Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ
Ο Πέτρος Κοφινάς είναι καθηγητής Βιομοριακής Μηχανικής και Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στον χαρακτηρισμό της σύνθεσης και επεξεργασίας νέων πολυμερών υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορα τεχνολογικά επίπεδα από την Ιατρική έως την αποθήκευση ενέργειας και τη μικροηλεκτρονική. Εστιάζει σε θέματα όπως η χρήση πολυμερών σε χειρουργικά στεγανωτικά, ο σχεδιασμός αιμοστατικών συνθετικών πολυμερών, πολυμερών που αλλάζουν χρώμα με την ανίχνευση παθογόνων, διαγνωστικούς βιοαισθητήρες για διαταραχές κύκλου ουρίας σε βρέφη, νανοσύνθετα λειτουργικά μαγνητοηλεκτρικά πολυμερή για εύκαμπτες κεραίες καθώς και συμπαγείς, καθορισμένους προς το σχήμα, μη εύφλεκτους πολυμερείς ηλεκτρολύτες για μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Ο Πέτρος Κοφινάς φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, Χημική Μηχανική, από όπου και αποφοίτησε το 1989. Το 1996 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Χημική Μηχανική και το διδακτορικό του στην Επιστήμη και Μηχανική Υλικών στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, μια θέση που διατήρησε έως και τον Ιούλιο του 2001. Εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών έως το 2007, καθώς και ως διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στη Βιομηχανική, έως και τον Σεπτέμβριο του 2012. Από το 2006 έως και το 2012, κατείχε τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Τμήματος Βιομηχανικής Fischell. Επίσης, από το 2012 ήταν αναπληρωτής κοσμήτορας για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Σήμερα, ο Έλληνας καθηγητής έχει το τίτλο του Keystone Καθηγητή Βιομηχανικής και από τον Ιούλιο του 2017 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών.
Έχει δημοσιεύσει έρευνες με πάνω από 2.000 αναφορές, μιλά πέντε γλώσσες και έχει τιμηθεί με τα Βραβεία “Εξαιρετικής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας”, “Εξαιρετικής Ανώτερης Έρευνας” και “Engaged Faculty Award”.