Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικάνικης τράπεζας
Έργα Ελλήνων

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικάνικης τράπεζας

Ο Τζέιμι Ντίμον είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, της κορυφαίας από τις τέσσερις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, ενώ, παλαιότερα, υπηρετούσε στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης. Ο Ντίμον συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους του περιοδικού Time 2006, 2008, 2009 και 2011 των «100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο».

Ήταν, επίσης σε καταλόγους, καλύτερων διευθυντικών στελεχών των Institutional Investor στις έρευνες της All-America Executive Team από το 2008 έως το 2011. Ύψιστο κατόρθωμά του δεν υπήρξε μόνο το γεγονός πως έφτασε στην κορυφή κι έγινε ίσως ο σημαντικότερος τραπεζίτης των ΗΠΑ, αλλά και ότι κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street, όταν οι τράπεζες κατέρρεαν η μία μετά την άλλη.

Είναι ένας από τους λίγους διευθυντές τραπεζών που έγινε δισεκατομμυριούχος λαμβάνοντας πακέτα αμοιβών υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο CEO στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς, σύμφωνα με τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους προέδρους της Wall Street, που συνέταξε η Wall Street Journal, στην πρώτη θέση βρίσκεται εκείνος, με ετήσια έσοδα το 2017 στα 28,3 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ντίμον, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της JPMorgan Chase από τα τέλη του 2005, κατέλαβε την υψηλότερη θέση μεταξύ των 43 τραπεζικών και οικονομικών CEOs σε τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 

 

Ο Τζέιμι Ντίμον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαρτίου 1956, από παιδιά Ελλήνων μεταναστών και μεγάλωσε στο Upper Side. Αποφοίτησε τέταρτος στην τάξη του από το σχολείο της ελίτ Browning School, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές ψυχολογίας και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε για λίγο στο Shearson.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε σε συμβουλευτικές υπηρεσίες management για δύο χρόνια πριν εγγραφεί στο Harvard Business School, με συμμαθητές σημερινούς μεγάλους επιχειρηματίες της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο Harvard, εργάστηκε στο Goldman Sachs, ενώ, το 1982, αποφοίτησε, αποκτώντας πτυχίο Master of Business Administration ως Baker Scholar.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Σάντι Γουέιλ, Αμερικανός τραπεζίτης και οικονομολόγος, τον έπεισε να απορρίψει προσφορές από τους Goldman Sachs, Morgan Stanley και Lehman Brothers για να συνοδεύσει εκείνον ως βοηθός στην American Express. Ο πατέρας τού Ντίμον, Θίοντορ Ντίμον, ήταν executive vice president της American Express και ήταν αυτός που έφερε την προσοχή του Weill στον γιο του όταν ο Θίοντορ έδωσε στον Αμερικάνο μία εργασία του Τζέιμι -που τελικά τον εντυπωσίασε.

 

 

Ο Σάντι Γουέιλ έφυγε από την American Express το 1985 με τον ελληνικής καταγωγής τραπεζίτη να τον ακολουθεί και να αναλαμβάνουν οι δύο τους την Commercial Credit, μια εταιρεία χρηματοδότησης καταναλωτών, από την Data Control. Ο Ντίμον έγινε ο οικονομικός διευθυντής προσπαθώντας να κάνει την εταιρεία να ανακάμψει, αλλά, το 1998, ο Weil τον απέλυσε κι εκείνος αποχώρησε.

Τον Μάρτιο του 2000, έγινε διευθύνων σύμβουλος της Bank One, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Όταν η JPMorgan Chase αγόρασε την Bank One, τον Ιούλιο του 2004, εκείνος έγινε πρόεδρος και γενικός διευθυντής επιχειρήσεων των τραπεζών που συγχωνεύτηκαν.

Τον Μάρτιο του 2008 έγινε μέλος Α’ Κλάσης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Κάτω από την ηγεσία του Ντίμον, με τις εξαγορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, η JPMorgan Chase κατέστη η κυρίαρχη τράπεζα των ΗΠΑ σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, αξία κεφαλαιοποίησης και δημόσια αξία. Η JPMorgan Chase είναι, επίσης, ο νούμερο 1 πάροχος πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ. Το 2009, ο Διευθύνων Σύμβολος θεωρήθηκε ένας από τους «CEOs TopGun» από την Brendan Wood International, μια συμβουλευτική υπηρεσία. Ακόμα, για τις χρονιές 2011 και το 2012, διετέλεσε πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του The Business Council.

 

 

Στις 24 Ιανουαρίου 2014, ανακοινώθηκε ότι ο Τζέιμι Ντίμον θα λάμβανε 20 εκατομμύρια δολάρια για το έργο του το 2013, έτος κέρδους ρεκόρ και τιμής μετοχών κάτω από την κυριαρχία του -παρά τις σημαντικές απώλειες εκείνου του χρόνου λόγω σκανδάλων και πληρωμών προστίμων. Το βραβείο ήταν μια αύξηση 74%, η οποία περιλάμβανε πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια σε περιορισμένο απόθεμα. Η Forbes ανέφερε, σε μια δήλωση μετά την είδηση αυτή, ότι η τράπεζα δήλωσε «Υπό την επιμέλεια του κ. Ντίμον, η Εταιρεία έχει ενισχύσει την υποδομή ελέγχου και τις διαδικασίες της και ενισχύει τις βασικές της δραστηριότητες, ενώ συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των ηγετικών δυνατοτήτων της Εταιρείας σε όλα τα επίπεδα».

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χαρακτηρίζει το στυλ ηγεσίας του ως παραδειγματική του «ιδρυτικού κέντρου» – που είναι η νοοτροπία του ιδρυτή, η ηθική διάθεση προς τοn συλλογικό μέτοχο και η έντονη εστίαση στην εκθετική δημιουργία αξίας.

Το όνομα της οικογένειας Ντίμον άλλαξε από «Παπαδημητρίου» από τον παππού του, ο οποίος ήταν και ο ίδιος τραπεζίτης στη Σμύρνη και την Αθήνα. Έτσι, ως τραπεζίτης τρίτης γενιάς, ο Τζέιμι Ντίμον, έμαθε τα μυστικά των χρηματοοικονομικών δίπλα στον μετανάστη παππού του και τον πατέρα του. Για δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Τζέιμι πήγαινε συνεχώς στο γραφείο τους για να μάθει δίπλα τους τη δουλειά.

 

Του έμαθαν, όμως, και τη σημασία που έχει η οικογένεια και αυτό ο Τζέιμι δεν το ξέχασε ποτέ, όπως αποδεικνύεται από την οικογένεια που έχει φτιάξει ο ίδιος μέχρι σήμερα. Το 1983, παντρεύτηκε την Τζούντιθ Κεντ, την οποία γνώρισε στο Harvard Business School και με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες, τη Τζούλια, τη Λόρα και την Κάρα Λι.

Στην καθημερινότητά του, ο δισεκατομμυριούχος, δεν περνά και πολύ χρόνο εκτός γραφείου. Όταν όμως βρίσκει ελεύθερη ώρα, του αρέσει να είναι κοντά στην οικογένειά του, αλλά και να κάνει το αγαπημένο του άθλημα, kick boxing.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ