O μάστερ της κυβερνοασφάλειας
Έργα Ελλήνων

O μάστερ της κυβερνοασφάλειας

Ο Άλεξ Στάμος είναι ο Ελληνοαμερικανός που, επί περίπου τρία χρόνια, διετέλεσε επικεφαλής του τομέα κυβερνοασφάλειας του Facebook και από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Επιπλέον, το 2015, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους «40 Πιο Σημαντικούς Επιχειρηματίες Κάτω των 40» του περιοδικού Forbes.

Ο 39χρονος είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, όπου έζησε και μεγάλωσε στο Fair Oaks της Καλιφόρνια. Εκεί ολοκλήρωσε κι έλαβε το Β.S. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

 

 

Ξεκίνησε να εργάζεται ως Μηχανικός Ασφάλειας στη LoudCloud, ενώ συνέχισε ως Αρχιτέκτονας Ασφάλειας στη @stake και έχει υπάρξει CTO (Chief Technology Officer) και, από το 2004 έως το 2012, υπήρξε συνιδρυτής και συνέταιρος της iSEC Partners, μιας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφάλειας που παρείχε έλεγχο διείσδυσης, ανάπτυξη ασφαλών συστημάτων, εκπαίδευση ασφάλειας και υπηρεσίας επαλήθευσης σχεδιασμού λογισμικού.

Το 2014, άρχισε να εργάζεται για τη Yahoo ως Chief Information Security Officer, όπου ανέλαβε την ομάδα ασφάλειας για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών ασφάλειας και προϊόντων, και, έναν χρόνο αργότερα, έγινε μέλος της εταιρικής ομάδας του Facebook, όπου, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018, θα είναι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας και θα καθοδηγεί μία ομάδα ανθρώπων από όλο τον κόσμο που επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ασφάλειας των δισεκατομμυρίων χρηστών που χρησιμοποιούν το Facebook και την οικογένεια των υπηρεσιών του.

 

 

«Το παιχνίδι της ασφάλειας είναι σαν μια ατελείωτη παρτίδα σκάκι», είπε σε μία από τις πολλές διαλέξεις του «η οποία μπορεί να σε παιδεύει, αλλά είναι και απολαυστική. Το μόνο θέμα είναι ότι πρέπει κάθε στιγμή να προβλέπεις την επόμενη κίνηση του αντιπάλου. Ποτέ δεν είσαι αρκετά καλός γιατί πάντα υπάρχει αυτή η επαπειλούμενη κίνηση ματ». Είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι εξαιτίας αυτής της μόνιμης εγρήγορσης σπάνια κοιμάται καλά και το μόνο πράγμα που τον ηρεμεί είναι η γυναίκα και τα παιδιά του.

Ο Άλεξ Στάμος είναι ειδικευμένος εμπειρογνώμονας σε υποδομές παγκόσμιας κλίμακας, σχεδιάζοντας αξιόπιστα συστήματα και μέσα ασφάλειας της κινητής τηλεφωνία, κι έχει εργαστεί για όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στη Σίλικον Βάλλεϋ. Είναι ένας ομιλητής που ζητείται συχνέστατα σε συνέδρια και εκδηλώσεις από εταιρείες του κλάδου, όπως οι Black Hat, RSA, DEF CON, Milken Global, Amazon, ZonCon, Microsoft Blue Hat, FS-ISAC και Infragard. Είναι, επίσης, αφοσιωμένος στο να φέρει περισσότερη ανοικτότητα και συνεργασία στην κοινότητα ασφάλειας και στο να οικοδομήσει λύσεις που θα κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

 

 

«Μέρος του στόχου μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να βρουν τα σωστά άτομα σε αυτές τις εταιρείες, να βρουν δομές στις οποίες μπορούμε να έχουμε διεπιστημονική ακαδημαϊκή μελέτη», είπε προσθέτοντας ότι ήθελε να ασχοληθεί με θέματα όπως η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο και η κατονομασία μιας χώρας ή μιας ομάδας που είναι υπεύθυνη για ένα cyberattack. «Δεν υπάρχουν καλά πρότυπα γύρω από πολλά τέτοια πράγματα ακόμη».

Για καιρό είχε εκφράσει τα θέματα της κυβερνο-ασφάλειας και την πεποίθησή του ότι οι αρμόδιοι είχαν εστιάσει υπερβολικά στην επίλυση πολύπλοκων ή περίεργων προβλημάτων και είχαν χάσει την επαφή με τα καθημερινά προβλήματα που μαστίζουν στο ίντερνετ. Μετά τις αποκαλύψεις περί ρωσικού «δακτύλου» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με τη βοήθεια και του Facebook, ο κος Στάμος τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας εκ μέρους του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.

 

 

Η διαφωνία επί του θέματος μεταξύ εκείνου και των ανωτέρων του, σύμφωνα με πηγές, ήταν ο λόγος που αποφάσισε να αναλάβει τη διδασκαλία κυβερνο-ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου θα συμμετέχει και στο νεοσύστατο 14μελές διεπιστημονικό Κέντρο Πληροφοριακού Πολέμου, που θα σχεδιάζει νέες τακτικές πολέμου και αντιμέτρων στο πεδίο των πληροφοριών.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τους New York Times και τους Financial Times, «το Facebook αντιμετωπίζει ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα απειλών» μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας έχοντας να αντιμετωπίσει καμπάνιες παραπληροφόρησης από ξένα κράτη, την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τρίτους, χάκερ κ.α. Παρ’ όλα αυτά, δε θα σταματήσει να συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης για θέματα της ειδικότητάς του με το Facebook, μιας και όπως είπε χαρακτηριστικά «Είμαι περήφανος που έχω εργαστεί με κάποιους από τους πιο ικανούς και αφοσιωμένους επαγγελματίες ασφάλειας στον κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. LEWIS DANIELS

    No doubt Mr Alex is on a mission accomplished, i personally wish to speak with him or get a direct contact to him, to enable me reveal one or two things about cyber security not thought in the universities, are pure natural IQ.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ