H ηθοποιός του φαινομένου “Στάρ Τρέκ”
Έργα Ελλήνων

H ηθοποιός του φαινομένου “Στάρ Τρέκ”

Η Μαρίνα Σίρτις είναι ηθοποιός, γνωστή για τον ρόλο τής συμβούλου, Deanna Troi, από την τηλεοπτική σειρά «Star Trek: Η επόμενη γενιά», καθώς και από άλλες εμφανίσεις στο franchise του Star Trek.

Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1955 στο Χάκνεϊ του Λονδίνου, είναι κόρη Ελλήνων και ανατράφηκε στο Harringay, στο Βόρειο Λονδίνο. Ενώ ήταν ακόμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έκανε κρυφά αίτηση για θεατρικές σπουδές ενάντια στις επιθυμίες των γονιών της και κατάφερε να γίνει δεκτή στη Royal Shakespeare Company, θυγατρική της Guildhall of Music and Drama School, από όπου και αποφοίτησε το 1976, στην ηλικία των 21.

 

 

Η παραγωγή του «Hamlet» της εταιρείας Worthington Repertory Theater ήταν η είσοδος της ηθοποιού στον κόσμο του θεάτρου, ενώ συνέχισε να εμφανίζεται με μια ποικιλία ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η παραγωγή του Coventry Rep του «The Hunchback of Notre Dame» στον ρόλο της Εσμεράλντα και στο «The Rocky Horror Picture Show» τη Magenta. Υπό τη σκηνοθεσία του Nic Young, εμφανίστηκε και στο «What the Butler Saw» του Joe Orton και ως Οφέλια στο Hamlet.

Πριν από τον ρόλο της στο «Star Trek», η ηθοποιός παρουσιάστηκε με διάφορους δεύτερους ρόλους, όπως στην ταινία «The Wicked Lady» με τη Faye Dunaway, στο σίκουελ του Charles Bronson, «Death Wish 3», και το «Blind Date». Άλλες πρώιμες δουλειές της περιλαμβάνουν πολυάριθμους ρόλους φιλικής συμμετοχής σε βρετανικές τηλεοπτικές σειρές. Έχει εμφανιστεί στα «Raffles» (1977), «Who Pays the Ferryman (1977), «Hazell» (1978), «Minder» (1979), «Up the Elephant and the Round the Castle» του Jim Davidson (1985), «The Return of Sherlock Holmes» (1986) .

 

 

Κατά τη διάρκεια της επιλογής ρόλων για το «Star Trek: Η επόμενη γενιά», ο Gene Roddenberry εμπνεύστηκε, αφού είδε την ταινία Aliens με τον Bob Justman, να ζητήσει από την εξωτική Μαρίνα Σίρτις να έρθει σε ακρόαση για έναν ρόλο. Η ίδια θυμάται ότι την ημέρα που έλαβε την κλήση που της προσέφερε το ρόλο τής Troi, θα ήταν η ημέρα επιστροφής της στη Βρετανία, επειδή η εξάμηνη άδεια παραμονής της είχε λήξει. Τότε ήταν και που έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ.

Η Deanna Troi ήταν μισή άνθρωπος, μισή Betazoid και οι ικανότητές της της επέτρεπαν να διαβάζει τα συναισθήματα των άλλων. Η θέση της στο Enterprise-D ήταν σύμβουλος του πλοίου φροντίζοντας για την ευημερία του πληρώματος και υπηρετώντας ως αξιόπιστος σύμβουλος του Captain Picard, με θέση δίπλα του στη γέφυρα. Αρχικά, οι συγγραφείς δυσκολεύονταν να γράψουν για την Troi και απέφυγαν να γράψουν για αυτήν στα πρώτα επεισόδια της σειράς. Η Μαρίνα Σίρτις θεώρησε ότι η δουλειά της βρισκόταν σε κίνδυνο μετά την πρώτη σεζόν, αλλά εν τέλει, την πήρε στην άκρη του γάμου του ο Jonathan Frakes και της είπε ότι το επεισόδιο της πρεμιέρας του νέου κύκλου «The Child» θα επικεντρωνόταν στην Troi -όπως κι έγινε.

 

 

Η ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης εμφανίστηκε σε όλες τις επτά σεζόν της σειράς επιστημονικής φαντασίας και ο χαρακτήρας της αναπτύχθηκε από μία παθητικότερη θεραπεύτρια σε μία σκληρότερη Starfleet αστυνομικό. Έχει δηλώσει ότι το αγαπημένο της επεισόδιο είναι το «Face of the Enemy» του έκτου κύκλου, στο οποίο η Troi απήχθη και μεταβλήθηκε χειρουργικά για να παριστάνει τη Romulan, γεγονός τής υπόθεσης που άλλαξε τον χαρακτήρα που υποδυόταν, επιτρέποντας και στην ίδια την ηθοποιό να χειριστεί διαφορετικά τον ρόλο της. «Μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω πράγματα που δε μου είχαν επιτραπεί να κάνω για πέντε ή έξι χρόνια».

Υποδύθηκε τον χαρακτήρα της Troi στις ταινίες μεγάλου μήκους, «Star Trek Generations (1994), «Star Trek First Contact» (1996), Star Trek Insurrection» (1998) και «Star Trek Nemesis» (2002). Εμφανίστηκε, επίσης, στο «Star Trek: Voyager» για τρία επεισόδια προς το τέλος της σειράς (1999 και 2000) και στο τελικό επεισόδειο της σειράς «Star Trek: Enterprise» (2005).

 

 

Κατά την κινηματογράφηση του «Star Trek: Η επόμενη γενιά», η ηθοποιός επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μεταξύ των σεζόν τρία και τέσσερα, το 1990, για να κινηματογραφήσει ένα δράμα με τίτλο «One Last Chance» για το BBC. Το 1992, εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της βραχύβιας σειράς «The Fifth Corner» και είχε μία σύντομη εμφάνιση στην ταινία φρίκης «Waxwork II: Lost in Time».

Μετά το τέλος του «Star Trek: The Next Generation» το 1994, συνέχισε να εργάζεται τακτικά, με τον πρώτο της ρόλος να είναι κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες δουλειές της, μια κακοποιημένη σύζυγο στη σειρά «Heaven Help Us». Επίσης, προσέφερε τη φωνή της Demona στην κινούμενη τηλεοπτική σειρά της Disney «Gargoyles» για δύο κύκλους και πάλι για ένα επεισόδιο της unmade animated σειράς «Team Atlantis».

 

 

Το 1996, πρωταγωνίστησε ως κακοποιός ντετέκτιβ της αστυνομίας στην βρετανική ταινία για την τηλεόραση, «Gadgetman». Έπαιξε ξανά την κακοποιό στον φιλικής συμμετοχής ρόλο στη σειρά του 1998, «Diagnosis: Murder», ενώ το 1999, πρωταγωνίστησε στην ανεξάρτητη ταινία «Paradise Lost».

Αρχίζοντας το 1999, η Μαρίνα Σίρτις επέστρεψε στην τηλεόραση επιστημονικής φαντασίας σε διάφορους ρόλους, ξεκινώντας από το «The Outer Limits», το «Earth: Final Conflict», που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Gene Roddenberry, και το 2000, έπαιξε μία Ρωσσίδα επιστήμονα στο «Stargate SG-1». Η γνωστή ηθοποιός έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό SFX τον Οκτώβριο του 2000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το εξώφυλλο να γράφει «Η Μαρίνα Σίρτις είναι παντού».

 

 

Το 2001, πραγματοποίησε μια εξαιρετικά γνωστή εμφάνιση στο μακροχρόνιο βρετανικό νοσοκομειακό δράμα «Casualty», όπου έπαιξε έναν πολιτικό με αμφιλεγόμενες απόψεις για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Τρία χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Specters» και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ShockerFest κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

Είχε συμμετάσχει στο βραβευμένο με Όσκαρ «Crash», έχει υποδυθεί δεκάδες ρόλους, από γιατρό, δικηγόρο, κάτοικο Μέσης Ανατολής μέχρι και τη μάντισσα, σε πάμπολλες σειρές και ταινίες, κι έχει αποδώσει με τη φωνή της τόσο ήρωες κινουμένων σχεδίων όσο και χαρακτήρες παιχνιδιών για Playstation, PC κά.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, οπαδοί της ξεκίνησαν μια ομάδα για να ασκήσουν πιέσεις ώστε η αγαπημένη τους ηθοποιός να εμφανιστεί στη σειρά «Doctor Who», ενώ έναν χρόνο μετά, συμμετείχε στη fan-made σειρά Castlevania που δημοσιεύτηκε στο YouTube. Απολαμβάνει να πηγαίνει σε συνέδρια με θέμα το Star Trek και να γνωρίζει τόσο τους δικούς της φαν όσο και της σειράς.

 

 

Η Μαρίνα Σίρτις μιλάει άπταιστα ελληνικά, είναι παντρεμένη με τον ροκ κιθαρίστα Michael Lamper, από το 1992 και είναι χορτοφάγος και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ