίστα James Tobin.

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την έδρα των Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης από το 2004, ενώ είναι επίσης και Καθηγητής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών ΜΕΑ του Πανεπιστημίου του Mannheim.

 

 

Η έρευνά του ασχολείται κυρίως με τα οικονομικά των νοικοκυριών και ήταν από τους πρωτοπόρους ερευνητές στη νέα αυτή περιοχή. Είναι Διευθυντής στο πανευρωπαϊκό επιστημονικό δίκτυο που μελετά την οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών υπό την αιγίδα του Centre for Economic Policy Research (CEPR).

Έχει μελετήσει τα οικονομικά των νοικοκυριών υπό τον κίνδυνο της απώλειας εισοδήματος από την εργασία, τη διατήρηση αποθεμάτων, το χρέος των καταναλωτών, τις πολιτισμικές επιδράσεις και τις επιπτώσεις των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στην οικονομική συμπεριφορά, την κατανομή του πλούτου, καθώς και τον αντίκτυπο των ατελειών της πιστωτικής αγοράς.

 

 

Είναι επιστημονικός εταίρος του Center for Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου, καθώς και του ερευνητικού δικτύου NETSPAR στην Ολλανδία και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Think Forward Initiative.

Επίσης είναι Διευθυντής του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών (Center for Financial Studies), Συντονιστής του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Money and Finance, Κοσμήτορας για τις διεθνείς σχέσεις της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε.

 

 

Υπήρξε στο παρελθόν Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μέλος του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Maryland, ΗΠΑ (Επίκουρος Καθηγητής, 1987-1993) και Κύπρου (1993-2004), ενώ διετέλεσε επανειλημμένα Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία.

Έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων με διεθνή χρηματοδότηση, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνικοοικονομική έρευνα και πρόσφατα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία εκτενούς βάσης δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη.

 

 

Διετέλεσε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για θέματα προστασίας επενδυτών καθώς και του Κέντρου Αριστείας SAFE (2013-2015). Επίσης, διετέλεσε µέλος του Εθνικού Συµβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδος την περίοδο 2010-2013.

Οι εργασίες του έχουν εμφανιστεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Review of Financial Studies, Management Science, the Review of Economics and Statistics, the International Economic Review, the Economic Journal, Review of Finance; και σε επιλεγμένους τόμους, συμπεριλαμβανομένων των Handbook of Monetary Economics και New Palgrave Dictionary of Economics and Finance.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ