Κορυφαίο μέλος της Αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας
Έργα Ελλήνων

Κορυφαίο μέλος της Αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας

Ο Ελληνοαμερικανός Δρ. Τομ Κατσουλέας είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας της επιστήμης του πλάσματος και αναγνωρισμένος εφευρέτης, δημιουργός αρκετών πρωτότυπων σχεδίων με βάση το πλάσμα ως επιταχυντής σωματιδίων και πηγής φωτός.

Πήρε πτυχίο το 1979 και διδακτορικό στη Φυσική το 1984, από το Πανεπιστήμιο UCLA στην Καλιφόρνια. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ως καθηγητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών από το 1991 και από το 1997 υπήρξε και κοσμήτορας τους τμήματος Engineering καθώς και αντιπρόεδρος του τμήματος Information Technology.

Ο Τομ Κατσουλέας είναι μέλος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Αμερικής. Επίσης, το 2009 ίδρυσε το Grand Challenge Scholars Program της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (NAE) των ΗΠΑ.

 

 

Οι εφευρέσεις ή συν-εφευρέσεις του περιλαμβάνουν το project του επιταχυντή πλάσματος, τον φακό πλάσματος, το surfatron, καθώς και τις νέες πηγές ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας Cherenkov, σε μαγνητισμένο πλάσμα.

Από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών έλαβε το Plasma Science Achievement Award. Έχει δώσει περισσότερες από 50 σημαντικές ομιλίες και έχει συντάξει ή συνυπογράψει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε κορυφαία περιοδικά, μεταξύ των οποίων αρκετές φιλοξενήθηκαν στα εξώφυλλα των Nature, Physical Review Letters και του CERN Courier.

Ο Δρ. Κατσουλέας υπηρέτησε ως πρόεδρος της Pratt School of Engineering και καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Duke από το 2008 έως το 2015.

Από το 2015 είναι κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Ο Δρ. Κατσουλέας επιβλέπει τις 11 σχολές του Πανεπιστημίου, τη βιβλιοθήκη, τα μουσεία τέχνης, τις υπηρεσίες κοινού, καθώς και  τα πολυάριθμα πανεπιστημιακά κέντρα και ξένα προγράμματα σπουδών της πολιτείας της Βιρτζίνια.

 

 

Στις αρχές του 2019, με ομόφωνη ονομαστική ψηφοφορία σε συνάντηση των διευθυντών του Πανεπιστημίου, ορίστηκε ο 16ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ενός εκ των πλέον διακεκριμένων ανωτέρων πολιτειακών ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Δρ. Κατσουλέας θα αντικαταστήσει την σημερινή πρόεδρο του Πανεπιστημίου Suzan Herbst, που είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του, η οποία εκλέχθηκε στη θέση της προεδρίας.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως, μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ η Ομογενειακή Οργάνωση «Παιδεία», έχει ιδρύσει Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και έχει ανοικοδομήσει κτιριακό συγκρότημα με αίθουσες διδασκαλίας, εντευκτήριο, αίθουσες διαλέξεων, βιβλιοθήκη καθώς και υπαίθριο ελληνικό θέατρο, αντίγραφο του Θεάτρου Επιδαύρου.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

    Καλό βράδυ διαβάζοντας τις δράσεις σας στο Πανεπιστήμιο Κονέκτικατ για τις αίθουσες διδασκαλίας , βιβλιοθήκη , θέατρο,με πιάνει απελπισία που ως μητέρα αγοριού με φυσιολογικη νοημοσύνη και ΔΕΠΥ φέτος δίνει εξετάσεις Γ γυμνασίου 4=° Γυμνάσιο Πολιχνης Θεσσαλονίκης 7ώρες παρακολούθησης μαθημάτων εβδομαδιαία για αυτά τα παιδιά δεν υπάρχουν βιβλία ,δεν τους δίνουν τίποτα μέσω υπολογιστή για να τα βοηθήσουν, το σχόλιο του καθηγητή ευτυχώς όχι όλων είναι να διαβάσεις περισσότερο ειρωνία φυσικά αυτά τα παιδιά μόνιμα με ιδιώτες καθηγητές αποτυχημένες μεθόδους , αποτυχία παντού,και σεις έχετε θέατρο και μέις ούτε δασκάλους ούτε βιβλία δε τολμώ να συνεχίσω θα με θεωρήσετε απαράδεκτη λυπάμαι τόσο…. συγχαρητήρια…. Σταματελου Μυρσίνη Εύοσμος Θεσσαλονίκη


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ