Η πρωτοπόρος στην πρόληψη του καρκίνου
Έργα Ελλήνων

Η πρωτοπόρος στην πρόληψη του καρκίνου

Η Δρ Αποστολία Μ. Τσιμπερίδου είναι Διδάκτωρ στο Τμήμα Καρκινοπαθών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον και η πολλά υποσχόμενη, δημοσιευμένη έρευνά της επάνω στις εξατομικευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου έχει ξεχωρίσει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Η Δρ Τσιμπερίδου, με καταγωγή από τον Βόλο, ήθελε από μικρή να γίνει γιατρός και η διάγνωση της μητέρας της με καρκίνο συνέβαλε στην απόφασή της αυτή, ωθώντας τη στο να ξεκινήσει μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τη θεραπεία της νόσου.

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια μετα-διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον.

 

 

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την κ. Τσιμπερίδου παρουσίασε τα ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο και σήμερα θεωρείται μία από τις κορυφαίες ερευνητικές ομάδες για την πρόληψη του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξεκίνησαν την πρώτη και πιο μακρόχρονη κλινική δοκιμή που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στην Ιατρική Ακριβείας (Precision Medicine) σε όλους τους τύπους όγκων, με τίτλο «Initiative for Molecular Profiling in Advanced Cancer», το 2007. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος καρκίνου ή όγκου που είχαν και υποβλήθηκαν στις αντίστοιχες θεραπείες.

Από αυτούς τους ασθενείς, 711 έλαβαν αντιστοίχως στοχευμένη θεραπεία και 596 μη στοχευμένη θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 57 έτη και το 39% ήταν άνδρες. Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι ήταν του γαστρεντερικού, των γυναικολογικών, του μαστού, το μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο συνολικός αριθμός επιβίωσης 3ετούς διάρκειας ήταν 15% στην στοχευμένη ομάδα σε σύγκριση με 7% στην μη στοχευμένη ομάδα. Το συνολικό ποσοστό επιβίωσης των 10 ετών ήταν 6% έναντι 1%, αντίστοιχα.

 

 

Η Δρ Τσιμπερίδου επεσήμανε στα συμπεράσματά της ότι τα δεδομένα της έρευνάς τους δείχνουν ότι η στοχευμένη θεραπεία συνδέεται με τη μακροχρόνια επιβίωση.

Σχετικά με την Ιατρική Ακριβείας, δήλωσε, «Από τότε που ξεκινήσαμε τη μελέτη μας το 2007, ο όρος «ακρίβεια» ή «εξατομικευμένο» φάρμακο έχει εξελιχθεί. Το φάρμακο ακριβείας αναφέρεται σήμερα στη χρήση στοχευμένης θεραπείας που αναστέλλει συγκεκριμένες βιολογικές ανωμαλίες που πιστεύεται ότι προκαλούν καρκινογένεση ή στη χρήση θεραπειών για τον καρκίνο με σκοπό να ενδυναμωθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Κλείνοντας, η γιατρός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη, καθώς τα επόμενα χρόνια, θα βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των ασθενών με καρκίνο μέσω της αυξανόμενης χορήγησης φαρμάκων ακριβείας.

 

 

Δρ. Τσιμπερίδου έχει υπάρξει καθηγήτρια στο Τμήμα Λευχαιμίας του Τμήματος Θεραπείας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον, επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα και του Investigational Cancer Therapeutics, στο οποίο και θήτευσε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια, την περίοδο 2010-2016. Ακόμα, από το 2015, διατελεί Διευθύντρια Σεμιναρίων στην Έρευνα Κλινικού Καρκίνου στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Η κα. Τσιμπερίδου είναι από τις πρωτοπόρους στην προώθηση της αντικαρκινικής ιατρικής ακριβείας στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων διακρίσεων και βραβείων για την προσφορά της έχει κερδίσει τα «Career Development Award», «American Society of Clinical Oncology Merit Award» και «American Society of Hematology Travel Award» από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας και το «Travel Award» από το European Hematology Association.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ